Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Sneeuwklokjes in de sneeuw

zaterdag 11 mei 2013, 16:28 door | 9.476x gelezen | 2 reacties

Het is een beetje laat zo om het over sneeuwklokjes te hebben, maar het is eindelijk gelukt om tijd te vinden een artikeltje te schrijven. Onderstaande techniek is zeker ook bruikbaar in regen, dus wil ik hem toch graag delen. Ik zou namelijk graag de tip delen om eens te spelen met het inflitsen van tegenlicht. Het resultaat is in dit geval tijdens een sneeuwbui tot stand gekomen.

Tijdens regen of sneeuw fotograferen heeft eigenlijk altijd een lastige uitdaging: het is grauw en dus heb je weinig licht. Tegelijk wil je eigenlijk korte sluitertijden om druppels / sneeuwvlokken mooi te bevriezen. En dan vallen druppels in de praktijk ook nog eens helemaal weg in de achtergrond. Samengevat valt het niet mee om mooie foto's te maken tijdens neerslag, terwijl het toch ook juist wel weer bijzondere omstandigheden zijn die in feite zeker wel fotogeniek zijn.

Wanneer je onderwerp statisch is of of de plek te krijgen waar jij je camera hebt opgesteld (ik denk aan toepassing van vogels die zich in de winter graag laten lokken met voer) is er een hele mooie oplossing: tegenlicht inflitsen. Waar je met direct inflitsen rare schitteringen krijgt en het altijd lastig is om ook de achtergrond mooi belicht te krijgen komt neerslag juist in tegenlicht prachtig uit. Dus een remote triggerset (ik gebruik de Yongnuo RF-602) en een flitser die handmatig in te stellen is kun je prachtige resultaten bereiken.

Hieronder mijn resultaat ter inspiratie.

Pf sneeuwklokje 1
Sneeuwklokje met tegenlicht ingeflitst

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

2 reacties

 1. Kevin
  Kevin schreef op dinsdag 14 mei 2013 om 15:46  | reageer

  Cool(e) foto !

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 14 mei 2013 om 22:05  | reageer

  Een prachtige foto, Johannes!
  Alleen wel balen dat we nu weer tot de winter moeten wachten voordat we het ook kunnen proberen. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord