Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Binnenkort video's mogelijk met digitale spiegelreflex camera's

maandag 18 februari 2008, 21:40 door | 8.182x gelezen | 14 reacties

Met de snelle ontwikkeling van Live-view op meerdere nieuwe digitale spiegelreflex modellen zit het er aan te komen; video opname met een slr camera. Oplettende fotografen hebben nu een patent ontdekt voor een systeem om op een digitale spiegelreflex ook video te kunnen vastleggen.

Bij digitale compactcamera's is het al jaren mogelijk om naast foto's ook een filmpje te maken. Waren die bij de eerste camera's nog van erbarmelijk slechte kwaliteit; tegenwoordig komen er fatsoenlijke filmpjes uit. Bij digitale spiegelreflexcamera's is het wat lastiger. Deze camera's zijn voorzien van een opklappende spiegel die ervoor zorgt dat je door de lens kunt kijken naar het beeld dat je gaat vastleggen. Op het moment dat je de foto maakt klapt te spiegel omhoog en wordt de sensor belicht.

Behalve dat je door de lens kunt kijken is ook de snelle autofocus van een spiegelreflex iets dat moeilijk te evenaren is met technieken uit de compactcamera's. Het patent, dat is ingediend door ene Mr. Hiroshi Terada, beschrijft een oplossing waarmee de voordelen van een spiegelreflex behouden blijven terwijl er toch gebruik gemaakt kan worden van video opname.

Zijn oplossing omvat onder andere een semitransparante spiegel die 70 procent van het licht doorlaat naar de sensor en 30 procent naar de autofocus sensor. Hierdoor kan de autofocus nog steeds gebruikt worden tijdens de video opname. De autofocus wordt voor video echter wel op een andere manier gebruikt dan bij foto opname; de autofocus werkt dan minder nauwkeurig en de snelheid waarmee scherpgesteld wordt is vertraagd. Dit geeft een natuurlijkere effect tijdens het filmen. Door het videobeeld een stukje uit te snijden wordt de veranderende beeldgrootte tijdens het scherpstellen gecorrigeerd.

Waarschijnlijk zullen we binnen nu en een jaar of twee wel de beschikking hebben over video op de nieuwe digitale spiegelreflex modellen. Via deze of een andere techniek. Of we er ook echt de behoefte aan zullen hebben is natuurlijk een andere vraag..

Patentaanvraag film op digitale spiegelreflex camera's


Bron: Photography Bay


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. anoniem
  anoniem schreef op maandag 18 februari 2008 om 23:14

  persoonlijk zou ik dit erg jammer vinden als ze dit er ook echt in gaan zetten.
  dit zou het idee van het fotograferen met een spiegelreflex helemaal weg nemen.
  daarbij zal dan ook wel komen dat er ook nog kinder ziektes in zitten dus hoop dat de prof. spiegelreflex dit niet gaat krijgen.
  ik zou er in iedergeval van balen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 18 februari 2008 om 23:47

  Groot kans dat dit eerst geintroduceerd wordt in de instap digitale spiegelreflex camera's. Als je het niet gebruikt zul je er waarschijnlijk ook geen last van hebben dat het erop zit. In de praktijk lijkt het me dus geen storende toevoeging.

  En waarschijnlijk blijkt dan waarschijnlijk dat je de videofunctie stiekum vaker gebruikt dan je gedacht had.

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 07:04

  Ik blijf het 3x niks vinden, net zoals ik het bij de compacts vind en net zoals ik de fotofunctionaliteit op een mobieltje niks vind. Leuk dat het er op zit, maar in de praktijk doe je er geen fluit mee. Tenminste ik niet. Misschien wat achterhaald, maar voor mij een een fotocamera om te fotograferen, een videocamera om te filmen en een mobieltje om te bellen.

 4. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 10:55

  Nou ik moet zeggen dat ik er wel wat voor voel want af en toe zou ik naast een mooie plaat maken ook een stukje willen filmen. Zeker als de filmkwaleit goed genoeg is vind ik het best een aanvulling. Maar staat een goede camera voor het maken van foto's.

  Groeten Marcel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord