Elja Trum

Adobe lanceert tweede versie Lightroom 3 Beta

dinsdag 23 maart 2010, 23:47 door | 6.407x gelezen | 9 reacties

Adobe heeft vanochtend een nieuwe betaversie van Lightroom 3 gelanceert. De update is gratis te downloaden en biedt een aantal interessante nieuwe mogelijkheden. De komende maanden kan iedereen die dit wil deze versie gratis uitproberen.

Je kunt de Beta overigens ook gewoon naast Lightroom 2 gebruiken; je bestaande installatie blijft gewoon in gebruik. Wanneer de definitieve versie van Lightroom 3 later dit jaar beschikbaar komt kun je de Lightroom 2 catalogus omzetten. Nu is dit nog niet mogelijk.

Nieuw in deze tweede beta versie is onder andere de mogelijkheid om ook videobestanden te importeren en te beheren. Momenteel kunnen de video's echter nog niet bewerkt worden. Persoonlijk ben ik wel erg blij met de toevoeging van video; je zult deze straks eenvoudiger in je slideshow met foto's kunnen toevoegen. Overigens is hier nu nog geen sprake van; video's kunnen wel beheert worden (ratings, picken, enzovoorts), maar worden alleen nog maar afgespeeld in je standaard videoprogramma.

Ook de verbeterde ondersteuning voor Tethered fotograferen (je foto's tijdens het fotograferen direct in Lightroom inladen) ziet er goed uit. Met een aantal Nikon en Canon camera's is dit nu erg eenvoudig geworden. In eerdere versies van Lightroom was het via extra software en wat aparte instellingen overigens ook wel mogelijk.

De ruisonderdrukking is nu volledig beschikbaar en is erg indrukwekkend! Een extra plugin is niet langer nodig, want de ingebouwde ruisonderdruking in Lightroom 3 doet zijn werk uitstekend!

Daarnaast zijn er uiteraard verbeteringen in snelheid doorgevoerd. Altijd prettig.
In onderstaande video's worden de vernieuwingen besproken.



Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op woensdag 24 maart 2010 om 00:19

  Heb het deze morgen al gedownload en een hele dag toch geprobeerd, het tetheren werkt echt fantastisch!(met mijn Nikon D90)
  En de noice reduction is gewoonweg fantastisch.
  Met de film gedeelte ben ik iets minder tevreden, het doet alles wat ik er van verwacht behalve 1 ding, de video rechtstreeks afspelen in lightroom.Nu ik moet wel 1 ding zeggen verwacht hier niet te veel van het is gewoon een manier om je videotheek te beheren.
  En ik denk ook niet dat je ooit bewerkingen erin gaat kunnen doen en dat vind ik ook helemaal niet nodig daarin zijn Premiere Pro of Final cut pro veel beter, misschien zouden ze wel een conversie ering kunnen steken, dat zou verdraaid handig zijn!
  En omdat het gratis is zou iedereen het moeten downloaden en uitproberen het is echt een hele verbetering.

 2. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op woensdag 24 maart 2010 om 01:50

  Ohja tipje, vlc werkt nog niet als zogenaamde "Default videoplayer", dus als je het wil testen kan je beter quicktime of windows mediaplayer instellen als default (rechter muisklik op je originele video).

 3. Henny
  Profiel Henny schreef op woensdag 24 maart 2010 om 10:56

  Ik ga hem ook eens downloaden en uitproberen. Dat tethered schieten is wel een mooi voordeel, ik zocht daar nog een goede manier voor.

 4. Leon
  Leon schreef op woensdag 24 maart 2010 om 11:11

  helemaal werken doet deze versie het toch ook niet.
  Bij het importeren van een folder met ongeveer 9000 foto's importeert hij er maar 700. Kies je daarna voor synchronize folder, dan ziet hij dat er 8300 nieuwe foto's zijn en importeert hij ze weer niet allemaal.

  Toch wel een heel grote fout!!!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord