Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Sfeerbeelden van vlinders

zaterdag 8 augustus 2009, 19:20 door | 10.009x gelezen | 16 reacties

In het verlengde van mijn allereerste artikel, 'meer dan een beessie op een stokkie', zou ik graag eens een aantal van mijn favoriete foto's van dit macro seizoen tonen. Ik heb mij dit jaar geprobeerd te focussen op groei in het maken van sfeerbeelden. Soms was het succes, soms was het prullenbak werk. Ik wil proberen te omschrijven waarom deze foto's mijn favorieten zijn van dit seizoen.

Icarus blauwtje vrouwtje
Foto 1: Open vrouwtje icarusblauwtje


Vorig jaar ben ik een stuk bewuster gaan kijken naar vlinders, en hoe ze er eigenlijk uitzien. Ik kwam erachter dat het vrouwtje van een van een erg algemeen vlindertje, namelijk het icarusblauwtje, soms prachtig kan zijn. De vrouwtjes zijn meestal bruin met subtiel wat blauw, maar sommigen zijn prachtig blauw berijpt. Toen ik vorig jaar eenmaal doorhad hoe mooi dit vlindertje eigenlijk was heb ik me voor dit jaar ten doel gesteld het blauwtje van de bovenkant te fotograferen. Ik heb ontdekt dat het beste moment om dit te doen is vlak nadat ze 's ochtends vroeg voor het eerst de vleugels openen. Ze vliegen dan nog niet veel omdat ze nog koud zijn, maar openen wel de vleugels om zoveel mogelijk zonnewarmte op te vangen.

Het bovenstaande vlindertje had ik dan ook al op haar slaapplekje gevonden. Ik zag dat het een mooi, redelijk onbeschadigd vrouwtje was, dus heb ik gewacht tot de zon er mooi op stond en de vleugels open gingen. De dauwdruppels van de vroege ochtend en het frisse gras maken hem voor mij helemaal af. Ik heb dus ook bewust het gras en de dauwdruppels meegenomen als belangrijk onderdeel van de foto.

Koevinkje in tegenlicht
Foto 2: Koevinkje in tegenlicht


Ook deze foto vind ik een goed voorbeeld van wat er kan gebeuren als je de omgeving meeneemt in een foto. Het is altijd verleidelijk om je onderwerp er zo groot en duidelijk mogelijk op te zetten en dat is ook al gauw mooi en strak en netjes. Toch vind ik de grashalmen (die echt het typische habitat van deze soort zijn) erg veel toevoegen. EssentiŽle bijdrage aan de sfeer word hier geleverd door de opkomende zon die een warme gloed over de foto legt en de structuur van het gras extra mooi doet uitkomen.

Bruine vuurvlinder in de avond
Foto 3: Bruine vuurvlinder hangend in gras


Eigenlijk voor het eerst ben ik ook gaan proberen om 's avonds een korte tijd voor zonsondergang foto's te gaan maken. Net als in de ochtend proberen de vlinders met open vleugels nog wat laatste warmte op te vangen en zijn ze omdat het kouder word minder opvliegerig. Ik heb op meerdere plaatsen gezocht naar bruine vuurvlinders, maar dit plekje, dat vol staat met prachtig gras was veruit mijn favoriet. Ik houd van het fijnzinnige van de bloeiaren en heb hier (welliswaar met wat geluk) een prachtige compositie kunnen kiezen waarin het vlindertje als het ware omringt word door door gras. De open vleugels met subtiel het laatste zonlicht er doorheen scheinend maakt het weer af.

Ik hoop dat deze uitgebreide omschrijving mensen misschien helpt om het ook eens te proberen of om geÔnspireerd te raken!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

16 reacties

 1. Leo
  Leo schreef op zaterdag 8 augustus 2009 om 22:25  | reageer

  Errug mooi. Mijn persoonlijke voorkeur: no.2, no.1, no.3.
  Mooie voorbeelden van "niet alleen een beestje op een stokkie".

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 9 augustus 2009 om 10:22  | reageer

  Het is inderdaad verleidelijk om beestjes en bloemetjes zo groot mogelijk in het kader te zetten, zonder de omgeving erbij. Maar je foto's en je tekst maken het legitiem om dat niet te doen. Erg sfeervol qua licht, dat vangt de gemiddelde fotograaf doorgaans niet in zijn plaatjes. Je kunt onderhand een boek vullen met je specialisatie!

 3. edak
  Profiel edak schreef op zondag 9 augustus 2009 om 10:24  | reageer

  Een leerzaam artikel, met prachtige voorbeelden, geïnspireerd ben ik zeker, het nu zelf nog voor elkaar krijgen, gr. anja

 4. Evert
  Evert schreef op zondag 9 augustus 2009 om 11:50  | reageer

  schitterende foto's Johannes! Je bent erg goed geslaagd in je opzet.

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 9 augustus 2009 om 12:09  | reageer

  Hartelijk dank voor de positieve reacties vrolijk

  @Charles: grappig, ik ben net eens aan het nadenken over het afdrukken van een mooi digitaal album met vlinders en libellen.

  @Anja: Het is ook echt een kwestie van heel veel oefenen hoor.. ik probeer al een poosje om ook mooie opnames van bloemen te maken, maar ik ben gewoon nooit tevreden. Het blijft ook echt een proces om mooiere foto's te gaan maken.

 6. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zondag 9 augustus 2009 om 15:10  | reageer

  Deze beelden kunnen mij veel beter vermaken dan iedere keer maar weer die macro foto's, die zijn ook mooi maar lang niet zo mooi als deze beelden. Vooral niet zo origneel!

 7. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 9 augustus 2009 om 17:35  | reageer

  @Johannes; op je eigen site is vanuit 'portfolio' niet verder te klikken!

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 9 augustus 2009 om 17:46  | reageer

  Hey Charles. Bij mij lijkt het prima te werken. Bedoel je dat je de galerijen links in beeld niet kan selecteren?

 9. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 9 augustus 2009 om 18:24  | reageer

  Johannes, nee ik bedoelde als ik op je site op portfolio klik verschijnen er kleine foto's. Als ik op die foto's klik wordt de pagina zwart. Tenzij ze niet bedoeld zijn om door te klikken.

 10. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 9 augustus 2009 om 18:41  | reageer

  De foto's zijn wel bedoeld om door te klikken. Bij mij doen ze dat ook wel.
  Je moet vrees ik wel javascript aan hebben staan in je browser. Kan het zijn dat je dit uitgezet hebt? Welke browser gebruik je?

  Stuur anders even een berichtje via mijn site, dan kijk ik even of ik je buiten photofacts om kan helpen knipoog

 11. Andre
  Andre schreef op zondag 9 augustus 2009 om 21:13  | reageer

  Weer fraai werk Johannes!! Vooral die laatste vind ik erg mooi!

 12. Perrush
  Profiel Perrush schreef op zondag 9 augustus 2009 om 21:34  | reageer

  mijn complimenten hoor. Ik ben destijds blijven hangen op "beestje op een stokkie". Deze beelden gaan idd verder en zijn imho veel mooier.

  Greetz
  Stefan

 13. Margo
  Profiel Margo schreef op zondag 9 augustus 2009 om 23:42  | reageer

  Mooie sfeerbeelden, prachtige vlinders. Mijn complimenten!

 14. Derk
  Profiel Derk schreef op maandag 10 augustus 2009 om 07:07  | reageer

  Zeer fraaie plaatjes, mijn complimenten, hier is vast veel geduld voor nodig!
  Echtt heel cool gedaan!

 15. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 10 augustus 2009 om 07:53  | reageer

  Iedereen bedankt voor de positieve reacties, altijd tof om te zien dat ik niet alleen zelf denk dat het mooier is, maar dat anderen dat ook bevestigen!

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 10 augustus 2009 om 17:44  | reageer

  Het eerste shot van ik absoluut meesterlijk in termen van kleur, harmonie, compositie en details. Vooral de dauwdruppels zijn de 'kers op de pudding'. Het feit dat je je verdiept in het onderwerp maakt je artikel des te interessanter. Ik mag passie voor macrofografie graag met je delen alhoewel het niet mijn mainstream is. Maar de natuur is wel het onderwerp dat het meeste tot m'n verbeelding spreekt...Wat een design!!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord