Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Op zoek naar de Kempense heidelibel

vrijdag 21 augustus 2009, 20:36 door | 7.943x gelezen | 7 reacties

In de omgeving van Zwolle kun je prachtig fotograferen. Genoeg mooie plekjes in de omgeving te vinden waar ik regelmatig te vinden ben. Maar heel soms is het gras bij de buren toch groener en doe je iets meer voor een foto. Vooral als je ook graag wat variatie hebt en graag eens een nieuwe soort ziet, dan moet je daar wat voor over hebben..

De Kempense heidelibel is een zeer zeldzame libellensoort die slechts op een paar plekken op de grens van België met Nederland gevonden kan worden. De hotspot voor deze soort ligt vlak onder Eindhoven. Nou zijn de mannetjes van deze soort prachtig oranje rood gekleurd met mooie zwarte stipjes op de zijkant. Vermoedelijk moet je wel echt een liefhebber zijn, maar ik vind het in ieder geval prachtige beesten en dus heb ik ondanks de afstand maar eens plannen gemaakt om naar het zuiden af te reizen.

Heidelibellen zijn een soort die ’s avonds laat weinig moeite doen om een slaapplekje te vinden. Ze gaan simpelweg in een graspol hangen. Bij een ochtend dauw zijn de bedauwde vleugels dan ook echte bliktrekkers. Dus om het mezelf makkelijk te maken wilde ik graag met zonsopkomst ter plekke zijn om de slapende libellen te fotograferen.

De wekker ging dus om vier uur, zodat ik met zonsopkomst ter plekke kon zijn. Spannende daarvan is dat je altijd het risico loopt om twee uur te rijden en om vier uur op te staan voor niks. Maar gelukkig heb ik twee exemplaren kunnen vinden en ook kunnen fotograferen. Een ander groot voordeel van het vroege opstaan is dat je met de mooiste omstandigheden rond zonsopkomst ter plekke bent, wat ook de kansen geeft om een landschapsfototje mee te pikken.

zonnestralen door een grove den
Zonnestralen door een grove den


En als ik dan vroeg bij de heidelibellen ben dan moet ik natuurlijk vooral gebruik maken van het eerste licht en het zonnetje. Gezien mijn voorliefde voor sfeerfoto’s kan ik het niet laten die te nemen, ook al kun je onmogelijk zien dat het specifiek een kempense heidelibel is.

Kempense heidelibel bij zonsopkomst
Kempense heidelibel bij zonsopkomst


Helaas is mijn beste ‘soort’ plaat een beeld van een vrouwtje, terwijl de mannetjes nog mooier zijn. Wie weet een reden om volgend jaar toch nog eens in de herkansing te gaan. In ieder geval blijf ik dit jaar voortaan lekker wat langer in mijn nest liggen.

Vrouwtje kempense heidelibel
Vrouwtje kempense heidelibel

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

7 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op vrijdag 21 augustus 2009 om 20:50  | reageer

  Mooie foto's Johannes!
  Ik ben ook een echte macro liefhebber (al heb ik wel nog geen dedicated macrolens).
  Trouwens je bent niet de enige die ik volg op het gebied van macrofotografie (wel 1 van de beste), misschien heb je hier iets aan; flukee Een landgenoot van mij (een Belg dus) die ook prachtige foto's van allerhande insecten maakt.
  Dit is een setje van mij; Mijn flickr insectenset

 2. Leo
  Leo schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 07:14  | reageer

  Mooie foto's, en mooi verhaal erbij.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 08:42  | reageer

  @Aradilon: Flukee heeft er zeker wel een paar hele goeie platen bij zitten, altijd leuk om wat werk van anderen te bekijken.

  Jouw bidsprinkhaan vind ik een mooie kleurenset hebben.
  Ik zou bij veel foto's proberen wat beter te letten op de compositie: proberen de lijnen van planten en onderwerp goed te gebruiken en ook bijvoorbeeld wat vaker te letten op gulden snede en kijkrichting van je insecten.

  @Leo: Bedankt vrolijk

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 13:05  | reageer

  @Johannes bedankt ik zal erop letten, mijn volgende lens zal waarschijnlijk ook een dedicated macro zijn want zo'n 300mm op zo'n kleine beestjes is toch soms moeilijk om ook echte scherpe foto's te krijgen vanop een afstand van 95cm.

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 13:23  | reageer

  Dedicated macro lens is in ieder geval echt absoluut zijn geld waard als je macro fotografie leuk vind, ik zou niet meer zonder willen en kunnen.

 6. gast schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 17:05  | reageer

  Ziet er heel mooi uit! De productiekosten lopen nog aardig op met die kleine beestjes!

 7. Margo
  Profiel Margo schreef op zaterdag 22 augustus 2009 om 17:16  | reageer

  Mooi! Ik weet dat je in de buurt van Zwolle geweldige foto's kunt maken, daarom ga ik graag bij Marmein kijken. Een geweldig natuurfotografe met eindeloos geduld.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord