Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Macrofotografie: Bosanemonen geportretteerd

dinsdag 8 mei 2012, 20:09 door | 9.479x gelezen | 15 reacties

De bosanemonen zijn al weer een poosje uitgebloeid, maar toen deze foto's nog vers waren had ik geen tijd om een artikeltje te schrijven. Toch zijn de foto's mijns inziens zeker het delen waard, dus bij deze alsnog een setje beelden die de verschillende mogelijkheden probeert te benutten: totaal verschillende beelden die allemaal op hun eigen manier mooi zijn.

Alle foto's zijn met mijn Sigma 150mm f/2.8 Macro genomen en vanwege het extreem lage standpunt steeds vanaf rijstzak met hoekzoeker genomen.

Bosanemoon 1

Bij deze foto heb ik gekozen de zon achter een onscherpe bloem te plaatsen, wat een bijzonder schilderachtig effect in onscherpe patronen oplevert. De meeldraden die door de scherpe bloem heen hun schaduw werpen vormen het hoofdonderwerp.

Bosanemoon 1

Bij deze foto heb ik langs een anemoon gefotografeerd die een onscherpe witte waas geeft. De witte lucht als achtergrond en vooral de overbelichting van 1,5 stop geeft hier een zacht, licht beeld. Dit geeft de teerheid van de bloemen goed weer.

Bosanemoon 1

Een totaal ander beeld: hier gebruik ik de bomen in de achtergrond en de lichtval van een lage zon on een mooie structuur in de achtergrond te krijgen: de zon licht de bloem er mooi uit en een stukje onderbelichting geeft hier een hele mooie sfeer.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

15 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 8 mei 2012 om 20:27  | reageer

  schitterende beelden! poetische photografie

 2. bram.reinders
  Profiel bram.reinders schreef op dinsdag 8 mei 2012 om 20:32  | reageer

  Wat een fenomenale en inspirerende serie.

 3. gast schreef op dinsdag 8 mei 2012 om 20:44  | reageer

  Ja hoor, die zijn volledig naar mijn smaak. Ik hou van deze sfeer die deze foto's in zich dragen.Mooi.

 4. Wil
  Wil schreef op dinsdag 8 mei 2012 om 20:44  | reageer

  Super!!! Fijn ook dat de maker van de foto's zijn kennis deelt

 5. roy
  roy schreef op dinsdag 8 mei 2012 om 20:46  | reageer

  Lap, ben weer eens uitgelogd, sorry, nu staat tenminste een naam bij knipoog Gast is zo nietszeggend hé.

 6. neutcomp
  Profiel  neutcomp schreef op dinsdag 8 mei 2012 om 21:48  | reageer

  Mee eens super mooi gedaan! Nu zelf nog even mijn macro lens gaan gebruiken. Zucht ik heb meer tijd nodig op 1 dag vrolijk

 7. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 8 mei 2012 om 22:43  | reageer

  Prachtige informatieve serie.

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 9 mei 2012 om 06:12  | reageer

  De foto's in de vorige posting vond ik bijzonder gestileerd; van een prachtig esthetisch minimalisme. Kijkend naar de bovenstaande reacties is het misschien vloeken in de kerk maar ik vind deze beelden helaas minder geslaagd.

  Ik begrijp je concept en qua sfeer en compositie ben je daarin geslaagd. Maar gemis aan contrast, definitie en helderheid maakt de beelden in mijn beleving te diffuus en ontberen levendigheid. De donkere, ondefinieerbare partij op de voorgrond in Foto 3 vind ik bovendien storend. Misschien een smaakkwestie.

 9. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 9 mei 2012 om 08:00  | reageer

  Mooi dat smaken verschillen, want ik vind deze op zich sterker dan de vorige posting van Johannes. Die was meer registrerend, deze wat meer sferisch. Het donkere in 3 stoort me ook niet, dat heb ik dan eerder bij foto 1, waar het onscherpe wel erg druk is ten opzichte van je hoofdonderwerp.

 10. Jan
  Jan schreef op woensdag 9 mei 2012 om 10:55  | reageer

  Interessant om de sfeerexperimenten terug te zien in deze andere korte serie. Eerlijk gezegd herkende ik de zon in foto 1 pas na het lezen van de tekst. Deze foto ontbeert dat waarin foto 3 uitblinkt: fraaie contrastcontouren langs de bloem- en plantblaadjes. In landscape oriëntatie zou foto 3 denk ik nog sterker zijn.

 11. gast schreef op woensdag 9 mei 2012 om 10:56  | reageer

  Mooi, het is eens iets anders dan vlinders knipoog

 12. onem
  Profiel  onem schreef op woensdag 9 mei 2012 om 11:20  | reageer

  foto 3 is gewoon een topper, echt heel mooi. Zelf vind ik 1 niet zo heel erg mooie compositie.

 13. Petitjean
  Profiel Petitjean schreef op woensdag 9 mei 2012 om 11:57  | reageer

  Heel mooie serie die prachtig de sfeer van het moment tonen. Zoals velen gaat ook mijn voorkeur naar foto 3. Prachtig gewoon!

 14. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 10 mei 2012 om 10:30  | reageer

  Iedereen hartelijk dank voor de reacties! Ton: grappig om te zien dat de vorige posting je meer aanspreekt. Persoonlijk kijk ik daar echt anders tegenaan, ik vind deze posting zelf duidelijk sterker en kan me helemaal vinden in de reactie van Erik.

  Ik denk dat het vooral smaak is: jij houd denk ik van fotografie als registratiemiddel: foto's moeten helder, scherp en duidelijk zijn, een bepaalde structuur en orde bieden. En dat zijn hele valide punten.

  Zelf ben ik meer op zoek naar sfeer: sommige foto's zouden van mij niet eens scherp hoeven te zijn om toch mooi te zijn: kleuren, licht, patronen vind ik daarin heel belangrijk en dat hebben deze foto's veel meer dan mijn vorige posting.

  Zelf vind ik 3 ook de beste en wel omdat hij heel veel kleur, licht en sfeer heeft, maar door de highlights op het bloempje toch ook absoluut een duidelijk focuspunt.

  De 3e zou ik zo boven mijn bank durven hangen, beelden uit mijn vorige posting belanden meer in de soortenlijst op mijn website voor de vlinder en libellenliefhebbers.

 15. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 18 mei 2012 om 15:11  | reageer

  Eens Johannes, voor mij gaat het om het gevoel wat een foto overbrengt en dat is je met deze foto's prima gelukt. Sjappoo!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord