Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Jonge zwijntjes, ze zijn er weer!

woensdag 21 april 2010, 21:00 door | 11.366x gelezen | 15 reacties

Iets later dan gebruikelijk, maar ze dartelen weer in het rond; jonge wilde zwijntjes. Na een draagtijd van drie maanden, drie weken en drie dagen, en een paar dagen in het nest (de ketel), is het feest! Afgelopen week ging ik er twee maal op uit om ze te fotograferen. Het is altijd een hele kunst om deze rennende en springende jonge dieren scherp op de foto te krijgen!

Jong zwijntje


Gelukkig krijg ik hulp van mijn Nikon camera. Die heeft een snelle en accurate autofocus. Wanneer ik die op continu zet, zijn in ieder geval de beelden van varkentjes die naar me toe komen lopen scherp. Maar dan zijn er natuurlijk ook biggen die in plaats van netjes naar je toe te lopen, aan alle kanten langs je heen rennen. Daar is geen ander kruid tegen gewassen dan toch maar gewoon de ontspanknop in te drukken, en hopen dat het gelukt is ze er scherp op te krijgen.

De jonge zwijntjes doen drie dingen: rennen, drinken en slapen. Tijdens het slapen liggen ze op elkaar gestapeld om warm te blijven. Dat levert soms grappige plaatjes op, die het waard maken gewoon te wachten tot ze moe zijn.

Stapel zwijntjes


Omdat de biggen zo omstuimig zijn en al tandjes hebben, vinden de moeders het zogen niet altijd even prettig. Daar komt nog bij dat de biggen behalve bij hun eigen moeder, ook bij de andere moeders in de rotte (groep met wilde zwijnen) drinken en dat er dus soms twintig biggen proberen en tepel te bemachtigen, terwijl de moeder er maar twaalf heeft. Dan houdt de moeder het al gauw voor gezien.

Alleen vermaken


Op dit moment hebben de biggen nog strepen ter camouflage. Wanneer er zonlicht door de kale takken valt, zie je ze bijna niet, omdat hun 'pyama' de schaduw van de takken op de grond nabootst. Na een maand of vier vervagen de strepen en worden ze meer egaal van kleur.

Zwijntje met moeder

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

15 reacties

 1. Margo
  Profiel Margo schreef op woensdag 21 april 2010 om 21:04  | reageer

  Geweldig! Mooi vastgelegd!

 2. Leon
  Leon schreef op woensdag 21 april 2010 om 21:05  | reageer

  Prachtige foto's !!!!!

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op woensdag 21 april 2010 om 21:13  | reageer

  Oh cute, toffe foto's, hoe dicht ben je kunnen naderen?

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 21 april 2010 om 21:49  | reageer

  Soms lijkt het mij ideaal om niet in de Randstad te wonen, zoals bij het zien van deze foto's. Het dichtstbijzijnde biggetje woont hier op de kinderboerderij. Ook lief, natuurlijk, maar toch wat anders dan deze wroeters. Schitterende foto's, Liesbeth. Moet je daarvoor vroeg opstaan of wordt het wat later op de avond? Wat voor een objectief gebruik je hiervoor?

 5. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 21 april 2010 om 22:24  | reageer

  Liesbeth: erg mooi gefotografeerd en leuk artikel!

 6. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op donderdag 22 april 2010 om 00:01  | reageer

  Erg toffe foto's bij dit stuk zeg!

 7. Hub Habets
  Hub Habets schreef op donderdag 22 april 2010 om 00:36  | reageer

  Mooie foto's!!! Daar heb zwein gehad!!

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 22 april 2010 om 04:01  | reageer

  Het knuffelgehalte van deze jonge zwijntjes is bijzonder hoog! Foto 1 vind ik geweldig! Bij foto 2 heb ik 't gevoel dat de zwijntjes wat teveel linksonder in 't beeld zijn geconcentreerd. Bij foto 3 vind ik het doorkijkje niet helemaal geslaagd; de wat ondefinieerbare donkere vorm links is m.i. te dominant aanwezig. Ook valt me op dat je vierkante verhoudingen voor een aantal foto's gebruikt. De klassieke 2:3 verhouding was misschien spannender geweest. Niettemin een prachtig onderwerp mooi in beeld gebracht.

 9. Leo
  Leo schreef op donderdag 22 april 2010 om 08:01  | reageer

  Leuk verhaal en mijn voorkeur gaat uit naar 1 en 4.
  Nummer 2 is anders van kleur, komt dat door ander zonlicht?
  En ik sluit me aan bij een eerdere vraag, hoe kom je zo dicht bij, zonder problemen te krijgen met mevr. Zwijn.

 10. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 22 april 2010 om 09:01  | reageer

  Mooie foto's met een hoog knuffelgehalte! Nr 2 vind ik het leukste vanwege de uitsnede!

 11. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 22 april 2010 om 09:55  | reageer

  Smaken verschillen, ik vind de laatste foto erg leuk! Wat ik me afvraag is hoe je zo dichtbij die dieren kunt komen. Of lig je met een 600mm ergen in de struiken? Kun je iets meer zeggen over de apparatuur die je hebt gebruikt?

 12. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 22 april 2010 om 10:10  | reageer

  Mooi vastgeled hoor, zeker de moeite waard om even te wachten tot ze moe zijn...

 13. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 22 april 2010 om 20:33  | reageer

  Beste allemaal, dank voor de vele reacties! Deze zwijnen zijn gefotografeerd in het Aardhuis, het wildpark waar ik ook de workshops wildfotografie geef. Het Aardhuis maakt deel uit van de Kroondomeinen. Er werd dus vroeger door Het Koninklijk Huis gejaagd. De dieren (damherten, edelherten en zwijnen) worden er nu bijgevoerd op vaste tijden (ca. 14.00 uur) waardoor je ze dan goed kunt fotograferen. Een telelens van minimaal 300 mm blijft een must voor de schuwe edelherten, voor de andere dieren kun je met minder tele toe. De herten hebben 40 hectare tot hun beschikking, de zwijnen een veel kleiner stuk, waardoor zij veel makkelijker te fotograferen zijn. Voor mij is dat helemaal ideaal omdat ik veel meer heb met het oerbeest wat een wild zijn nog is, dan met de herten!

 14. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 22 april 2010 om 21:45  | reageer

  Voor de mensen die dichter in de buurt van Flevoland wonen, op het Flevolandschap (natuurpark Lelystad, vlakbij vliegveld Lelystad) zijn op dit moment ook jonge zwijnen te fotograferen. Ze zijn daar ook tot op heel dichtbij te benaderen, net als de edelherten, damherten en alle andere dieren daar.

  Leuk stukje weer van je Liesbeth, en geweldige foto's !!!

 15. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 25 april 2010 om 21:41  | reageer

  Wat een lievertjes, vooral die eerste foto, prachtig gedaan!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord