Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

Binnenkort 5D mark II filmpje pakken?

donderdag 2 april 2009, 08:53 door | 5.438x gelezen | 11 reacties

De scheidslijn tussen fotografie en film wordt steeds dunner. De komst van de 500D met FullHD-optie heeft dat nog maar eens onderstreept. En hoewel sommige fotografen moeite hebben met deze ontwikkeling, zijn er anderen die creatiever met deze optie omgaan. Meet ĎSonnyí.

ĎSearching For Sonnyí wordt de eerste met digitale spiegelreflex geschoten bioscoopfilm. Tenminste, dat is de bedoeling van de makers. Op dit moment is er alleen een kleine teaser te vinden. Deze moet ervoor zorgen dat geÔnteresseerden een petitie ondertekenen op de website van de film. Hoe meer petities, hoe meer geld ze ontvangen van een investeerder.

De hele film wordt opgenomen met de Canon 5D Mark II. De makers gebruiken daarbij Nikon objectieven, met behulp van een adapter. De beelden uit onderstaande teaser zijn grotendeels gemaakt met een 50mm Nikon objectief.

Searching for Sonny gaat over drie stuntelende vrienden, die tijdens een schoolreŁnie verzeild raken in een griezelig moordmysterie, dat doet denken aan een toneelstuk van de middelbare school. De film is geschreven en geregisseerd door Andrew Disney en gefilmd door Jeffrey Waldron.

Feature film
Al eerder waren er diverse korte films te vinden die geschoten zijn met de 5D mark II. Searching For Sonny moet echter de eerste featurefilm worden. Dit zijn films die 40 minuten of langer duren en in eerste instantie bedoeld zijn voor bioscoopvertoning. Gemiddeld duurt een featurefilm 90 minuten.Op Patathread.com geeft Andrew Disney een uitgebreide uitleg op welke manier de teaser precies geschoten is. Een aantal van de problemen waar hij en zijn cameraman tegen aanliepen waren de automatische modus van de 5D Mark II en het zogenoemde 'jelly-effect'. Op z'n Hollands: het drilpuddingeffect, veroorzaakt door de rolling shutter. In de trailer is dit probleem na 26 seconden te zien wanneer er wordt gefocust op de spiegel van de vrouw - daar kun je een lichte trilling ontdekken.

Uiteindelijk heeft het filmen van de trailer een weekend gekost. Nabewerking werd gedaan met behulp van Apple Color en de titels ontworpen in After Effects.

Enthousiast geworden? Onderteken de petitie op Searching For Sonny.com. Op 15 april komt er in ieder geval een langere trailer uit. Persoonlijk vind ik het er zeer gaaf uitzien. Het hoge contrast van de trailer is mooi, maar of je dat langer dan een uur kunt zien, weet ik zo net nog niet. Filminhoudelijk heb ik geen idee wat ik moet verwachten, maar ik ben wel ontzettend benieuwd naar het resultaat. Het klinkt in ieder geval erg spannend.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

11 reacties

 1. Rick
  Profiel Rick schreef op donderdag 2 april 2009 om 10:48  | reageer

  Geschoten met een 50mm Nikon lens? Waarom hebben ze geen Canon lenzen gebruikt? vreemde zaak.

  Wel een leuk initiatief, vanavond ga ik de petitie ondertekenen.

 2. Melinda Dillen
  Melinda Dillen schreef op donderdag 2 april 2009 om 13:24  | reageer

  Inderdaad een leuk initiatief. Eigenlijk belachelijk wat je hedendaags me een digitale spiegelreflex kan. En ook een leuke verhaal. Ik kijk uit naar 15 april

 3. Edward
  Edward schreef op donderdag 2 april 2009 om 14:59  | reageer

  Inderdaad een mooi initiatief en de scheidslijn vervaagt steeds meer. Wel moet opgemerkt worden dat de Canon EOS 5D mk2 niet serieus gebruikt kan worden om filmcamera's te vervangen. Vooral de manier waarop de camera het sensorbeeld omzet naar HD videobeeld verdient bepaald geen schoonheidsprijs. Van iedere 3 lijntjes worden er gewoon 2 weggegooid wat bij bepaalde opnames een zeer duidelijk hakenpatroon geeft dat voor professionele films onacceptabel is. Ook heeft de sensor heel veel last van het rolling-shuttereffect waardoor scenes rond de camera moeten plaatsvinden en niet de camera door de scene.

 4. Peter
  Profiel Peter schreef op donderdag 2 april 2009 om 15:42  | reageer

  Leuk project en ik denk zeker dat er leuke films gemaakt kunnen worden met zo'n camera. Echter blijf ik van mening dat indien je professioneel wilt filmen dat het formaat van een spiegelreflex absoluut niet handzaam is. Camera's zijn niet voor niets vaak van die enorme bakbeesten en hoewel ik er niet heel veel verstand van heb denk ik niet dat dat alleen door de technologie komt die er in moet zitten. Hoe groter de camera (waar vast een optimum in zit knipoog...) is gewoon veel stabieler! Andersom is het natuurlijk net zo. Je wil geen bakbeest van een ding als fotocamera hebben.
  Het is goed dat er nieuwe innovatie plaatsvindt, maar van mij mogen ze ook gewoon fotocameras blijven maken zonder deze toevoegingen, zodat ik geen geld betaal aan dingen die ik niet nodig heb. (Hoewel de 5D Mk. II relatief goedkoop is natuurlijk, ookal zat er geen HD film mogelijkheid in)

 5. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 2 april 2009 om 18:47  | reageer

  @Rick
  Ze gebruiken een Nikon lens omdat de canon in de live mode automatisch diafragma heeft. De Nikon lens 'praat' niet met de body waardoor een diafragma naar eigen keuze ingesteld kan worden. ISO gaat bij Canon ook op de automaat, maar die kun je wel locken.

 6. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 2 april 2009 om 19:27  | reageer

  ... en verder vind ik het als eigenaar van een dure videocamera het prima dat de canon als videocamera de nodige gebreken heeft knipoog

 7. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 2 april 2009 om 20:28  | reageer

  Sorry maar ik mis het hele punt een beetje. Wat is de toegevoegde waarde van 'de eerste film die met een SLR geschoten is'? Tot nu toe heb ik me nooit afgevraagd waarmee een film gemaakt is, ik kijk gewoon en dan vind ik hem wel of niet leuk.

  Wat ik wel op een aantal plekken merk is dat sommige goede fotografen opeens filmpjes op hun blog gaan zetten. En dan blijkt dat een goede fotograaf met een goed stuk apparatuur nog best wel een middelmatige filmer kan zijn.

  En net zoals ik nooit echt het nut heb gezien van de fotomogelijkheden op videocamera's denk ik dat filmen met een serieuze DSLR het ook niet gaat worden. Een beetje een 'schoenmaker houd je bij je leest' gedachte.

  Misschien ben ik wel te conservatief, maar tot nu toe ben ik niet overtuigd

 8. Pim
  Pim schreef op donderdag 2 april 2009 om 22:49  | reageer

  Bekijk de site van vincent laforet en daar zie je wat de toekomst zal worden.. Ik vind zijn filmpjes geweldig!
  Denk ook dat steeds meer fotografen een overstap gaan maken van foto naar film wat geweldig is!! Voor mijn bankrekening knipoog

 9. Kees Krick
  Profiel Kees Krick schreef op donderdag 2 april 2009 om 23:16  | reageer

  Als ik de website bekijk, gaat het om een 5D... met heel, héél veel andere spullen en veel geknutsel. Kortom: 'Hoe gebruik ik iets waar het eigenlijk (nog) niet geschikt voor is' knipoog Er is meer nodig dan alleen een 5D om dit soort films te maken. Ze zien er indrukwekkend uit, begrijp me niet verkeerd. Maar dat is vooral knap film- en monteerwerk. Heeft verder weinig met de camera te maken.
  Ik heb het idee dat het op dit moment voor veel mensen om één technisch detail draait: een effect dat er leuk uitziet, de beperkte scherptediepte. Alsof je je hele leven alleen mono hebt gekend, nu stereo ontdekt en elk geluid daarom fantastisch en nieuw klinkt, ongeacht wat het is knipoog
  Ik denk wel dat dit het prille begin van weer iets heel nieuws is, van... ja van wat eigenlijk? Of de echte filmers komen nu uit de kast, voor hen kan het aanleiding zijn voor een loopbaanverandering vrolijk

 10. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op vrijdag 3 april 2009 om 00:41  | reageer

  Vincent Laforet is inderdaad de uitzondering die de regel bevestigt "knipoog

 11. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 3 april 2009 om 09:53  | reageer

  @Reinoud
  Met 'de eerste film die met een SLR geschoten wordt' wordt in de achterliggende verhalen bedoeld een langere film, minstens 40 minuten. Die waren er nog niet.

  Tja. wat is een film? Een videoclip met de 5d mark II zie ik nog wel gebeuren en andere kunstzinnige en journalistieke zaken. Maar om nu een speelfilm of tv film met een SLR te maken lijkt me toch wat moeizaam. Ik zie me zelf ook niet met de canon de eestvolgende bedrijfsfilm bij TNO maken. Ze zien me al aankomen met het ding! Trouwens, een goed camerastafief kost al meer dan de hele canon incl. 2 L-objectieven. Onderscheid moet er blijven (hoop ik!).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord