Johannes Klapwijk

Pestvogels; ieder jaar weer een prachtige doelsoort

dinsdag 12 februari 2013, 19:59 door | 6.509x gelezen | 10 reacties

Iedere winter weer hoop ik op een bezoekje van pestvogels. Deze prachtige, vliegende kerstbelletjes (alleen hun geluid is al een heerlijke ervaring in een koude winter) zijn wat mij betreft erg fotogeniek en ik loop al jaren met de ideale pestvogelfoto in mijn hoofd. Ik moet hem alleen nog een keer maken..

Deze winter zijn er redelijke aantallen pestvogels in het land en gelukkig ook weer een beetje in de buurt. Ik kon dit keer zelfs met de fiets. Ik zoek altijd naar pestvogels die fourageren in gelderse roos, want de grote sierappels en meeste andere bessenstruiken vind ik minder fotogeniek.

Tijdens het laatste bezoek van pestvogels heb ik twee dagen op rij meerdere uren bij de gelderse roos gestaan in de hoop op de ultieme plaat. De achtergrond is een bakstenen muur voor degenen die zich afvragen waar die mooie rode kleur van komt.

De eerste dag was het zonnig: wat prachtig licht en mooie kleuren geeft. Het nadeel van deze foto vind ik de takken die uit zijn of haar hoofd lijken te groeien, maar dat soort dingen zijn vaak lastig te voorkomen in een struik. Ze pakten helaas niet de vrije trosjes aan de zijkant waar ik me van te voren tactisch voor had gepositioneerd.

Pestvogel
Pestvogel in mooi zacht zonlicht

De tweede dag ben ik teruggegaan omdat er rijp was en de combinatie van witte rijp en rode bessen is natuurlijk erg aantrekkelijk.

Pestvogel

Pestvogel
Het kuifje op deze foto vind ik persoonlijk wel erg leuk


Zoals iedere keer weer is het niet gelukt om de ultieme pestvogelfoto te maken, dus gelukkig heb ik nog genoeg reden om deze prachtige vogel te blijven fotograferen!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

10 reacties

 1. Erik
  Profiel Erik schreef op dinsdag 12 februari 2013 om 21:13

  Mooie foto's Johannes. Jammer dat ik ze zelf gemist heb want ze zaten ook op fietsafstand van mijn huis!

 2. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 13 februari 2013 om 08:32

  Mooie foto's dus het was het fietsen zeker waard volgens mij! Ik snap wel waarom je het een mooie vogel vind, hij heeft iets!

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 13 februari 2013 om 20:06

  Fraaie platen, al werd je er wel mee doodgegooid in de social media. Persoonlijk heb ik bij deze vogels/foto's altijd het idee dat er teveel glad gephotoshopped is. Maar ik heb ze in het echt nooit gezien, dus het zal wel goed zijn!

 4. gast schreef op woensdag 13 februari 2013 om 23:08

  Hey, welke lens? diafragma/sluitertijd? Heel mooi plaatje, maar lijkt niet echt scherp?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord