5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Liesbeth van Asselt

Jonge egels in de tuin fotograferen

zondag 19 september 2010, 22:44 door | 21.913x gelezen | 16 reacties

De eer komt toe aan onze hond Kaya, hij ontdekte de drie jonge egeltjes in onze tuin. En tja, al heb je dan nog zoveel op het programma staan, zo'n fotokans laat je natuurlijk niet lopen! Egels zie je niet dagelijks. Ze moeten wijken voor stadsuitbreiding en wegenaanleg, het verkeer eist veel slachtoffers. Het aantal egels loopt achteruit, reden waarom de egel op de lijst van beschermde dieren staat.

Egels kunnen buitengewoon goed ruiken. En zijn gek op kattenvoer. Die combinatie maakt dat je ze naar de juiste fotoplek kunt lokken met een beetje kattenvoer.

Egel


Jonge egels worden tussen mei en september geboren na een draagtijd van 35 dagen. Ze worden blind en doof geboren. Na ongeveer drie weken gaan de ogen en oren open. De egeltjes hebben dan al (nog zachte) stekels. Als de jongen na bijna twee à drie maanden zelfstandig zijn, verdrijft de moeder ze uit het nest. De jongen blijven dan vaak wel bij elkaar, ook tijdens de winterslaap. Het groepje van drie jonge egels wat wij nu in de tuin hebben, zal zo'n door de moeder verstoten groepje zijn. Waarschijnlijk zijn ze in juni-juli geboren.

omschrijving


Een egel eet slakken, rupsen, larven, kevers, jonge muizen, wormen, pissebedden, spinnen, kikkers, padden en soms zelfs bijen en wespen. 's Winters kan hij niet of nauwelijks voedsel vinden en gaat hij in winterslaap. Dat klinkt simpeler dan het is. Om de lange koude periode te kunnen overleven, moet de egel eerst flink eten. Al het extra voedsel dat hij in de herfst eet, wordt opgeslagen als vetreserve. Vervolgens zoekt de egel een geschikte overwinteringsplek.

omschrijving


Die overwinteringsplek kan een composthoop zijn, maar ook een hoop bladeren of een bos takken. Daar maakt hij zijn nest, waarna hij zich stijf oprolt en in winterslaap gaat. Bij ons hebben de egeltjes een mooi droog plekje gevonden onder de met een plastic zeil afgedekte aanhanger. Die kunnen we dus komende winter niet gebruiken! Wanneer je egels namelijk meerdere malen wakker maakt uit de winterslaap, overleven ze dat vaak niet. En dat willen we toch niet op ons geweten hebben!

Egel


Zo'n winterslaap is veel dieper dan een gewone slaap: de lichaamstemperatuur kan van 38 graden celcius dalen naar 4 graden. De hartslag neemt af van 100 tot 150 keer per minuut naar 20 keer per minuut. De ademhaling gaat nog maar heel langzaam. Door het energieverbruik zo'n een laag pitje te zetten, kan de egel het zonder eten of drinken wel een half jaar uithouden.

Egel


Als er in oktober al nachtvorst is, zullen veel eerstejaarsegels moeite hebben om voldoende vetreserves op te bouwen voor de winterslaap. Vooral voor hen is het erg aan te bevelen om ze bij te voeren. Geef kattenvlees uit blik, kattenbrokken, meelwormen, gekookt ei en fruit. Geef water te drinken, NOOIT MELK (dit veroorzaakt diarree). Als het eten wat je de egels geeft ze bevalt, kunnen ze jaren in je tuin blijven bivakkeren. Dus krijgen ze vanaf nu dagelijks een beetje kattenvoer van ons. knipoog

Egel

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

16 reacties

 1. mecx
  Profiel mecx schreef op zondag 19 september 2010 om 23:06

  Leuk Liesbeth!
  Vooral de tweede foto vind ik persoonlijk echt coolvrolijkVooral dat rechter voetje en het van achteren vastleggen geeft extra charme aan de foto.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 19 september 2010 om 23:58

  Bij ons in de tuin zie, maar vaker nog hoor, ik de egels 's avonds knorren en scharrelen. Overdag zitten ze waarschijnlijk goed verstopt, of in een andere tuin. Maar dat is een stadstuin. In Epe lopen de egels waarschijnlijk ook op fotografeerbare tijdstippen voorbij.

  Het zijn vertederende foto's, maar zeker de eerste drie zijn ook nog eens mooie composities.

  Ik zal wat kattenvoer op het terras neerzetten. Kijken of ze toehappen.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 20 september 2010 om 01:45

  Wat een schattige foto's, vooral foto 3 (portret)! Ook wetenswaardige informatie over deze bijzondere diertjes. Jammer dat ik geen tuin heb...

 4. Sylvia
  Sylvia schreef op maandag 20 september 2010 om 07:28

  Mooie serie. Ik heb ook een egelfamilie in onze rommelige tuin. Elke avond schoteltje poezenbrokjes en dan komen ze aanwaggelen. Heb je ze gisteren gemeld? Het was www.egelweekend.nl

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.381 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord