Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Viervlek, veel dauw en een focus stack

dinsdag 9 juli 2013, 23:19 door | 7.600x gelezen | 1 reactie

Een beeld wat mij persoonlijk altijd aanspreekt is een close-up van het borststuk van een libel. De glas-in-lood vleugels en vliegspieren zijn een prachtig onderwerp voor een flinke close-up. Het nadeel van zo'n close-up is dat je met macrolens en tussenringen extreem weinig scherptediepte hebt.

Bij deze een tip om deze beperking te overkomen zonder dat je naar f/22 gaat en gegarandeerd te weinig licht hebt voor een goede foto. Want flitsen met zo veel dauw vind ik persoonlijk zelden mooi uitvallen.

Mijn oplossing hiervoor is focus-stacking. Ik gebruik hiervoor Helicon Focus. Het idee van focus-stacking is dat je meerdere plakjes scherptediepte fotografeerd en dat Helicon die voor je over elkaar legt. Ik neem hiervoor vanaf statief foto's zodat ik zeker weet dat (mits het vrijwel windstil is) mijn onderwerp in iedere foto op dezelfde plek zit.

Ik maak dan terwijl ik langzaam mijn scherpstelling handmatig aanpas een burst aan foto's, meestal zo rond de tien beelden, afhankelijk van hoeveel scherptediepte je wilt. Je krijgt hierdoor een mooie grote scherptediepte en kan dus ondanks je extreme close-up een veel grotere scherptediepte bereiken.

Viervlek close-up focus stack
Het resultaat, bestaande uit 8 beelden

Kan ik het niet laten nog een andere foto van dezelfde ochtend te tonen. Viervlek ala Johannes. Bewust onderbelicht in het veld mocht je je afvragen of het 'donkere' niet gewoon een foutje is. Ik vind hem er zo sfeervoller uitkomen.

Viervlek (Libellula quadrimaculata)

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

1 reactie

  1. Pieter
    Pieter schreef op maandag 15 juli 2013 om 14:27  | reageer

    Heel mooi gedaan!
    En raak getypeerd: "glas-in-lood vleugels".

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord