CYBER  MONDAY - 50 euro korting + gratis de Flitsbijbel! Word nu lid!
Liesbeth van Asselt

Sneeuw! Tips voor betere sneeuwfoto's..

maandag 21 januari 2019, 10:03 door | 21.220x gelezen | 17 reacties

We worden weer verwend met een echte Hollandse winter met sneeuw en ijs. Als natuurfotografen gaan we dan natuurlijk helemaal uit ons dak! Extra batterijen in de broekzak, muts, sjaal en waterdichte schoenen aan en zo snel mogelijk naar buiten. En omdat de zon in de winter zo laag staat, kun je de hele dag fotograferen onder mooie lichtomstandigheden. Wat een feest!

Let erop dat je extra batterijen meeneemt en dat je die een beetje warm houdt door ze te bewaren tegen je lichaam (in de broekzak bijvoorbeeld). De capaciteit van batterijen neemt immers behoorlijk af onder koude omstandigheden. Verder heb ik altijd een regenhoes voor camera en objectief bij me om de apparatuur tijdens sneeuwbuien te beschermen tegen binnendringend vocht.

Verder is het van belang om bij het fotograferen van sneeuw de belichting in de gaten te houden. De camera gaat immers op zoek naar 18% grijs, en zal de sneeuw dus vertalen naar 18% grijs. En grijze sneeuw is toch niet wat je wilt! Vaak is het noodzakelijk om 1 tot 2 stops te overbelichten om de sneeuw mooi wit te krijgen. Fotografen die in RAW fotograferen kunnen dit meestal achteraf ook nog wel in de RAW-converter voor elkaar krijgen, maar ik ben er voorstander van om de foto gelijk maar zo goed mogelijk te belichten, al tijdens het fotograferen dus.

Betekent wel dat het kleine belichtingscompensatieknopje goed bediend moet kunnen worden. Om die reden heb ik dan ook handschoenen aangeschaft waarvan ik de vingertoppen om kan klappen, zodat de vingers vrij komen en ik de camera goed kan bedienen.

Bij winterfotografie vind ik een knalblauwe lucht vaak afbreuk doen aan de sfeer. Dus zet ik de foto om naar zwart wit, en wordt er daarna weer een beetje kleur in de lucht teruggehaald. Kwestie van smaak natuurlijk.

Sneeuw op Kootwijkerzand


Soms zoek ik wel naar kleuraccenten in het landschap. Zo vind ik de bruine beukenblaadjes die nog aan de bomen hangen mooi contrasteren met het witte landschap.

Nostalgisch sneeuwlandschap


Thuisgekomen laat ik de tas met de body en objectieven eerst in de wat koudere gang staan om de overgang naar de warmte zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Daarna gaat de tas (nog steeds dicht) richting keuken. Na ongeveer een uur acclimatiseren haal ik de camera's uit de tas. Op deze manier voorkom ik dat er condens in de camera komt, met alle gevolgen van niet werkende elektronica en schimmelvorming van dien.

Veel ijspret gewenst!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2019.
De eerste publicatiedatum is maandag 21 december 2009, 07:24.
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

17 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 21 december 2009 om 07:50

  Liesbeth: Leuk artikel!
  Jij ook veel sneeuwpret! knipoog

 2. Digitale Fotografie
  Profiel Digitale Fotografie schreef op maandag 21 december 2009 om 08:50

  Leuk artikel, vooral in deze tijd! Voor mij werkt het vaak goed om een spotmeting op de sneeuw te doen en dan in de M-stand aan de sluitertijd/diafragma waarde te draaien dat de belichtingsmeter +1,5 aangeeft. Zo hou je doortekening in de sneeuw en wordt deze toch 'wit'.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 21 december 2009 om 09:11

  Fraaie foto's!

 4. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op maandag 21 december 2009 om 09:20

  Fijne tips, vooral die van de camera laten acclimatiseren! Ben daar denk ik een beetje te ongeduldig voor geweest, net zoals ik wel honderden foto's heb gemaakt de laatste twee dagen vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.208 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord