Elja Trum

100.000 euro boete voor agressief fotoaanbod

donderdag 4 februari 2010, 11:26 door | 7.235x gelezen | 31 reacties

Het bedrijf Fotosessie.com heeft een boete van 100.000 euro opgelegd gekregen van de Consumentenautoriteit voor het 'op misleidende en agressieve wijze' aanbieden van fotosessies aan jongeren op internet.

Op sites als Hyves bood het bedrijf fotosessies aan waarbij de indruk werd gewekt dat de geadresseerde speciaal was geselecteerd vanwege zijn of haar uiterlijk. Ook zou de sessie een opstap zijn voor een modellencarrière.

Volgens de Consumentenautoriteit bleek dit in de praktijk niet waar te zijn. De studio overtrad daarom 'diverse bepalingen van de Wet op de oneerlijke handelspraktijken'. De organisatie kwam in actie na klachten bij het overheidsloket voor consumenten ConsuWijzer.

Nu heb ik natuurlijk geen werkelijk zicht op wat ze precies gedaan hebben, maar op het eerste gezicht vind ik dit een best stevige boete. Het bedrijf kan nog wel bezwaar aantekenen tegen de straf.

Fotosessie.com


Bron: Nu.nl

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

31 reacties

 1. Niels
  Niels schreef op donderdag 4 februari 2010 om 11:33

  Website is ook meteen overbelast trouwens..

  Ik weet uiteraard ook niet wat er precies gebeurt is maar ik denk wel dat ze jongeren op die manier schade kunnen toebrengen over de gedachten over hun uiterlijk en hun zelfvertrouwen bijvoorbeeld.

  Misschien dat de hoogte van de boete wel terecht is maar daar is moeilijk over te oordelen als je niet alles van het verhaal weet.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 4 februari 2010 om 11:45

  De gebezigde marktbenadering van fotosessie.com is bepaald niet integer en zelfs misleidend. Een correctie of dwingende waarschuwing is dus zeker op z'n plaats. Maar om dan meteen een exorbitante boete van 100.000 euro op te leggen klinkt nogal overtrokken. Het lijkt weer zo'n uit de lucht gegrepen getal dat nergens op is gebaseerd. Zeker weer een of andere ambtenaar die z'n autoriteit wil doen gelden...

 3. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 4 februari 2010 om 12:22

  @ tonv;

  De rechter heeft volgens het vonnis rekening gehouden met het feit dat de aanpak van "fotosessies" doelbewust is gericht op jongeren, een kwetsbare groep in de samenleving.
  Er werd op de site ook gesuggereerd dat er snel moest worden gereageerd omdat het aanbod zeer tijdelijk zou zijn, hetgeen niet waar is.
  Jongeren werden flinke geldbedragen ontfutseld en een illusie voorgehouden.
  Prima zaak dat bedrog eens flink wordt aangepakt. Internet mag geen plaats zijn waar alles zo maar kan.....

 4. Twan
  Twan schreef op donderdag 4 februari 2010 om 13:10

  Hallo,
  Ik ben Twan van Duijnhoven, 18 jaar oud.
  Deze boete is terecht. Ze hebben mij afgelopen maanden ook proberen te pakken.
  Ik ben in de zomer benaderd via hyves door het bedrijf fotosessie.com.. dit klonk goed.. en had gewonnen want ze vonden dat ik leuke fotos had op mijn hyves pagina. Dit gebeurde via de telefoon en kreeg allemaal complimentjes.. En heb een afspraak gemaakt, maar zou nog even overleggen met mijn ouders. Ik kom zelf uit Venhorst en het bedrijf zit in Zwolle.

  Na overleg met mijn ouders had ik besloten dat de afstand die ik moest reizen te groot was voor een foto shoot. dus ik heb contact via de telfoon proberen te leggen.. maar geen reactie..

  Toen heb ik een mail gestuurd, met het verhaal en de uitleg dat het voor mij te ver reizen was.
  Hier heb ik niks op terug gekregen.

  Later heb ik nog een keer proberen te bellen maar weer geen reactie. Dus ik ging er van uit dat er niks aan de hand was. Tot 19 nov 2009.
  Ik lag te slapen en werd wakker gebeld en de man aan de telefoon vertelde mij dat alles gereed was voor de foto sessie van morgen. Ik snapte het niet maar ging niet in op het verhaal van de man omdat hij nog aan het vertellen was over evt. kosten als ik niet zou komen opdagen. ik schrok hier beetje van.. en heb opgehangen.

  Later probeerde ik deze terug te bellen maar geen reactie. De volgende mail heb ik de deur uitgedaan:

  Beste,

  Ik ben zo juist om 21.45 wakker gebeld door een van uw werknemers.
  Zij vertelde mij dat ik morgen een afspraak zou hebben staan bij uw bedrijf voor het maken van een fotosessie. Van een dergelijke afspraak is mij echter totaal niks bekend.
  Afgelopen zomer ben ik door uw bedrijf benaderd voor een dergelijke afspraak maar heb aangegeven dat ik niet in staat ben om deze afstand af te reizen en dus hebben wij geen afspraak gemaakt. Door uw bedrijf is hiervan ook nooit een contract of bevestiging aan mij verstuurd! Met deze mail wil ik dus aangeven dat ik morgen niet aanwezig zal zijn. Ook van annuleringskosten of iets dergelijks is geen enkele sprake!
  Ik werd daarnet wakker gebeld en begreep niet helemaal waarop u eigenlijk doelde. Als ik direct hierna terugbel bent u al niet meer bereikbaar!
  Ik wil nogmaals aangeven dat ik morgen dus NIET aanwezig ben.
  Ook wil ik erbij vermelden dat ik het een belachelijk tijdstip van bellen vind en wil van elk verder overleg afzien!


  --
  Mvg,

  Twan van Duijnhoven


  21 nov viel een rekening op de mat van 125 euro omdat ik niet was komen op dagen.
  Heb hier op gereageerd en het verhaal uit proberen te leggen via mail.

  Venhorst 24 november 2009

  Betreft afwijzing factuur F-0-9-12-04

  Geachte heer, mevrouw,

  Door middel van deze e-mail wil ik aangeven de bovenvernoemde factuur niet te zullen accepteren. De reden hiervoor kan ik als volgt omschrijven;

  Via hyves heeft u een mailing aan mij gestuurd waarin u de kans bood op een GRATIS fotoshoot. Hierop heb ik gereageerd om kans te maken op deze GRATIS fotoshoot.
  Tijdens de afgelopen zomerperiode heeft u mij telefonisch hierop als volgt benaderd:
  Ik zou een zoganaamde 'zilveren prijs' gewonnen hebben hetgeen inhield dat ik een fotoshoot kan laten doen tegen vergoeding van € 125,--. Hierop zat ik dus niet te wachten:
  € 125,-- is bij mij iets geheel anders dan GRATIS!! Tevens werd aangegeven dat ik voor deze fotoshoot naar Zwolle moest komen. Aangezien ik niet eens wist waar Zwolle lag
  heb ik geantwoord dat ik eerst met mijn ouders wilde overleggen voordat ik een antwoord kon geven en er enkele dagen later op terug zou komen. In een e-mail
  heb ik enkele dagen later geantwoord af te zien van uw aanbod.

  Uit bovenstaand blijkt dat hier dus duidelijk géén sprake is van een telefonisch overeengekomen Overeenkomst op Afstand. Afgezien van het feit dat ik sowieso geen bevestiging van u heb
  ontvangen wil ik aanmerken dat een bevestiging per e-mail dus ook in zijn geheel niet van toepassing is!

  Op 19 november s'avonds om ± 21.45 heeft u mij middels een overvaltactiek telefonisch gebeld met een herinnering van een NIET STAANDE AFSPRAAK voor een fotoshoot op de volgende dag.
  Aangezien ik lag te slapen werd ik hiermee overrompeld en heb ik de inhoud van uw telefonische boodschap niet direct kunen plaatsen. Nadat het gesprek werd beeindigd heb ik direct het
  door u gebruikte telefoonnummer teruggebeld om nogmaals de afspraak te ontgronden maar kreeg dus géén enkele telefoonbeantwoording. Omdat ik toch op uw OVERVALSTECHNIEKEN
  wilde reageren heb ik direct hierop per e-mail alsnog aan u kenbaar gemaakt dat ik de volgende dag NIET AANWEZIG ZOU ZIJN (zie bijgeplakt onderschrift).

  Aangezien er geen enkele vorm van overeenkomst tussen ons bestaat is er dus ook geen enkele betalingsverplichting van mij aan u en heeft uw factuur dus ook geen enkele geldigheid.
  Ik zal deze dus ook zeker niet voldoen en verwacht van u een creditfactuur te zullen ontvangen. Mocht u toch nog verder aanspraak gaan maken op het factuurbedrag zal ik ik mij vanuit
  rechtswegen laten ondersteunen! Een aangifte van poging tot oplichting zal ik dan ook bij lokale politie doen waarbij bijgaande e-mails met een copie van uw factuur als onderbouwing zulen fungeren.

  U hierbij voldoende te hebben geinformeerd, sluit ik.


  Mvg,
  Twan van Duijnhoven
  Heb nog een brief binnen gekregen van foto sessie .com dat ze het hier niet mee eens waren. Waar het bedrag 15 euro bij is verhoogd. Ik heb aangifte gedaan en er niet meer op gereageerd.
  Ook een incasso buro heeft mij benaderd. En heb mijn aangifte door gestuurd.

  Niks meer van gehoord

  Ik laat jullie graag nou beslissen of deze boete terecht is of niet, want ik ben 1 van de miss wel 1000 jongeren waar ze dit bij hebben geprobeerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord