Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Vogels fotograferen in riet; schilderen met lijnen.

maandag 5 april 2010, 22:20 door | 11.191x gelezen | 17 reacties

Soms heb je zo'n beeld in je hoofd dat je dolgraag daadwerkelijk vast zou willen leggen. Zo een die je als schilder prachtig uit kan werken omdat je alles dan precies zo kan maken als je het zelf wilt. Voor mij was dat onder andere een foto van een mannetje blauwborst, dat zit te zingen in een veld van overjarig riet.

De blauwborst is een prachtig gekleurd vogeltje met blauwe keel en roestbruine rand er omheen. Deze vogeltjes komen in het voorjaar weer naar Nederland om zich hier voort te planten. En om dat te kunnen doen moeten ze hun territorium afbakenen met zang en soms een prachtige dwarrelende vlucht. Blauwborsten kun je tegenkomen in vochtige hoekjes ruig terrein met wat wilgen, wat struiken of wat riet. Dit jaar had ik mijn zinnen gezet op een mooie foto in het riet. Juist dit overjarig riet met zijn lange, rechte stelen leken mij fotografisch gezien de mooiste mogelijkheden bieden.

Vandaar dat ik de afgelopen tijd redelijk wat uurtjes heb doorgebracht langs een rietkraag. Ik hoopte op een bijvangst van rietgorzen, waarvan de mannetjes ook mooi duidelijk getekend zijn. Alles bij elkaar heb ik meerdere uren geduldig achter mijn statief gestaan omdat vogels je als je maar lang genoeg rustig bent je vanzelf accepteren in hun omgeving.

En dat levert dan verschillende plaatjes op waarvan elk beeld weer zijn eigen sterke kant heeft, zo maar een setje van drie.

Blauwborst man zingt in het riet
Blauwborst mannetje zingt in het riet. De tekening in het riet is ietwat druk en het licht was niet optimaal, maar de omgeving doet wel heel natuurlijk aan en hij zingt prachtig richting mij.


Blauwborst mannetje in het riet
Geen zingende blauwborst dit maal, maar dit is wat ik in mijn hoofd had qua patronen en onscherpte in het riet en al helemaal qua licht. Het eerste warme zonlicht van vlak na zonsopkomst.


Rietgors mannetje in prachtkleed
Een rietgors mannetje in zijn prachtkleed, mooi dichtbij waarbij het kriskras groeiende riet de indruk geeft van japanse kunst.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

17 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 5 april 2010 om 22:54  | reageer

  Doet een beetje denken aan een foto van mij die ik zelf de beste foto vind die ik heb.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 5 april 2010 om 23:24  | reageer

  Die eerste foto is erg mooi en in de natuur heb je het licht en het moment niet altijd te kiezen.

 3. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 5 april 2010 om 23:39  | reageer

  Dit zijn inderdaad erg mooie foto's. Ik heb zelf vandaag een paar Baardmannetjes op de foto gezet in de Oostvaardersplassen. Grappig, want ik wist niet dat die vogels nu alweer in het land zijn vrolijk

 4. MCH
  Profiel MCH schreef op dinsdag 6 april 2010 om 00:22  | reageer

  Wat een mooi moment in die eerste foto! Geweldig afgewacht en aangevoeld!!

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 6 april 2010 om 07:27  | reageer

  @Aradilon:dat is idd ook een erg mooie uitvoering waarbij de vertikale lijnen in een horizontale compositie erg sterk uitkomen!
  @Arno: dank!
  @Brian: baardmannetjes komen het hele jaar voor in Nederland. In de winter eten ze rietzaden, in de zomer insecten, hun maag veranderd elk jaar, super bijzonder.
  @MCH: Dank vrolijk

 6. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 6 april 2010 om 07:30  | reageer

  Prachtige foto's, zeker foto #2, mijn favoriet. Heel mooi licht. Ik denk dat de sleutel tot succes voor een groot deel ligt in de tijd die je aan zo'n foto maken besteed. Enkele uren achter het statief staan, dat geduld is niet iedereen gegeven.

 7. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 6 april 2010 om 08:08  | reageer

  @Johannes Klapwijk | Ahh, okay. Weer wat geleerd. vrolijk
  Ik had ze de hele winter niet gezien en nu waren ze er ineens weer, vandaar dat ik veronderstelde dat ze overwinteren. Thanks voor je antwoord.

 8. aradilon
  aradilon schreef op dinsdag 6 april 2010 om 10:31  | reageer

  @Johannes en ik bedoelde dus met mijn bericht dat ik het heel sterke foto's vind, echt het soort foto's dat ik ook graag trek.

 9. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 6 april 2010 om 10:47  | reageer

  Johannes: prachtige foto's! Ik ben zelf geen "vogelspotter" maar het ziet er aantrekkelijk uit. knipoog

 10. Erik
  Erik schreef op dinsdag 6 april 2010 om 14:08  | reageer

  Persoonlijk ben ik al blij als ik uberhaupt 1 van deze vogeltjes kan vastleggen, waarbij ik ze ook nog terug kan vinden op de foto vrolijk Laat staan dat ik de optie heb om mijn achtergrond te kiezen. Maar het is zeker een goede tip, ook in het algemeen, om te letten op je achtergrond. Die bepaald voor een groot deel je foto (negative space).

  Dan vindt ik het wel weer jammer dat je niet je foto's een beetje nabewerking geeft; de 2e foto is bijvoorbeeld veel te rood en ze missen allemaal contrast. Waarom niet dat kleine stapje extra doen? Heb de 2e even op het oog aangepast in Pixlr (beetje minder rood/meer blauw, exposure curve en schuiven met de levels) en ziet er meteen zoveel beter uit! En bovendien ondersteunen de foto's jouw verhaal dan ook veel beter naar mijn mening. En vergeet niet, deze foto's zijn ook jouw visitekaartjes.. knipoog

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 6 april 2010 om 14:12  | reageer

  Eerlijk gezegd vind ik het riet als achtergond in foto 1 het mooist. Echter, persoonlijk had ik voor iets meer Blauwborst mannetje en minder riet gekozen zoals in foto 2 en 3; die zijn proportioneel beter. Mijn complimenten voor deze prachtige shots, je blijft consistent als het om kwaliteitsbeelden gaat!

 12. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 6 april 2010 om 14:19  | reageer

  @Erik: foto twee was werkelijk waar het eerste zonlicht dat daadwerkelijk erg warm is. Misschien dat de foto net iets TE rood is, maar persoonlijk vind ik het wel mooi zo.

  Wat contrast betreft doe ik graag de werkelijkheid eer aan, ik houd van een natuurlijk beeld. Meer contrast maakt ze wel frisser, maar minder zoals het was, ik vind het subtiele van deze nabewerking ook wel weer mooi, al snap ik dat je ze graag wat opgefrist ziet.

  Ik zal er nog eens wat mee spelen, maar denk dat ik hoogop nog subtiel wat zou veranderen.

  @Ton: daar komt de kwestie smaak dan om de hoek kijken, ik vind bij 1 de stengel waar hij op zit erg mooi, maar de omgeving net iets te druk. Helaas was deze foto wel vrij ver weg en zit er onscherp riet tussen de camera en de vogel waardoor er niet genoeg detail en scherpte is voor een crop.

  Bedankt voor je positieve woorden!

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 6 april 2010 om 16:31  | reageer

  @Erik
  Zelf hang ik ook de benadering van Johannes Klapwijk aan om de werkelijkheid eer aan te doen. Dat impliceert een zo subtiel mogelijke nabewerking. Het is uiteraard smaakbeleving maar ik als ik naar deze beelden kijk heb ik niet het minste gevoel iets van nabewerking te missen. Niks mee aan doen zou ik zeggen...

 14. gast schreef op woensdag 7 april 2010 om 10:33  | reageer

  @tonv: hoe ziet de werkelijkeheid er uit? Zoals de (nagenoeg) onbewerkte foto uit de camera? Ik betwijfel het zeer. Elke foto is een visie op de werkelijkheid door de persoon die de foto gemaakt heeft.

  @johannes: ik heb die 1 minuut bewerking online staan. Als ik hem weer weg moet halen, laat maar weten. Warmte is er een beetje uit, maar was eenvoudig te behouden als ik de RAW had gehad. Is deze realistischer? Geen idee, maar vindt hem persoonlijk wel prettiger om te zien en laat voor mij nog duidelijker jouw punt zien over lijnen en achtergrond!

 15. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 7 april 2010 om 10:39  | reageer

  Ik vind hem een tikkie te hard persoonlijk en het is zonde dat de warmte er uit is. Maar een tussenweg tussen mijn en jouw nabewerking zou misschien de foto idd beter tot zijn recht doen komen.

  Het klopt dat elke bewerking en weergave een interpretatie is van de werkelijkheid, maar in feite worden alle foto's tegenwoordig mooier weergegeven dan ik het in mijn geheugen heb. Vooral het contrast toevoegen is wel mooi, maar geeft mijns inziens toch echt niet de werkelijkheid weer. Om dit voorbeeld te nemen: zo wit zag het riet er niet uit toen ik de foto nam, en de pootjes niet zo zwart.

 16. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 7 april 2010 om 14:13  | reageer

  Het weer vraagt er deze 2 dagen weer om en deze foto's liegen er zeker niet om. Dit soort fotografie is erg gaaf maar ik weet niet of ik er het geduld voor heb.

 17. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 7 april 2010 om 14:18  | reageer

  Geduld is zeker een essentieel onderdeel bij deze foto's. Bij elkaar heb ik denk ik een uur of 5,6 langs de rietkraag doorgebracht.

  Vanmorgen dankzij het prachtige weer ook nog een paar super platen gemaakt denk ik (moet ze vanavond thuis eens bekijken), dus daar moet je zeker gebruik van maken!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.218 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord