Elja Trum

Apple stopt met Aperture en iPhoto

vrijdag 27 juni 2014, 23:54 door | 9.601x gelezen | 8 reacties

Apple heeft bekend gemaakt dat het stopt met het doorontwikkelen van Aperture en iPhoto. Aperture is Apple's alternatief voor Lightroom van Adobe. Gebruikers van iPhoto zullen zonder veel problemen over kunnen schalen naar 'Photos', de fotoapplicatie die zowel voor iOS8 als Mac OS Yosemite volgend jaar beschikbaar komen.

Dat zal echter geen goed alternatief zijn voor Apple Aperture. Voor gebruikers van dit pakket is Apple in overleg met Adobe. De gebruikers van Aperture zullen een upgrade pad naar Lightroom aangeboden krijgen.

Apple photos
Apple Photos

Het grote voordeel van Photos moet zijn dat het veel beter moet synchroniseren via iCloud. Veel functies die ook al in iPhoto en Aperture gebruikt worden moeten ook in Photos beschikbaar komen, maar ga er maar vanuit dat dit voor gebruikers van Aperture tegen zal gaan vallen.

De laatste grote update van Apple Aperture was overigens in februari 2010 (toen kwam Aperture 3 uit). Van doorontwikkeling was dus al niet te spreken. Het is nu echter officieel.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 28 juni 2014 om 13:36

  Waar baseer je je uitspraken op dat het nieuwe Photos voor OSX geen goed alternatief zal bieden voor de huidige Aperture gebruikers? Apple heeft over functionaliteit nog niets vrij gegeven. Overigens is als releasedatum begin 2015 afgegeven en dus niet eind dit jaar.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 28 juni 2014 om 14:41

  @Cas; Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het wel een goed alternatief zou zijn. Aangezien iPhoto gebruikers geen behoefte zullen hebben aan erg geavanceerde mogelijkheden. Daarnaast zal Apple niet voor niks in gesprek zijn met Adobe.

  Maar zeker weten we het inderdaad pas als Apple meer bekend maakt over de mogelijkheden van Photos.

 3. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op zaterdag 28 juni 2014 om 17:12

  Tja, ik heb enkele jaren geleden zowel Aperture als Lightroom uitgebreid geprobeerd gedurende ongeveer 4 maanden. De basisfunctionaliteit was vergelijkbaar maar ik vond toen al Lightroom prettiger werken dan Aperture, ondanks het gegeven dat Aperture meer features had (zoals gezichtsherkenning en geotagging). Blij dat ik destijds meteen voor Lightroom heb gekozen, want zoals ik het lees worden de Aperture gebruikers nu toch die kant op gestuurd.
  En iPhoto heb ik altijd ervaren als een typisch consumentenproduct, waar je niet je eigen workflow in kan integreren. Het was bovendien niet stabiel op mijn systeem, waardoor ik het al heel snel in de prullenbak heb gegooid.
  Al met al, jammer voor diegenen die deze software gebruiken, maar ik zal het niet missen. Ik hooop alleen wel dat Apple mij de keuze geeft of ik het nieuwe Photos al dan niet wil installeren en/of gebruiken. Het idee van Photos vind ik leuk voor een tablet, maar minder geslaagd voor een Mac computer.

 4. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zondag 29 juni 2014 om 08:25

  @Elja: Apple is al jaren in gesprek met Adobe. Aperture was in eerste instantie een tweelingzusje van Lightroom en is pas in de laatste versie op details anders geworden. Maar de basis is niet door Apple zelf bedacht of gebouwd. Die gesprekken zullen dus ook gaan over licenties en dus geld.
  Zoals jij het bekijkt kan het uitkomen, maar je kunt het even goed precies andersom benaderen: Apple heeft nu de touwtjes zelf in handen genomen en bouwt aan een nieuw product waarbij het gebruiksgemak "op zijn Apple's" voorop staat. Dat kan tot iets moois leiden, een echte vernieuwing in de markt voor foto-software.
  Je artikel staat onder de categorie "Nieuws", met dit soort persoonlijke bespiegelingen had het wellicht een column moeten zijn.

  De naam Photos is overigens buitengewoon ongelukkig gekozen. Google er maar eens op.... knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord