Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Analoge meetzoekers steeds schaarser

dinsdag 11 december 2012, 23:36 door | 7.199x gelezen | 3 reacties

Nadat Cosina eerder al stopte met de zilveren Zeiss Ikon 35mm rangefinders, heeft het bedrijf nu ook bevestigd dat het stopt met de productie van de zwarte uitvoering van de relatief jonge analoge meetzoekers. Hoewel Cosina het nieuws nog niet officieel naar buiten heeft gebracht, heeft het bedrijf dit onlangs wel bevestigd aan bloggers van Phoblographer.

De Zeiss Ikon rangefinder met M-mount werd in 2006 geintroduceerd en biedt/bood een goed alternatief voor de dure Leica M-series, waarmee de Zeiss Ikon volledig compatibel is. En hiermee wordt het analoge segment meetzoekercamera's weer wat smaller.

Zeiss Ikon rangefinder

Prijzige Leica's


Overigens worden de - toch al prijzige - Leica's ook alleen maar duurder. Zo werden eind vorige maand bij veilinghuis Westlicht in Wenen weer een aantal Leica's verkocht voor 3,6 miljoen euro.

In 2011 werd al de duurste Leica ooit geveild voor ruim 1,3 miljoen euro, maar dat betrof een prototype. De drie camera's die vorige maand onder de hamer kwamen, waren vroege seriemodellen van Leica, waaronder een van de eerste M3's:

The three most expensive Leica cameras 2
Bron: Leicarumors.com / westlicht-auction.com


Bronnen: o.a. Rangefinderforum.com, ZeissRumors.com, LeicaRumors.com en Phoblographer.com

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

3 reacties

 1. Hans van den Broek
  Hans van den Broek schreef op woensdag 12 december 2012 om 15:05  | reageer

  All things must pass...zei George Harrison al... dus ook deze Zeiss ZI.
  Voor de echte Leica-man (volgens mij is dit toch echt een mannen ding) was de ZI nooit een alternatief. Alhoewel ie mechanisch in orde is, niet zo degelijk als de Leica M, en qua functie en gemak (bv de film-inleg alleen al) kiest men toch voor het vaak veel duurdere alternatief, de M7.

  Mijn verwachting (hoop klinkt zo sja..) is dat mr Kobayashi als eigenaar van Cosina en groot 'leica-fan' nu hij de Voigtlander lenzen in de 3de generatie aan het tillen is, waardoor ze op het niveau van Zeiss ZM komen, en volgens sommigen ook rustig het optische niveau halen van de Leitz lenzen (denk bv aan de nieuwe 35mm Asph f/1.2 versie II), hij ook de stap zal maken naar een Full-Frame Digitale Meetzoeker op een prijs niveau zo rond de 2500 euro.

  De Epson R-D1(s) maakte Cosina ook op basis van, intern de Contax G serie, ze maken priam analoge meetzoekers onder de naam Bessa, vooral de R3a met zijn 1.0x zoeker is echt een koopje... dus de kennis heeft ie en het lef om in Leica's domein te komen..heeft ie ook...

  Fuji's X-Pro1 is leuke poging, maar voor de Leica-fan echt geen alternatief, en is m.i. een prachtige camera, maar mist de Puristische beleving die de mensen willen en waardoor je 6000 euro op tafel leggen alleen voor een body.

  Dus het verscheiden van de Zeiss ZI is voor mij een teken (da's net zoiets al hoop) dat Cosina binnen 1 jaar gaat komen met een Meetzoeker, Full-fram, Leica-M vatting, en GEEN hybride zoeker a la Fuji...

  Mr Kobayashi...... You can fight the sleep.....but not the dream !

 2. Ian
  Ian schreef op donderdag 13 december 2012 om 18:43  | reageer

  Deze zomer kocht ik een Zeiss Ikon en ben er heel tevreden van: erg mooi ontwerp, makkelijk om film te laden, grote heldere zoeker, erg minimalistisch en toch gebruiksvriendelijk. Het was niet eenvoudig om er eentje te vinden, dus ik vermoed dat ze niet goed verkochten. De Leica's zijn misschien iets beter gebouwd, maar zijn dan ook drie keer zo duur. Bij foto-mundus.de kan je de Ikon nog aan een heel scherpe prijs kopen.

 3. joostduppen
  Profiel  joostduppen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 10:51  | reageer

  Het vak geleerd met leica en hasselblad en nog steeds meetzoeker fan (heb dan ook nog steeds een epson R-D1 ) mag ik hopen dat hetgeen hans aankaart werkelijkheid wordt. Een update van de epson R-D met m-bajonet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord