Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Verslag van een onvergetelijk Japan

donderdag 11 maart 2010, 21:56 door | 10.369x gelezen | 9 reacties

Het fotograferen van sneeuwapen, zwanen, kraanvogels en zee-arenden was het hoofddoel van onze reis naar Japan. Daar hadden we immers hele mooie foto's van gezien! Maar daarnaast wilden we natuurlijk ook iets van de Japanse cultuur proeven. Daarom verbleven we bijvoorbeeld niet alleen in hotels, maar ook in ryokans. Een ryokan is een klein pension dat geheel in Japanse stijl is gebouwd en ingericht.

Wat is het verschil tussen een ryokan en een hotel? Een paar voorbeelden: bij het betreden van een ryokan doe je je schoenen uit en vervang je deze door slippers die verstrekt worden door de gastheer/gastvrouw. De kamers van een ryokan hebben tatami matten op de vloer (een gevlochten mat van rijststro), waar je alleen met sokken of blote voeten op mag lopen. Bij het betreden van je kamer doe je de slippers dus weer uit.

Ryokan kamer


Terwijl jij 's avonds zit te eten, legt iemand een futon (een heel dun matrasje) voor je klaar op de vloer van je kamer. Er zijn geen bedden! Volgens de Japanse fotograaf die we spraken heeft dit als voordeel dat je overdag meer ruimte hebt in je kamer knipoog. Wat was ik blij met m'n thermarest matje!
Behalve de bedden, ontbreken ook de stoelen. Eten doe je op je knieŽn aan een lage tafel.

Ryokan


Aan het eten wordt zeer veel aandacht besteed. Eten in Japan is toch heel wat anders dan in een Nederlandse sushibar! In het begin weet je echt niet wat je met alle gerechtjes en sausjes aan moet. Het eten met stokjes heb ik me helaas niet eigen kunnen maken. Na een paar dagen aanmodderen en honger lijden, besloot ik de plastic vork die ik uit voorzorg meegenomen had, toch maar te gaan gebruiken.

Alle drie de maaltijden in Japan bestaan uit visgerechten. Ook het ontbijt. Niet iets waar ik erg blij van wordt 's ochtends vroeg.. Gelukkig zijn er inmiddels wat ryokans die rekening houden met de smaak van de westerse toeristen en die 's ochtends geroosterd brood serveren, soms zelfs met roerei! Na zo'n 'westers ontbijt' veroberd te hebben, vertrekken we vanuit de Jigokudani Vallei waar de sneeuwapen zich bevinden, naar Hokkaido om er zwanen, kraanvogels en zee-arenden te fotograferen.

Voor de zee-arenden verblijven we in Rausu. En waar we al voor gewaarschuwd waren komt uit: je moet hier echt geluk hebben om een mooie foto van zee-arenden op het pakijs te kunnen maken. Tijdens onze eerste boottocht zagen we pakijs en arenden genoeg, maar allemaal van ver, in onbereikbare Russische wateren. Gelukkig bood de rederij een gratis tweede tocht aan, en bereikten we toen wel het pakijs. Helaas bleven de fraaie Steller arenden teveel op afstand om er een mooie plaat van te kunnen maken.

Dan maar naar de Whooper swans bij Lake Kushiro. Om toch wat andere beelden te maken dan anderen voor mij al deden, werkte ik vooral met de groothoeklens. De zwanen worden bijgevoerd en zijn daarom zeer makkelijk benaderbaar. Onderstaande foto maakte ik bij zonsondergang met een brandpuntsafstand van 15mm.

Zwanen


En dan de kraanvogels, Japans nationale trots die ooit met uitsterven bedreigd werden, maar door bijvoeder programma's uiteindelijk toch gered zijn. Omdat de kraanvogels in Japan symbool staan voor geluk, gezondheid en een lang leven, worden de plekken waar kraanvogels zich bevinden zeer druk bezocht door Japanse fotografen. Eťn van die druk bezochte plekken is een brug bij Tsurui:

Tsurui brug


Je zet hier ruim voor zonsopkomst je statief met camera en objectief neer om van een goede plek verzekerd te zijn. Dan ga je terug naar de auto om te ontbijten. Terug naar de auto om te ontbijten? Je laat je spullen dus onbeheerd achter?? Ja, tot onze grote verbazing kan dat in Japan! Bij terugkomst staat alles er nog zoals je het achtergelaten hebt en kun je direct aan de slag. Niemand die jouw spullen aan de kant gezet heeft om je plek in te nemen. En niemand die jouw spullen gestolen heeft. Wat een verademing.. Een foto die vanaf deze plek gemaakt is:

Zonsopkomst Tsurui


De Japanse cultuur heeft een onvergetelijke indruk op ons gemaakt. We hebben nu al besloten om nog eens terug te gaan. Natuurlijk ook omdat als je thuis je foto's eenmaal op je gemak bekeken hebt, je op allerlei creatieve ideeŽn komt over hoe je de onderwerpen ook in beeld zou kunnen brengen. Maar om dat in de praktijk te brengen, moeten we eerst een paar jaartjes sparen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

9 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 11 maart 2010 om 22:01  | reageer

  Liesbeth. Je laat ook nu weer zien dat je met een groothoek verrassende dierenfoto's kunt maken. Schitterend!

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 11 maart 2010 om 23:58  | reageer

  De laatste foto zou ik zo aan de muur willen hangen (150 x 100cm op canvas.

 3. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op vrijdag 12 maart 2010 om 01:51  | reageer

  ben het met ton eens; een plaatje!
  maar de andere foto's zijn zeer zeker een mooie aanvulling voor je verhaal!
  bestaan er misschien subsidies voor dit soort reizen? knipoog

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 12 maart 2010 om 07:35  | reageer

  De lichtval op de laatste foto is om te kwijlen... De foto ervoor met al die fotografen op de brug is wel de grappigste. Gezien de lengte van de meeste lenzen staan die kraanvogels toch nog best een eindje weg, of lijkt dat alleen maar zo?

 5. Kim Dalmeijer
  Kim Dalmeijer schreef op vrijdag 12 maart 2010 om 08:36  | reageer

  Ik onderschrijf de reactie van tonv; die laatste zou ook ik zo groot mogelijk aan de muur willen hangen. Een prijsplaat !

 6. Axel
  Profiel Axel schreef op vrijdag 12 maart 2010 om 09:16  | reageer

  Schitterende platen. Vooral de laatste! Ben benieuwd naar meer foto's van deze reis. Denk dat degenen met die toeters voornamelijk de kraanvogels los op de foto willen krijgen.

 7. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 12 maart 2010 om 10:10  | reageer

  @Axel en Peter: De kraanvogels zijn vanaf de brug inderdaad erg ver weg. De laatste foto maakte ik met een 300 mm met 1,4 converter. Deze zette ik op de D330 ivm de 1,5 x cropfactor. Al met al ruim 600 mm dus!

  @Ton en Kim: Ik twijfel nog tussen en vergroting op dibond of op canvas, maar hij komt in ieder geval groot op de expo op het Fotofestival Epe te hangen! En daar is hij te koop knipoog.

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 12 maart 2010 om 10:53  | reageer

  Allemensen wat een drukte! Maar bijzonder logisch gezien de schoonheid daar.

  Ik vrees dat Hakaido voor mij altijd een droom zou blijven gezien de kosten. Aan de andere kant, iedereen heeft die foto's al gemaakt, dus ik kan toch moeilijk wat toevoegen.

  Je groothoek opname van de zwanen is wel origineel, maar toch vind ik de 'cliche' plaatjes wel mooier omdat dan de mist boven het water zoveel sfeer toevoegd.

 9. SvdSlikke
  Profiel SvdSlikke schreef op vrijdag 12 maart 2010 om 11:16  | reageer

  Die onderste foto is schitterend!! Misschien krijg ik met deze foto's mijn man toch over om een keer naar Azie te gaan

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord