Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Voorjaar! Padden fotograferen in de tuin

maandag 4 april 2011, 18:58 door | 8.228x gelezen | 11 reacties

Ieder jaar word ik helemaal blij als ik de kikkers en padden in mijn vijver weer hoor: voorjaar! Afgelopen donderdag was het zover. En vandaag had ik eindelijk een uurtje tijd om ze te fotograferen.

Afgelopen weken vond ik veel dode bruine kikkers in mijn vijver. Ik was bang dat het Ranavirus toegeslagen zou hebben, maar gelukkig begonnen afgelopen donderdag de bruine kikkers die de winter overleefd hebben weer te pruttelen. Bruine kikkers kwaken niet omdat ze alleen een inwendige kwaakblaas hebben. Hun geluid draagt dan ook lang niet zo ver als dat van een groene kikker.

Inmiddels liggen er al weer klompen kikkerdril in de vijver. Met een beetje mazzel krijgen we ook nog paddensnoeren. Padden leggen hun eitjes niet in een klomp dril zoals kikkers dat doen, maar hangen snoeren met eitjes aan de waterplanten.

Padden hebben een droge wrattige huid. Daarmee onderscheiden ze zich van kikkers. En dus werd ik voor de gek gehouden door onderstaande pad: dit exemplaar heeft een mooi glad huidje en dus lijkt hij op een kikker. Daarbij maakt hij ook nog veel meer lawaai dan padden normaal gesproken doen. Wat voor kikker zou dit zijn??

Een oproep op Twitter bracht uitkomst. O.a. medeblogger Johannes overtuigde me er van dat het toch een pad moest zijn vanwege de spleetvormige horizontale pupillen. En de tweeps hebben natuurlijk helemaal gelijk! Dus: hierbij een paar foto's van een pad in onze vijver.

Pad

Pad

De foto's zijn gemaakt met een telelens. Camera en objectief liggen op een stevige rijstzak. Zelf lig ik op een vlonder om op ooghoogte met de pad te komen. De VR maakt een sluitertijd van 1/200 seconde mogelijk bij een diafragma van f/4,5 en ISO 800. Natuurlijk gunde ik mezelf niet de tijd de hoekzoeker te monteren en heb ik dus nu een stijve nek knipoog. Maar dat heb ik er graag voor over!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

11 reacties

 1. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 4 april 2011 om 19:07  | reageer

  Mooi foto's Liesbeth: ik begin ook naar een vijver te verlangen......

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 4 april 2011 om 19:12  | reageer

  Koddige paddenportretten Liesbeth! Alhoewel ik een volslagen padden- of kikkerleek ben zijn het in mijn optiek prachtige dieren. Ik zou er zo een dag aan kunnen wagen om ze te fotograferen maar ben te druk met boeddhabeelden en snuifflesjes op de grootste rommelmarkt van China

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 4 april 2011 om 19:54  | reageer

  Gave reflectie op foto nummer 1 Liesbeth!

 4. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 4 april 2011 om 21:16  | reageer

  schitterend!
  welke telelens gebruikte je eigenlijk?

 5. onem
  Profiel  onem schreef op maandag 4 april 2011 om 21:39  | reageer

  Mooie foto's Liesbeth, maar ik weet van deze man http://natuurfotografie.natuurgebied-langstraat.nl/home dat hij dagen in het water kan liggen met een pak aan om mooie foto's te maken van kikkers en padden. Veel geduld heb je hiervoor nodig om zulke mooie beelden te maken. Op zijn site in de gallery staan er nog meer

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 4 april 2011 om 21:52  | reageer

  Dit is echt enorm knap gedaan! Ik zie überhaupt weinig kikkers, en als ik ze al zie zijn binnen no time weg gedoken. knipoog

  Hoelang heb je op je buik gelegen?

  Respect, Liesbeth!

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 4 april 2011 om 21:58  | reageer

  Schitterend werk! Foto 2 is een mooie uitsnede uit een groter beeld. Ben eigenlijk wel benieuwd naar de hele foto. En ik sta achter de vraag van Henk Hulshof: welke telelens?

  Ik heb gelijk geleerd dat we bij ons in de buurt dan toch echt kikkers moeten hebben. De sloot waar het geluid vandaan komt is al snel een meter of honderd vanaf mijn studio.

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 4 april 2011 om 22:36  | reageer

  Mooie foto en net zoals Johannes al zegt een hele mooie reflectie!

 9. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 5 april 2011 om 08:35  | reageer

  Dank voor jullie reacties! Om de vragen te beantwoorden: ik fotografeer met een 200-400. En ja, ik lig lang op het vlonder. Ik ga een eindje van de vijver af al op m'n buik liggen en kruip dan langzaam richting waterrand, het fototoestel op de rijstzak voor me uit schuivend. Zodra je een onverwachte beweging maakt zijn ze weg. Daarna komen ze meestal wel snel weer boven water, maar natuurlijk net niet op dat mooie plekje waar ze net nog zaten.....

  Padden en bruine kikkers zijn overigens makkelijker te fotograferen dan de springerige groene kikkers die straks hun entree weer zullen maken.

 10. Ruud
  Profiel Ruud schreef op dinsdag 5 april 2011 om 09:26  | reageer

  Gave beesten en mooie foto's!
  Ik ga de vijver bij ons ook eens in de gaten houden.. knipoog

 11. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 5 april 2011 om 21:11  | reageer

  Leuk hoor, mooie platen! Ik heb er het geduld niet voor, ondanks mijn biologie-achtergrond...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord