Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Sneeuw! Tips voor betere sneeuwfoto's..

maandag 21 januari 2019, 10:03 door | 21.853x gelezen | 17 reacties

We worden weer verwend met een echte Hollandse winter met sneeuw en ijs. Als natuurfotografen gaan we dan natuurlijk helemaal uit ons dak! Extra batterijen in de broekzak, muts, sjaal en waterdichte schoenen aan en zo snel mogelijk naar buiten. En omdat de zon in de winter zo laag staat, kun je de hele dag fotograferen onder mooie lichtomstandigheden. Wat een feest!

Let erop dat je extra batterijen meeneemt en dat je die een beetje warm houdt door ze te bewaren tegen je lichaam (in de broekzak bijvoorbeeld). De capaciteit van batterijen neemt immers behoorlijk af onder koude omstandigheden. Verder heb ik altijd een regenhoes voor camera en objectief bij me om de apparatuur tijdens sneeuwbuien te beschermen tegen binnendringend vocht.

Verder is het van belang om bij het fotograferen van sneeuw de belichting in de gaten te houden. De camera gaat immers op zoek naar 18% grijs, en zal de sneeuw dus vertalen naar 18% grijs. En grijze sneeuw is toch niet wat je wilt! Vaak is het noodzakelijk om 1 tot 2 stops te overbelichten om de sneeuw mooi wit te krijgen. Fotografen die in RAW fotograferen kunnen dit meestal achteraf ook nog wel in de RAW-converter voor elkaar krijgen, maar ik ben er voorstander van om de foto gelijk maar zo goed mogelijk te belichten, al tijdens het fotograferen dus.

Betekent wel dat het kleine belichtingscompensatieknopje goed bediend moet kunnen worden. Om die reden heb ik dan ook handschoenen aangeschaft waarvan ik de vingertoppen om kan klappen, zodat de vingers vrij komen en ik de camera goed kan bedienen.

Bij winterfotografie vind ik een knalblauwe lucht vaak afbreuk doen aan de sfeer. Dus zet ik de foto om naar zwart wit, en wordt er daarna weer een beetje kleur in de lucht teruggehaald. Kwestie van smaak natuurlijk.

Sneeuw op Kootwijkerzand


Soms zoek ik wel naar kleuraccenten in het landschap. Zo vind ik de bruine beukenblaadjes die nog aan de bomen hangen mooi contrasteren met het witte landschap.

Nostalgisch sneeuwlandschap


Thuisgekomen laat ik de tas met de body en objectieven eerst in de wat koudere gang staan om de overgang naar de warmte zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Daarna gaat de tas (nog steeds dicht) richting keuken. Na ongeveer een uur acclimatiseren haal ik de camera's uit de tas. Op deze manier voorkom ik dat er condens in de camera komt, met alle gevolgen van niet werkende elektronica en schimmelvorming van dien.

Veel ijspret gewenst!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2019.
De eerste publicatiedatum is maandag 21 december 2009, 07:24.
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

17 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 21 december 2009 om 07:50  | reageer

  Liesbeth: Leuk artikel!
  Jij ook veel sneeuwpret! knipoog

 2. Digitale Fotografie
  Profiel Digitale Fotografie schreef op maandag 21 december 2009 om 08:50  | reageer

  Leuk artikel, vooral in deze tijd! Voor mij werkt het vaak goed om een spotmeting op de sneeuw te doen en dan in de M-stand aan de sluitertijd/diafragma waarde te draaien dat de belichtingsmeter +1,5 aangeeft. Zo hou je doortekening in de sneeuw en wordt deze toch 'wit'.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 21 december 2009 om 09:11  | reageer

  Fraaie foto's!

 4. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op maandag 21 december 2009 om 09:20  | reageer

  Fijne tips, vooral die van de camera laten acclimatiseren! Ben daar denk ik een beetje te ongeduldig voor geweest, net zoals ik wel honderden foto's heb gemaakt de laatste twee dagen vrolijk

 5. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op maandag 21 december 2009 om 10:03  | reageer

  Bedankt voor de tips over het acclimatiseren van je camera, zal er ook zeker rekening mee houden als ik vandaag nog naar buiten ga om foto's te maken van de sneeuwpret!

  Je hebt voor het artikel mooie foto's gemaakt!

 6. Erik
  Profiel Erik schreef op maandag 21 december 2009 om 11:09  | reageer

  Bedankt voor de tips. Bij sneeuwfoto's vind ik ook de witbalans altijd een lastig punt. In RAW heb je hier natuurlijk weinig last van, maar in jpeg moet je hier wel goed naar kijken. De automatische witbalans doet het juist bij sneeuwfoto's niet altijd goed.

 7. Anne
  Anne schreef op maandag 21 december 2009 om 11:28  | reageer

  @Erik: Je moet de witbalans gewoon instellen zoals je dat normaal ook zou doen. Dus bij zonnige weer een zonnetje en bij bewolkt weer een wolkje.

  Het is alleen de belichtingsmeting die in de camera verkeerd gaat tgv de sneeuw.

 8. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 21 december 2009 om 13:09  | reageer

  Kijk, hier hebben we wat aan! vrolijk
  Ook bij mij kwam de sneeuw er wat grijs/blauwig uit te zien (exposure op matrix, ongecorrigeerd), maar met RAW is dat zo lekker naar je hand te zetten (soms is een blauwige tint trouwens wel een leuk effect).
  Ik was ook wat ongeduldig en zag mijn telelens helemaal beslaan toen ik nog snel dat pimpelmeesje van binnenuit in de tuin wilde forograferen!
  Eerst even a-climatiseren dus knipoog

 9. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 21 december 2009 om 17:45  | reageer

  Omdat er vanochtend aan afspraak werd afgebeld, kon ik weer naar buiten! Maar ik vergat in m'n enthousiasme even dat ik koorts heb, aan het hoesten ben, etc. Nog iets om aan te denken dus als je niet helemaal fit bent: ga niet al te ver van huis met je zware rugzak, je moet ook nog weer terug...knipoog.

 10. jczuidervaart
  Profiel jczuidervaart schreef op maandag 21 december 2009 om 18:09  | reageer

  Vooral de eerste foto vind ik schitterend. Gisteren zelf ook het park in geweest hier in Arnhem. En wat is Lightroom een toch een uitkomst vrolijk


 11. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 21 december 2009 om 18:19  | reageer

  Vanmorgen zelf even een wandeling gemaakt door een natuurgebied in aanleg. Ik moest een paar keer denken aan een opmerking van Liesbeth: een bos oogt snel rommelig. Inderdaad. 'Jouw bruine blaadjes' vaan de haagbeuk heb ik hier ook gevonden. Mooie tip.

 12. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 21 december 2009 om 18:52  | reageer

  @jczuidervaart, laat ik nou geen Lightroom gebruiken knipoog Ik ben een verstokte Adobe Camera Raw fan! Zelfde mogelijkheden als Lightroom, maar makkelijker switchen tussen Photoshop en RAW-converter. En als ik een foto versleep in de verkenner, gaat hij ook gewoon mee in de Bridge. Vind ik echt veel handiger dan Lightroom! Maar ieder z'n ding......

 13. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 21 december 2009 om 23:04  | reageer

  Fraaie foto's!

 14. Derk
  Profiel Derk schreef op dinsdag 22 december 2009 om 15:57  | reageer

  Ik stel zelf de camera bij sneeuw altijd in op CUSTOM witbalans. Vervolgens met de spotmeting richten op de witte sneeuw en de sneeuw wordt wit weergegeven... O Ja, natuurlijk niet vergeten de witbalans daarna weer op auto te zetten....

 15. giovanni1942
  Profiel giovanni1942 schreef op dinsdag 22 december 2009 om 16:45  | reageer

  Liesbeth, mooi artikel en met zeer fraaie platen, vooral dat omzetten naar zw/w spreekt mij aan, al dan niet weer een beetje kleur toevoegen.
  Geniet van het mooie en fijne kerstdagen toegewenst allemaal!

 16. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op dinsdag 22 december 2009 om 19:08  | reageer

  Bij foto 1 krijg ik niet echt een "winter-gevoel", had net zo goed een foto in de woestijn kunnen zijn. Hij is wel heel geslaagd hoor, mooie compositie.
  Ik maak altijd gebruik van het WhiteBalance filter om de sneeuw wit(ter) te maken en heb daar vrijwel altijd een goed resultaat mee. http://bit.ly/6JkLex

 17. Multax
  Profiel Multax schreef op woensdag 23 december 2009 om 13:00  | reageer

  Goed en leerzaam verhaal. Dankjewel Liesbeth!
  Lex.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord