100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Libellen gevangen in vlucht

zondag 27 mei 2012, 22:21 door | 8.297x gelezen | 17 reacties

Een bijzonder leuke uitdaging is het altijd om vliegende libellen te fotograferen. Maar soms heb je geluk en blijven beesten net even iets langer stil hangen in de lucht en lukt het om ze te fotograferen. Ik had in het verlengde hiervan al lang een plaat in mijn hoofd: een smaragdlibel in vlucht, in tegenlicht met in de achtergrond schitteringen op het water. De schitteringen kunnen nog extremer, maar verder ben ik hier ontzettend blij mee!

Ik zag mijn kans schoon toen ik rond zonsopkomst geen slapende libellen onder de dauw kon vinden, maar al wel smaragdlibellen zag patrouilleren. Normaal gesproken vliegen ze nog niet rond zonsopkomst, maar door de zachte nachten waren ze nu met het allereerste licht al op de vleugels.

Toen ik na een paar minuten observeren merkte dat ze regelmatig op dezelfde plek stil hingen ben ik hier op mijn knieŽn aan de waterkant gaan zitten met de opkomende zon recht voor me. Op mijn knieŽn zat ik precies op de hoogte waarin wat stof dat op het water lag mooie schitteringen veroorzaakte.

Al met al ben ik ruim drie kwartier in de weer geweest en heb gespeeld met zowel handmatig als automatisch scherpstellen. Tot mijn verbazing kon de autofocus ondanks het tegenlicht vrij accuraat de libel er uit pakken, mits hij maar dichtbij genoeg en dus groot in beeld was. De onderstaande beelden zijn genomen met een 70-200mm voorzien van een 1.4x converter en op autofocus. Ze zijn uit de hand genomen omdat je nog steeds erg snel en flexibel moet kunnen reageren om ze te pakken te krijgen.

Voor een goede scherpte heb ik twee stops geknepen (f/7.1), maar ook mijn lichtgevoeligheid nog wat opgeschroeft (800 ISO) zodat ik bij elkaar 1/1000e sluitertijd kreeg. Met een langzamere sluitertijd krijg je niet alleen waziger vleugels, maar krijg je ook vaak bewegingsonscherpte op het achterlijf.

Ik kan niet zo goed kiezen: de vleugels komen mooier uit op nummer 1, maar in nummer 2 vind ik het lijf mooier omlijnd met het tegenlicht.

Smaragdlibel in vlucht

Smaragdlibel in vlucht

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

17 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 28 mei 2012 om 01:43  | reageer

  Prachtig! En ook echt niet makkelijk, ik heb het vroeger ook geprobeerd maar al snel opgegeven want ik was te traag xD, misschien moet ik het nog eens proberen.

 2. Peter
  Peter schreef op dinsdag 29 mei 2012 om 11:08  | reageer

  Vraagje van een beginnend fotograaf: Wat is de reden dat je hebt gekozen voor een diafragma van 7.1 en niet bijvoorbeeld 3.5 voor een snelle sluitertijd bij een lagere ISO? Prachtige foto's verder, kan me voorstellen dat dit erg lastig is.

 3. Photomad2010
  Profiel Photomad2010 schreef op dinsdag 29 mei 2012 om 11:23  | reageer

  Ik ga voor nummer 2, hoewel ik het beiden knappe shots vind. Inspirerend stuk! Groetjes, Madeleine

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 29 mei 2012 om 11:46  | reageer

  @Peter omdat op die afstand met die lengte van lens de scherptediepte zo klein is dat je wat speelruimte kan gebruiken en zodat heel het lichaam van de libel scherp is.

 5. benny
  benny schreef op dinsdag 29 mei 2012 om 14:14  | reageer

  sorry maar in onze club worden deze opnames gewoon in de prullenbak gedeponeerd

 6. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 29 mei 2012 om 19:33  | reageer

  @benny waarom? Ik ben zelf geen lid van zo'n clubje van elitairen die foto's alleen vergelijken van 100% ingezoomd en met een meetlatje ernaast! Sorry maar zo'n clubs zouden moeten leren om van foto's te genieten en stoppen met het afkraken van zogezegd niet perfecte foto's! Hoe kan je dat trouwens zeggen over deze foto's, mooie belichting, mooie beestjes en technisch niet makkelijk, ik denk dat niet veel van jouw clubleden zo'n mooie foto's kan maken.

 7. Erik
  Profiel Erik schreef op dinsdag 29 mei 2012 om 20:14  | reageer

  Ik vind deze serie niet de mooiste uit Johannes oeuvre maar zeker geen foto's voor in de prullenmand! Het is altijd mooi om te zien hoe hij experimenteert met zijn onderwerpen en licht. De ene keer slaagt een experiment nu eenmaal meer dan een ander maar het is erg leuk om buiten de begane paden te wandelen. Zover ben ik nog niet, maar dankzij dit soort artikels kun je een hoop bijleren. Ik lees ze dan ook graag!

 8. Erik
  Profiel  Erik schreef op dinsdag 29 mei 2012 om 21:35  | reageer

  Ik sluit me aan bij mijn naamgenoot. Het is enorm moeilijk om dit te doen, technisch dan ook erg knap!
  Het is alleen niet van het creatieve niveau dat ik van Johannes gewend ben. Ik denk dat hij er ook zeker nog wel meer uit kan halen met een wat sprekendere achtergrond. Een zachtere achtergrond zal het denk ik goed doen, maar dan moet die wel voorhanden zijn.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik de foto's als beeld geen toppers vind. Ik mis daarvoor iets in het beeld, het kijkt naar mijn smaak nu niet lekker weg. Ik ben ook niet weg van de foto's, zelf zou ik ze misschien ook in de prullenbak gooien of wachten tot ik een experiment als dit vervolmaakt had. Maar dat neemt niet weg dat het technisch erg knappe foto's zijn!

  Het nadeel dat Johannes namelijk heeft, is naar mijn idee dat het niveau van zijn foto's qua uitstraling doorgaans veel hoger is. Daarom 'scoren' deze foto's denk ik minder. Ondanks de technische kwaliteit, maar techniek is iets waar fotografen naar kijken en niet het gewone publiek knipoog Ik denk dat het gewone publiek dit niet enorm bijzondere foto's vind, hoe gek dat ook mag zijn knipoog

  Maar Johannes, ga zo door, ik ben heel benieuwd waar je er uiteindelijk mee terecht komt!! vrolijk

 9. gast schreef op woensdag 30 mei 2012 om 12:14  | reageer

  de foto's bestaan uit 95% achtergrond, die dan ook storend werkt!
  is de achtergrond gefotografeerd en kwam er toevallig een libelle in het beeld ? waar is de scherpte enz enz...

  Dan nog te zwijgen van het te sterk tegenlicht, en het onderbelichte onderwerp!

 10. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op woensdag 30 mei 2012 om 14:03  | reageer

  Dat iets moeilijk uit te voeren is wil nog niet zeggen dat het dan automatisch erg knap is. Ik zie 2 foto's die op dit formaat niet imponeren, de beestjes lijken onscherp en dan houdt het al op. Mijn voorganger heeft al terechte opmerkingen gemaakt over tegenlicht en onderbelichting. Wat is er nou eigenlijk zo mooi aan deze foto's?

  @aradilon: je opmerkingen over hoe fotoclubs zouden moeten werken vind ik nogal pretentieus. Kunst krijgt lof en kritiek, maar een kunstenaar leert meer van kritiek dan van complimenten. Dat geldt natuurlijk voor allerlei gebieden (niet te vergeten in de sport) maar kunstenaars zijn vaak overgevoelig voor kritiek. In de fotografie lijkt het wel alsof iedereen die een aardig plaatje kan schieten zichzelf een kunstenaar vindt.

  Is een foto-artikel geslaagd als er alleen maar complimenten onder staan? Dan kan Elja er beter een facebook-duimpje bij maken: Lekker oppervlakkig.

 11. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op woensdag 30 mei 2012 om 23:01  | reageer

  @Cas kunst is maar een woord ik zelf ben niet zo iemand die wilt dat zijn foto kunst is, kunst is zelf een pretentieus iets als je een rooie vlek op een witte achtergrond kan uitleggen is het ook zogezegd kunst.

  Daarom dat ik nooit het woord kunst in mijn mond zou leggen of willen dat iemand dat voor mij doet! In ieder geval fotoclubs zijn vaak te elitair en gaat het over mm's dat de foto niet in de guldesnede past of net die paar %'n scherper kan en dat is toch niks om je druk over te maken daarom ben ik er niet mee akkoord als ze dat soort kritiek geven, geef dan kritiek waar de fotograaf écht iets mee kan doen.

  En vooral zo uit de hoogte spreken zoals:
  "de foto's bestaan uit 95% achtergrond, die dan ook storend werkt!
  is de achtergrond gefotografeerd en kwam er toevallig een libelle in het beeld ? waar is de scherpte enz enz..."

  Kan hij dit niet gewoon vriendelijk zeggen en niet zo sarcastisch doen, en hoe kan hij de scherpte nu beoordelen hij ziet een kleine foto op een site.

  Of zoals benny:
  "sorry maar in onze club worden deze opnames gewoon in de prullenbak gedeponeerd"

  Kom zeg dan waarom hij niet zou worden bekeken in zijn clubje!
  En vooral bij al deze personen zijn het mensen die hun identiteit verbergen.
  Ik hoop maar dat ik nooit in zo'n clubje terecht kom!

 12. Leon
  Leon schreef op donderdag 31 mei 2012 om 00:48  | reageer

  Vind deze serie ook de minste van Johannes.
  Ja, de libelle staat er scherp op en ja , het zal ongetwijfeld moeilijk zijn om dit voor elkaar te krijgen. Maar dit houdt niet automatisch in dat het dan ook een goede foto is. Deze foto's gingen bij mij ook de prullenbak in, ben ik bang!

 13. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 31 mei 2012 om 06:52  | reageer

  @aradilon: ik ga de uitspraken van anderen niet inhoudelijk onderbouwen, dat laat ik aan hen zelf over. Mijn punt is dat je kritiek beter kunt koesteren dan je ertegen verzetten. Een compliment hoeft nooit onderbouwd te worden, terwijl je daar net zoveel vraagtekens bij kunt zetten.
  Wat je zegt over scherpte is waar: je kunt dat op dit formaat (600 pixels in de breedte) gewoon niet goed beoordelen. Maar dat werkt ook andersom, niemand kan vaststellen dat ze wél scherp zijn.
  Blijkbaar heb jij slechte ervaringen met fotoclubs, ik kom wel eens bij zo'n club en herken grote delen van je kritiek niet. Je generaliseert nogal.

 14. benny
  benny schreef op donderdag 31 mei 2012 om 09:15  | reageer

  aradilon
  Ik hoop maar dat ik nooit in zo'n clubje terecht kom!...............
  Het zou beter zijn als je wel in zo een club terecht kwam, je zou dan met veel vallen en opstaan leren fotograferen, en foto's beoordelen, en niet gelijk nu maar wat uit uw nek kletsen over dingen waar je helemaal geen verstand van hebt

 15. Erik
  Profiel  Erik schreef op donderdag 31 mei 2012 om 10:17  | reageer

  Benny, je mening geven oké, maar ik vind dat je dat met wel wat meer respect kan doen. Dit laat niet echt een positief beeld van je zien en ik ga er zo vanuit dat Aradilon zich ook niets van je reactie zal aantrekken en dat je reactie dus kant nog wal raakt knipoog

  Respect voor andermans mening en expertise toon je niet op de manier die je nu laat zien. Laten we het hier gezellig houden en op een prettige en leuke manier over onze hobby vertellen, een hobby waar we (neem ik aan) allemaal van houden.

 16. Clint
  Clint schreef op vrijdag 1 juni 2012 om 16:55  | reageer

  Leuke pogingen, ik doe het zelf met de 400mm lens en wacht tot ze stilhangen in de lucht wat ze soms op een zelfde soort plekje doen.
  http://krimpenerwaard.blogspot.com/

 17. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 1 juni 2012 om 22:11  | reageer

  Ik ben een poos in de Eifel geweest voor fotografie, dus heb even niet meegekregen dat er nog discussie ontstaan is, iets wat altijd interessant is. Leuk dus om zo de verschillende meningen te horen.

  Wat betreft de scherpte: ze zijn op subtiele bewegingsonscherpte op het achterlijf na volledig scherp, dus dat lijkt me een onterechte opmerking. Dat je ze te klein in beeld vind en dat je de achtergrond lelijk vind dat kan. Ik heb wel bewust gekozen voor een ruime opzet: door de reflecties is het voor mij een bijna surreëel beeld geworden waarbij de libel bijna voor een sterrenhemel hangt... zo zie ik ze en daarom ben ik er zelf erg blij mee.

  Als je het niet mooi vind kan ik me dat best voorstellen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord