Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bescherming persoongegevens grote gevolgen fotografie?

dinsdag 16 oktober 2007, 18:06 door | 8.164x gelezen | 1 reactie

Vandaag werd bekend dat het College Bescherming Persoonsgegevens haar aandacht meer richten op internet. Ze willen hiermee internetters behoeden voor problemen met gevoelige gegevens die ze ondoordacht op internet geplaatst hebben. Misbruik hiervan zal worden aangepakt. Om helderheid over de regels hiervoor te verkrijgen hebben zij vandaag zogenaamde 'Richtsnoeren Publicatie van persoonsgegevens op internet' (PDF) gepubliceerd. Deze richtlijnen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het gebruik van foto's op internet.

Het komt er namelijk op neer dat websitebeheerders voortaan persoonlijke toestemming moeten hebben om persoonsgevens op internet te zetten. Wanneer betrokkenen willen dat hun gegevens van websites worden verwijderd, moet de eigenaar dat onmiddellijk doen. Onder de term persoonsgegevens vallen ook foto's die tot personen herleidbaar zijn. Uiteraard vallen hier foto's onder waarop mensen te zien zijn, maar zelfs een foto van iemands woonkamer zou onder deze regeling vallen.

Volgens het CBP is het naleven van deze wettelijke regels voor het publiceren van persoonsgegevens op internet niet lastig of kostbaar. In de praktijk moet je als website eigenaar echter toestemming hebben voordat je gegevens of foto's publiceerd en de betrokkenen op de afbeeldingen geinformeerd hebben. Bij bezwaar van een betrokken moet de afbeelding direct verwijderd worden. Dat klinkt mij als een boel extra werk in de oren.

Of er in de praktijk ook daadwerkelijk iets gaat veranderen moet nog blijken natuurlijk. Portretrecht bestaat al jaren en in veel gevallen valt een foto hier natuurlijk ook onder.

Bram Moszkowicz bij zijn Aston Martin
Binnenkort direct een advocaat op je dak bij het publiceren van een foto?


Bron: Jan-Edward

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op woensdag 17 oktober 2007 om 09:00  | reageer

    Ik vind het wel goed dat er nu word gekeken naar het publiceren op het internet gezien het een ander (veel vrijer) medium is dan een krant of een tijdschrift. Op die manier word het wat duidelijker zowel voor de gene die het publiceerd als voor de gene die genoemt/getoond word. In de praktijk zal het niet echt veel meer werk kosten omdat ze geen agentjes gaan inzettne om het internet af te speuren. Gewoon als iemand zichzelf op het net tegen komt kan deze dat bij de website melden. en als er niks gebeurd is er nu een stok achter de deur.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord