Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nieuw 64 bits formaat BigTIFF maakt 1 terapixel foto's mogelijk

donderdag 24 mei 2007, 08:59 door | 5.812x gelezen | 0 reacties

Het Tagged Image File Format, kortweg TIFF bestand, voor afbeeldingen bestaat al jaren en wordt door veel mensen gebruik voor het opslaan van beeldinformatie zonder dataverlies (zoals bij Jpeg wel het geval is). Het formaat bestaat als sinds de jaren tachtig en begint nu tegen zijn beperkingen aan te lopen. Zo heeft het formaat een maximale bestandsgrote van 4 gigabyte. Hierdoor kan een TIFF bestand maximaal 30 gigapixel opslaan. Om deze beperking te overkomen is het BigTIFF formaat opgesteld.

In plaats van 32 bits is het vernieuwde formaat 64 bits waardoor de 4 gigabyte beperking overkomen wordt. In 2004 stelde de Belg Joris van Damme, van Awaresystems het eerste BigTiff formaat voor. Het bedrijf Aperio, dat zich bezig houd met medische fotografie, heeft het formaat deze maand als eerste in de praktijk gebracht. Het resultaat, een 1 terapixel foto van borstkanker, is ook online te bekijken. De afbeelding bestaat uit 225 kopieen van een opname; qua foto weinig interessant, maar het bijzondere is dus dat al deze informatie in één bestand van 143 gigabyte opgeslagen is.

Wanneer het bestandsformaat ondersteund zal worden in standaard applicaties zoals Photoshop is nog niet bekend. De meeste fotografen zullen echter ook nog niet tegen de beperkingen van het huidige TIFF formaat aanlopen. Persoonlijk maak ik overigens nooit gebruik van het TIFF formaat. Ik bewaar mijn bestanden dan liever in PSD, RAW of DNG formaat.

Bron: DSLR.nl

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord