Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Paddenstoelen met bokeh

zaterdag 30 oktober 2021, 20:10 door | 3.023x gelezen | 4 reacties

Paddenstoelen zijn het hele jaar door te vinden. Toch is de herfst bij uitstek het seizoen om ernaar op zoek te gaan. Daarom was ik in de afgelopen weken regelmatig in het bos te vinden op zoek naar fraaie exemplaren.

Ik zocht met name aan de randen van het bos om de paddenstoelen in het tegenlicht te kunnen zetten. Als het licht door de bladeren schijnt krijg je namelijk verrassende bokehvlekken in de achtergrond.

Laag bij de grond


Het gemakkelijkste is het wanneer de paddenstoel op een liggende stam of tak staat. Dat geeft me namelijk de ruimte om de camera meer van onderen te richten en de lucht op de achtergrond meer in beeld te krijgen.

Maar hoe ik ook zoek vandaag, ik vind louter paddenstoelen op de grond. Dat vraagt om 'de camera plat op de grond'. Ik haal zelfs mijn L-bracket eraf om nog wat lager te komen. Eindelijk verschijnt er op mijn schermpje wat bokeh in de achtergrond al zit ie nog vrij hoog.

Een kuiltje graven om de camera nog lager te kunnen plaatsen gaat me te ver en dus ga ik vanaf deze positie mijn beeld verfijnen. Camera ietsje naar links of juist naar rechts. Ik schuif net zolang totdat ik tevreden ben over de compositie en met name over de zichtbare bokeh.

De bollen zijn nu zichtbaar in het verlengde van de twee paddenstoelen en dat bevalt me wel. Voor de zekerheid nogmaals scherpstellen en de timer telt tot twee voor de opname wordt gemaakt.


Linnerheide

Sony A7 mark III, 90mm Macro, f/5.0, sluitertijd 1/6s, ISO 100


Standpunt


Het is een week later en de zon is al een eindje geklommen aan de hemel als ik van het pad afstap en het bos in wandel. Ik ken deze plek in het Munnichsbos nog van het vorig jaar. Toen trof ik er een grote afgewaaide tak van een beukenboom aan met daarop een heleboel porseleinzwammen.

Ik ben benieuwd of ze er dit jaar weer te vinden zijn. Al snel zie ik tientallen glimmende paddenstoelen staan. Wat zijn het er veel dit jaar en ik ben mooi op tijd.

De meesten hebben nog een bolle hoed. Van slechts enkele exemplaren is de hoed al open en vrij plat met de voor porseleinzwammen kenmerkende fraaie plaatjes aan de onderkant. Voor die plaatjes moet ik helemaal van onderen kunnen fotograferen en dienen de paddenstoelen dus geschikt 'hoog' staan.

Hiervoor wil ik over enkele dagen terugkomen wanneer meer hoeden zich verder geopend hebben. Vandaag kies ik voor de bolle voorstadia.

Bokeh


Omdat de tak vrij dicht tegen de bosrand aan ligt komt het daglicht gemakkelijk door het bladerdek heen. Als ik dat licht als tegenlicht op de achtergrond krijg zie je de bokeh vanzelf in je zoeker verschijnen.

Voor ik vanaf statief ga werken loop ik eerst rond en probeer meerdere composities. Welke paddenstoelen worden het tegen welke achtergrond?

Dat blijkt geen gemakkelijke keuze. Het zijn er zoveel en welke kies je dan? Uiteindelijk helpt een vlieg mij op weg. Beestjes op de paddenstoel geven wat extra's aan de foto. Reden waarom ik nu snel mijn statief pak en hoop dat de vlieg geduld met me heeft.

Misschien komt het wel door het slijmerige oppervlak van de porseleinzwam. Hoe dan ook, de vlieg blijft zitten en terwijl ik de camera in de gewenste positie vastzet kan ik bedenken welk diafragma ik ga kiezen.

Kies ik voor maximaal open met grotere en ronde bokeh tot gevolg? Of ga ik voor een kleiner diafragma met meer scherptediepte en kleiner, hoekiger bokeh. Ik besluit tot het laatste omdat ik zowel de vlieg als de grote paddenstoel erachter scherp wil.

De ISO schroef ik wel wat op om mijn sluitertijd niet al te lang te maken. Dan nog scherpstellen op de vlieg en de zelfontspanner zorgt na 2 seconden voor de eerste opname.

Linnerheide

Sony A7 mark III, 90mm Macro, f/9.0, sluitertijd 1/30s, ISO 800

Zo gezegd zo gedaan


Enkele dagen later ben ik terug bij de porseleinzwammen en veel bolle hoeden hebben zich geopend. Dat geeft weer een heel ander beeld. Voor ik het laag bij de grond ga zoeken om de zwammen van onderen te fotograferen ga ik op zoek naar nog wat leuke bokeh op de achtergrond.

Al snel zie dat wat bruine bladeren op de achtergrond een fraai lichtbruin gekleurde bokeh opleveren. Ik wil mijn statief gaan pakken als een vlieg mijn geplande onderwerp bezoekt en over de hoed loopt. Dan maar zonder statief.

Het diafragma staat al op f/2.8, de ISO op 100 en de sluitertijd op 1/500 seconde. Dat is prima om uit de hand te fotograferen. Wat ik nu nog nodig heb is geluk. Gaat de vlieg op een juiste plek zitten?

Ik heb geduld en maak ondertussen meerdere foto's. Dan kruipt het beestje naar de punt van de paddenstoel. Daar wil ik 'm hebben. Ik richt de camera zo dat ie precies in een bokehbubbel komt te zitten, stel scherp en druk op de ontspanknop. Het volgende moment is de vlieg alweer bijna uit beeld gelopen. Zal die ene opname gelukt zijn?

Munnichsbos 63

Sony A7 mark III, 90mm Macro, f/2.8, sluitertijd 1/500s, ISO 100

Spelen met bokeh


Naarmate ik langer fotografeer weet ik het gemakkelijker te creŽren, bokeh. Grote bollen, kleine bollen, mooie ronde of iets minder rond, ze geven de foto een extra dimensie. Zeg nou zelf, wie ziet een vlieg nou niet graag in de spotlight!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

4 reacties

 1. Jos Joosten
  Jos Joosten schreef op dinsdag 2 november 2021 om 10:56  | reageer

  Mooie bokeh en foto's Erik

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op dinsdag 2 november 2021 om 12:23  | reageer

  @Jos
  Fijn om te horen! Bedankt!

 3. paul
  paul schreef op woensdag 3 november 2021 om 08:24  | reageer

  Mooie foto's!

 4. Erik
  Profiel Erik schreef op woensdag 3 november 2021 om 14:42  | reageer

  @ Paul
  Bedankt voor je fijne reactie Paul!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord