Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Verlichte paddenstoelen (deel 1)

woensdag 9 december 2020, 20:20 door | 4.055x gelezen | 2 reacties

Tot voor kort fotografeerde ik macro-onderwerpen zoals paddenstoelen met louter daglicht als lichtbron. Geen flits, geen lampje en ook geen reflectieschermen om het daglicht alsnog terug te kaatsen.

Daar is natuurlijk niks mis mee. Veel natuurfotografen huldigen vast deze manier van werken. Pure natuur op die manier! Bovendien geen gesleep en gedoe met allerlei hulpmiddelen.

Mocht je echter open staan voor enige verlichte creativiteit, lees dan vooral verder.

Extra licht


Zonder hulpmiddelen ben ik afhankelijk van het natuurlijke licht en dat zit niet altijd mee. Is er genoeg licht of juist te veel, is het licht te hard, komt het van de juiste kant?

Soms is het onderwerp echter zo de moeite waard dat tegenvallend licht wat hulp verdient. Vandaar dat ik in de afgelopen maanden een setje reflectieschermen, een flitser en een ledlampje aan mijn fototas heb toegevoegd. Op die manier kan ik schrijven met wat extra licht.

In dit deel 1 komt de ledlamp aan bod.

20201001 Doort opname zonder titel 7308557

Sony A7-3, 90mm, f/16, 2,5sec, ISO100

Persoonlijk


Het leuke en uitdagende aan het gebruik van hulpmiddelen om licht toe te voegen aan je onderwerp (en omgeving) is dat ik veel beter ben gaan kijken naar licht zoals dat er op dat moment is en hoe dat op de paddenstoel(en) valt.

Daarbij stelde ik me de vraag of extra licht iets toevoegt. Letterlijk, luidt het antwoord natuurlijk 'ja'. Maar of het daarmee een mooiere foto wordt? Het antwoord op die laatste vraag is natuurlijk zeer persoonlijk.

Zoals gezegd, hou je van puur natuur dan zal elke schijn van het toevoegen van licht je snel doen verder scrollen op Facebook of Instagram. Zelf houd ik wel van wat creativiteit. Dat maakt voor mij in elk geval het proces en als het lukt eveneens het resultaat boeiender.

Het proces


De afgelopen weken zijn mijn maatje en ik vooral bezig geweest met paddenstoelen. Hoe gaan we te werk? Zodra we van het pad afwijken en het bos induiken stoppen onze gesprekken en zijn we volledig gefocust.

Turend naar de bodem en naar dood hout vergeet ik de rest van de wereld en zoek ik als in een trance tot ik beet heb. Eenmaal raak gaan we aan de slag.

Ieder met eigen paddenstoelen waarbij we soms wisselen van exemplaar zodat we achteraf de resultaten kunnen vergelijken en bespreken (een werkwijze die ik zeker aanraad als je samen op pad gaat).

Op de knieŽn op een matje zijn we gemakkelijk een half uur of langer bezig met een paddenstoel. Standpunt bepalen, eventueel de paddenstoel en omgeving vrijmaken van storende bladeren en dergelijke.

Kiezen voor een grote of juist kleine scherptediepte of voor allebei, statief en camera instellen, schermpje van de camera uitklappen, timer instellen of afstandsbediening aankoppelen, nauwkeurig scherpstellen.

Pas als dat allemaal is gebeurd komen de eventuele hulpmiddelen uit de tas. Waar houd ik het reflectiescherm, hoe richt ik het lampje? De trance duurt voort!

20201015 Ravevennen Lomm opname zonder titel 7308946

Sony A7-3, 90mm, f/3.2, 1/200sec, ISO100

Ledlampje


Een simpel en goedkoop hulpmiddel is een ledlampje. Bij het mijne kan ik de lichtsterkte van de leds regelen. Dat is wel zo handig. Maar een eenvoudig zaklampje of het lampje van je telefoon kun je ook gebruiken.

Omdat ik alles al had ingesteld heb ik mijn handen vrij om met het lampje te experimenteren. Daarbij probeer ik diverse lichtrichtingen. Licht van opzij, licht van onderen of juist van boven.

Tegenlicht is ook mooi waarbij ik natuurlijk wel de ruimte moet hebben om het lampje buiten het blikveld van de camera te houden. Verder varieer ik in lichtsterkte en probeer ik afhankelijk van wat ik mooi vind, de omgeving wel of juist minimaal mee te verlichten.

Soms houd ik een doorschijnend blad voor het lampje waardoor de lichtsterkte en kleur wordt beÔnvloed. Op die manier maak ik meerdere foto's en check ik na een foto of tien de resultaten.

Voor ik verder borduur op wat me bevalt weer even de scherpstelling controleren en volgende serie is in de maak. De tijd vliegt op die manier voorbij en voor we het weten zit ons dagdeel fotograferen er weer op.

20201108 Linnerheide opname zonder titel 7300299

Sony A7-3, 90mm, f/5.6, 1/8sec, ISO160

Resultaten


Van de afgelopen weken heb je een drietal resultaten gezien. Overal is een ledlampje gebruikt en het kunstlicht is in meer of mindere mate zichtbaar in de foto.

Verlichte paddenstoelen, je vindt het wow of niks of iets daartussen in. Hoe dan ook. Laat je ledlicht eens schijnen en wie weet ben je net zo verrast als ik.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

2 reacties

 1. Peter Heins
  Peter Heins schreef op vrijdag 11 december 2020 om 14:43  | reageer

  Mooi verhaal, ik ben ook aan het experimenteren mt llampjs van de action. Met verschillende kluren maar ook met warm wil licht. Je kan zo wel een saaie setting om toveren naar iets spectaculairs of met meer kleur. Je vind het mooi of niet maar het is eens wat anders. Je moet vooral doen wat je zelf mooi vind , dan is het goed en genieten van die kleine paddestoeltjes. heerlijk vind ik dat.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op vrijdag 11 december 2020 om 21:19  | reageer

  @Peter. Bedankt voor je bericht en mening over mijn verhaal. Mooi dat je zelf ook experimenteert en dat je daar van geniet. Dat is waar het bij fotograferen om gaat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord