Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Amulet introduceert CF kaart met back-up functie

zaterdag 8 juni 2013, 23:04 door | 4.283x gelezen | 4 reacties

Het Japanse bedrijf Amulet introduceert een Compact Flash kaart waarin direct een back-up functie gebouwd zit. Foto's worden op de kaart twee keer weggeschreven. Tenminste als je hier voor kiest, je kunt de kaart ook gewoon op de normale wijze gebruiken; je hebt dan twee keer zoveel opslagruimte beschikbaar.

Amulet cf card mirroring

Gebruik van de 'mirror'-modus halveert namelijk (logischerwijs) de capaciteit van de kaart. De theorie is dat je met deze kaart minder kans hebt op fouten doordat je twee versies van hetzelfde bestand beschikbaar hebt.

Wanneer je de bestanden twee maal laat wegschrijven wordt de snelheid van de kaart ook gehalveerd. De aangekondigde 64 gigabyte kaart (er komt ook een 32 gigabyte versie) gaat dan van 60 megabyte per seconde naar 30 bij het lezen en valt van 50 terug naar 25 megabyte per seconde bij het wegschrijven van foto's.

Je kunt de kaart dus in beide modussen gebruiken, maar hij moet bij omschakeling wel eerst geformateerd worden. De kaart moet op 14 juni beschikbaar komen met een prijs van zo'n 230 euro voor de 64 gigabyte versie.

Ik vind het een grappig concept; deze mirroring Compact Flash kaart. Zelf zie ik me echter nog geen exemplaar aanschaffen. Als er iets mis gaat met deze geheugenkaart dan ben je alsnog direct al je foto's kwijt. Ook heb ik persoonlijk gelukkig nog geen hele negatieve ervaringen met de geheugenkaarten die ik gebruik.

Wat denk jij?
Zou jij deze compact flash kaart kopen?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Rob Turk
  Rob Turk schreef op zaterdag 8 juni 2013 om 23:54  | reageer

  Zou hem zelf niet aanschaffen. Verlies snelheid en capaciteit en mogelijkheid tot wegschrijven op 2 verschillende kaarten in mijn camera zijn hiervoor de reden. Idee is wel grappig.

 2. Nic
  Nic schreef op zondag 9 juni 2013 om 00:04  | reageer

  Ik koop liever een normale CF-kaart van een betrouwbaar merk, dan een CF-kaart met zo'n mirror-truukje van een onbekend merk... Het risico op verliezen van een kaartje is groter dan het risico dat 'ie zomaar ineens stuk gaat, en dat los je met zo'n mirror-ding niet op. Een klein copy-apparaatje om CF te dupliceren naar een tweede kaartje zou een mooie uitvinding zijn, maar die lijken niet te bestaan.

 3. frankbakker
  Profiel frankbakker schreef op maandag 10 juni 2013 om 15:44  | reageer

  Mirroring is bekend uit de computertechniek: met twee of meer schijven kun je je data veilig bewaren, omdat er op de overblijvende schijf altijd een leesbare kopie staat. Hier is echter wel van belang dat je TWEE schijven gebruikt en niet twee partities op een schijf, want draait die schijf zich de vernieling in, dan ben je verder van huis dan je was. Ik twijfel of deze kaart bestaat uit twee aparte kaarten of dat het gewoon een softwarematig trucje is. Ik vermoed een softwarematig trucje.
  Beter zou zijn om de camera met twee cf of sd slots uit te voeren en via de camerafirmware er een RAID 1 configuratie (mirroring) van te maken. Een kaart gaat misschien stuk, de kopie op de tweede bestaat nog. Data is gered. Misschien ook wel een stuk goedkoper gezien de prijs van deze 64GB kaart.
  Maar voor alles: hoe vaak gaat een cf/sd kaart kapot. Ik heb in vijf jaar tijd slechts een sd-kaart gehad waarvan het palletje om de kaart te beveiligen tegen overschrijven er af sprong, er kon niet meer geschreven worden naar de kaart. Met een plakbandje heb ik toen het palletje vervangen, hij deed het weer, maar er in en er uit halen was een crime.

 4. Mabotje
  Profiel Mabotje schreef op dinsdag 11 juni 2013 om 13:15  | reageer

  Zou liever een CF wifi kaart hebben... lijkt me nuttiger dan dit

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord