Michelle Peeters

Adobe claimt Lightroom Classic -prestatie-update

woensdag 7 februari 2018, 22:22 door | 3.909x gelezen | 7 reacties

Adobe is van plan om Lightroom Classic CC opnieuw van een update te voorzien die de prestaties van het fotobewerkingsprogramma moet verbeteren. De update moet verbeteringen opleveren voor systemen met multicore-cpu's.

Adobe Lightroom Classic-gebruikers smachten al eeuwenlang om een ​​serieuze prestatie-update, zelfs Adobe gaf toe dat de prestaties van Lightroom matig waren en het verbeteren ervan 'topprioriteit' was. Welnu, het lijkt erop dat 'topprioriteit' zeer snel loont.

Lightroom export


Volgens DPreview heeft Adobe aangegeven dat er samen met Intel aanzienlijke stappen zijn gezet om de prestatieproblemen te verhelpen bij systemen die gebruikmaken van multicore-cpu's.

Met versie 7.2 van Lightroom Classic CC behoren volgens Adobe eventuele vertragingen bij langdurige aanpassingen van fotobestanden tot het verleden.

De softwaremaker blijft in de toekomst verdere optimalisaties uitbrengen. Vermoedelijk gaat het hierbij niet alleen om verbeteringen voor Intel-cpu's, maar ook voor die van bijvoorbeeld AMD. Adobe heeft de update echter niet getest op een systeem met een cpu van AMD.

Volgens Adobe zorgt versie 7.2 van Lightroom Classic CC ervoor dat onder meer het exporteren of importeren van fotobestanden en het samenvoegen van fotobestanden tot een panorama- of hdr-foto sneller gaat.

Adobe heeft deze nieuwste versie getest op drie systemen:

 1. Een iMac Pro met een Intel Xeon W-processor van 3GHz met 32GB ddr4;
 2. Een AMD Vega 64-gpu;
 3. Een Windows 10-systeem met een Intel Core i9 7960X-processor met 64GB ddr4-werkgeheugen en een Nvidia Quadro P2000-kaart.


Op de iMac Pro werd bij het exporteren van honderd bewerkte rawbestanden een snelheidswinst van 29,5 procent behaald bij jpeg-bestanden en 43,7 procent bij dng-bestanden. Bij het Windows 10-systeem was dat respectievelijk 48,3 en 64,7 procent.

In juli vorig jaar gaf Adobe al toe dat de prestaties van het fotoprogramma niet optimaal waren, ook al werd er een erg krachtig systeem gebruikt. Tom Hagerty van Adobe liet toen weten dat het verbeteren van de prestaties van Lightroom een 'hoge prioriteit' had.

Bron: Tweakers.net

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

7 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op dinsdag 13 februari 2018 om 10:15

  Dag Michelle, is het al bekend wanneer deze update uit zou komen?

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 13 februari 2018 om 11:45

  @Jan: voor zover ik kan zien is versie 7.2 van Lightroom Classic nog niet uit. Een snelle multicore-cpu computer en veel geheugen plus diskruimte zijn wel een vereiste!

 3. Ron Maarschalkerweerd
  Ron Maarschalkerweerd schreef op dinsdag 13 februari 2018 om 15:02

  Laat Adobe eerst maar eens een behoorlijke RAW engine fabriceren zonder dat ze gebruikers in de maling nemen met hun 2014 en 2012 instelling. Zet hem eens op 2010 en je ziet meer uitbrekende highlights. Adobe vind het niet zo interessant al dat uitbrekend highlight gedoe dus klappen ze het linear wat om zodat je minder uitbrekend rood ziet.

 4. Robert
  Robert schreef op dinsdag 13 februari 2018 om 15:48

  Het is al jarenlang droevig gesteld met de Adobe software. Ik heb het 3 jaar geprobeerd. 4 keer opnieuw moeten installeren en de nodige licentie problemen gehad. Nu er aternatieven zijn zoals Affinity en Capture One worden ze eindelijk wakker. Maar wel iedere maand geld van je rekening afschrijven. Ik werk nu met Capture One en Pixelmator. De eerste heeft echt een super raw converter, is supersnel en heeft fantastische kleurcorrectie mogelijkheden. Nooit meer Adobe.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord