Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Langere sluitertijd bij vogelfotografie

dinsdag 14 januari 2014, 22:30 door | 11.085x gelezen | 10 reacties

Afgelopen zaterdag ben ik weer eens lekker bezig geweest met vogelfotografie. Soms kan ik het niet laten om soorten te jagen, dus ben ik eens richting de kust gereden: daar kom je als vogelliefhebber weer soorten tegen die je in Zwolle nooit ziet. Maar dankzij windkracht 7 gaven de ruige golven me al gauw inspiratie om niet alleen maar soorten te registreren, maar een poging te wagen wat creatiever aan de slag te gaan met lange sluitertijden.

Dus: ondanks nog vrij donker veel de iso terug geschroefd naar iso100, omdat ik geen ND filters heb voor mijn 500mm lens het diafragma knijpen (foto's variŽren van F16 tot F32) en experimenteren maar. Bij dit soort bewegingsonscherpte zijn er een hoop parameters van belang die maar beperkt te beÔnvloeden of in te schatten zijn. Mijn tip zou dan ook zijn, veel foto's maken, veel variŽren van sluitertijd en timing en snel terugkijken om het effect te bekijken.

Hieronder een aantal resultaten:

Bij dit eerste beeld heb ik gekeken naar de witte schuimkoppen van de golven en geprobeerd met deze lichte partijen een groep dobberende meeuwen in te kaderen.

Beweginsonscherpte met golven en meeuwen

Wat boeiend is is dat de onderstaande foto dezelfde sluitertijd heeft als de foto daarna, maar mogelijk hield ik mijn camera niet helemaal goed stil, waardoor er nog eens extra bewegingsonscherpte ontstond. In deze foto is niet meer te zien waar je naar kijkt, er blijven alleen abstracte patronen over. Het heeft wel wat, maar uiteindelijk beland hij bij mij wel in de prullenbak. De reden dat ik hem hier toch in het rijtje er bij zet is als vergelijkingsmateriaal.

Beweginsonscherpte met golven en meeuwen

Dit derde beeld is mijn persoonlijke favoriet: zeker als ik hem groot op mijn scherm heb staan zie je nog duidelijk dat het om meeuwen en golven gaat, een paar kopjes zijn min of meer scherp en je ziet het strand en de duinen (de foto is vanaf de pier van IJmuiden richting het strand gefotografeerd). Wat mij betreft is de hoeveelheid bewegingsonscherpte tegenover herkenbaar detail precies goed.

Beweginsonscherpte met golven en meeuwen

Uiteraard kun je ook met vliegende vogels meebewegen om meer scherpte te krijgen. Deze panning techniek wordt veel bij het fotograferen van raceauto's in actie gebruikt, maar is ook een prima middel om natuurfotografie meer dynamiek te geven.

Aalscholver panning

Ik ben benieuwd of en welke foto's aanspreken en waarom!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

10 reacties

 1. Marije
  Marije schreef op dinsdag 14 januari 2014 om 23:38  | reageer

  Briljant! Ik ben totaal geen fan van vogels maar deze serie bekeert me!!

 2. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 15 januari 2014 om 00:29  | reageer

  originele verfrissende beelden

 3. Jan
  Jan schreef op woensdag 15 januari 2014 om 12:27  | reageer

  Zo zie je maar weer hoe je met toewijding en experimenteerdrift de vogelfotografie een fraaie artistieke draai kunt geven. Foto 3 is magnifiek, Johannes.

 4. Alexandra
  Alexandra schreef op woensdag 15 januari 2014 om 12:29  | reageer

  Foto 1 vind ik spannend omdat ik in het beeld "gezogen" word als in een soort draaikolk. Ook de beweging in de golven vind ik mooi. Foto 3 is ook mijn favoriet om precies de redenen die jij noemde. Nummer 4 vind ik goed qua compositie. In alle 4 de beelden vind ik de stemmige, gedekte kleuren heel sfeervol. Ze passen goed bij het seizoen. Mooie foto's!

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 15 januari 2014 om 12:51  | reageer

  Bedankt voor de positieve reacties!

 6. Bas Berkhuijsen
  Bas Berkhuijsen schreef op woensdag 15 januari 2014 om 17:14  | reageer

  Inderdaad een leuke creatieve, maar ook inspirerende manier van vogelfotografie. Ook ik heb als favoriet nummer 3. Je ziet inderdaad nog net weer het om gaat.

 7. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 16 januari 2014 om 15:28  | reageer

  Abstract en uitdagend!

 8. Roxanne
  Profiel Roxanne schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 12:01  | reageer

  Wat een super mooi resultaat. Ga hier zeker ook een keer mee aan de slag. De 3e foto spreekt mij het meest aan door de oogjes die nog duidelijk scherp zijn waar te nemen. Dit geeft weer inspiratie.

 9. bwpeters
  Profiel bwpeters schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 16:55  | reageer

  Erg bijzondere fotos moet ik zeggen.. Mijn complimenten.. Ik probeer ook wel eens vogels (vnl zeemeeuwen) te fotograferen wat ook wel aardig lukt. Ga deze techniek zeker eens proberen als ik weer op het water of aan de kust ben....

 10. Erik
  Profiel  Erik schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 17:29  | reageer

  voor mij is eigenlijk alleen foto nummer 2 minder de drie anderen hebben genoeg herkenbare delen om een stijlvol doek voor aan de muur te worden

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord