Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Apple stopt met Aperture en iPhoto

vrijdag 27 juni 2014, 23:54 door | 10.160x gelezen | 8 reacties

Apple heeft bekend gemaakt dat het stopt met het doorontwikkelen van Aperture en iPhoto. Aperture is Apple's alternatief voor Lightroom van Adobe. Gebruikers van iPhoto zullen zonder veel problemen over kunnen schalen naar 'Photos', de fotoapplicatie die zowel voor iOS8 als Mac OS Yosemite volgend jaar beschikbaar komen.

Dat zal echter geen goed alternatief zijn voor Apple Aperture. Voor gebruikers van dit pakket is Apple in overleg met Adobe. De gebruikers van Aperture zullen een upgrade pad naar Lightroom aangeboden krijgen.

Apple photos
Apple Photos

Het grote voordeel van Photos moet zijn dat het veel beter moet synchroniseren via iCloud. Veel functies die ook al in iPhoto en Aperture gebruikt worden moeten ook in Photos beschikbaar komen, maar ga er maar vanuit dat dit voor gebruikers van Aperture tegen zal gaan vallen.

De laatste grote update van Apple Aperture was overigens in februari 2010 (toen kwam Aperture 3 uit). Van doorontwikkeling was dus al niet te spreken. Het is nu echter officieel.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 28 juni 2014 om 13:36  | reageer

  Waar baseer je je uitspraken op dat het nieuwe Photos voor OSX geen goed alternatief zal bieden voor de huidige Aperture gebruikers? Apple heeft over functionaliteit nog niets vrij gegeven. Overigens is als releasedatum begin 2015 afgegeven en dus niet eind dit jaar.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 28 juni 2014 om 14:41  | reageer

  @Cas; Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het wel een goed alternatief zou zijn. Aangezien iPhoto gebruikers geen behoefte zullen hebben aan erg geavanceerde mogelijkheden. Daarnaast zal Apple niet voor niks in gesprek zijn met Adobe.

  Maar zeker weten we het inderdaad pas als Apple meer bekend maakt over de mogelijkheden van Photos.

 3. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op zaterdag 28 juni 2014 om 17:12  | reageer

  Tja, ik heb enkele jaren geleden zowel Aperture als Lightroom uitgebreid geprobeerd gedurende ongeveer 4 maanden. De basisfunctionaliteit was vergelijkbaar maar ik vond toen al Lightroom prettiger werken dan Aperture, ondanks het gegeven dat Aperture meer features had (zoals gezichtsherkenning en geotagging). Blij dat ik destijds meteen voor Lightroom heb gekozen, want zoals ik het lees worden de Aperture gebruikers nu toch die kant op gestuurd.
  En iPhoto heb ik altijd ervaren als een typisch consumentenproduct, waar je niet je eigen workflow in kan integreren. Het was bovendien niet stabiel op mijn systeem, waardoor ik het al heel snel in de prullenbak heb gegooid.
  Al met al, jammer voor diegenen die deze software gebruiken, maar ik zal het niet missen. Ik hooop alleen wel dat Apple mij de keuze geeft of ik het nieuwe Photos al dan niet wil installeren en/of gebruiken. Het idee van Photos vind ik leuk voor een tablet, maar minder geslaagd voor een Mac computer.

 4. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zondag 29 juni 2014 om 08:25  | reageer

  @Elja: Apple is al jaren in gesprek met Adobe. Aperture was in eerste instantie een tweelingzusje van Lightroom en is pas in de laatste versie op details anders geworden. Maar de basis is niet door Apple zelf bedacht of gebouwd. Die gesprekken zullen dus ook gaan over licenties en dus geld.
  Zoals jij het bekijkt kan het uitkomen, maar je kunt het even goed precies andersom benaderen: Apple heeft nu de touwtjes zelf in handen genomen en bouwt aan een nieuw product waarbij het gebruiksgemak "op zijn Apple's" voorop staat. Dat kan tot iets moois leiden, een echte vernieuwing in de markt voor foto-software.
  Je artikel staat onder de categorie "Nieuws", met dit soort persoonlijke bespiegelingen had het wellicht een column moeten zijn.

  De naam Photos is overigens buitengewoon ongelukkig gekozen. Google er maar eens op.... knipoog

 5. Rob stuart
  Rob stuart schreef op dinsdag 1 juli 2014 om 15:19  | reageer

  Ik werd geattendeerd op de ontwikkeling stop door mijn broer. Een echte Lightroom Fundamentalist vrolijk Het stak hem denk ik dat ik nog niet van geloof was veranderd. Ik gebruik
  Aperture tot volle tevredenheid nadat ik jaren daarvoor met Lightroom had gewerkt.

  Een ontwikkeling stop is natuurlijk geen goed teken. Maar Apple kennende zullen ze weldra met nieuwe alternatieven gaan komen die wel eens zeer vernieuwend kunnen gaan zijn.
  Aperture wordt nog steeds te koop aangeboden door Apple en de ondersteuning blijft zelfs in het komende nieuwe operating systeem. Apreture blijft gewoon functioneren.
  Dus ik ga ervan uit dat ik nog tot ver in 2017 gebruik kan blijven maken van Aperture en eens kan gaan kijken wat er gaat veranderen.

  Het aanbod om over te stappen naar Lightroom (niet van Apple afkomstig) hou ik dus nog te goed. Eerst eens kijken wat de nieuwe mogelijkheden kunnen gaan worden.

  Een punt wat mij nieuwsgierig maakt is hoe de "photo cloud" mogelijkheden in distributie en editing gaan worden met de nieuwe foto software van Apple.

  'Changes create opportunities!'

 6. Eveline Lenderink
  Eveline Lenderink schreef op dinsdag 1 juli 2014 om 20:21  | reageer

  Hier baal ik van. Ik gebruik aperture naar volle tevredenheid en ik heb verschillende plug-ins aangeschaft. Ik vraag me af of ik die kan blijven gebruiken.

 7. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 2 juli 2014 om 09:03  | reageer

  Apple stopt regelmatig met ondersteuning en doorontwikkeling van pakketten, zo ook iWeb in (ik meen) 2009. iWeb gebruik ik nog steeds en werkt uitstekend, ook met de laatste nieuwe besturingssystemen! Apple laat zijn (ook vroegere) klanten dus niet in de steek! Met iweb bouw ik nog steeds in 5 minuten een volledig website, zie: www.eduardvanmil.com

  Misschien niet zo geavanceerd, maar als pensionado moet je nu eenmaal, al is het maar voor je gezondheid, verplicht op de rem gaan staan.
  Niet balen dus, gewoon blijven gebruiken waar je mee bezig bent!

 8. Henk Heijnen
  Profiel Henk Heijnen schreef op woensdag 2 juli 2014 om 09:34  | reageer

  Eerst een opmerking over wat ik hierboven lees:
  Elja: "Aperture is Apple's alternatief voor Lightroom van Adobe"
  Cas van Doorn: "Aperture was in eerste instantie een tweelingzusje van Lightroom"
  Lightroom was het antwoord van Adobe op Aperture!!

  30 November 2005 kwam versie 1.0 van Aperture uit en pas 19 February 2007 kwam versie 1.0 van Lighroom uit!

  De interface van Aperture was vanaf het begin meer gericht op de werkwijze van de fotograaf. Eerst foto's beoordelen, daarna bewerken en vervolgens presenteren of er een boek mee maken en bestellen in de zelfde app.

  Dat Apple met Aperture ging stoppen was al langere tijd te merken. Versie 3.0 was al van begin 2010 (laatste versie (3.5.1) november 2013) en sindsdien zijn er niet echt nieuwe features voor ontwikkeld. Dat is te lang voor -semi-professionele software!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord