Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Binnenkort video's mogelijk met digitale spiegelreflex camera's

maandag 18 februari 2008, 21:40 door | 8.956x gelezen | 14 reacties

Met de snelle ontwikkeling van Live-view op meerdere nieuwe digitale spiegelreflex modellen zit het er aan te komen; video opname met een slr camera. Oplettende fotografen hebben nu een patent ontdekt voor een systeem om op een digitale spiegelreflex ook video te kunnen vastleggen.

Bij digitale compactcamera's is het al jaren mogelijk om naast foto's ook een filmpje te maken. Waren die bij de eerste camera's nog van erbarmelijk slechte kwaliteit; tegenwoordig komen er fatsoenlijke filmpjes uit. Bij digitale spiegelreflexcamera's is het wat lastiger. Deze camera's zijn voorzien van een opklappende spiegel die ervoor zorgt dat je door de lens kunt kijken naar het beeld dat je gaat vastleggen. Op het moment dat je de foto maakt klapt te spiegel omhoog en wordt de sensor belicht.

Behalve dat je door de lens kunt kijken is ook de snelle autofocus van een spiegelreflex iets dat moeilijk te evenaren is met technieken uit de compactcamera's. Het patent, dat is ingediend door ene Mr. Hiroshi Terada, beschrijft een oplossing waarmee de voordelen van een spiegelreflex behouden blijven terwijl er toch gebruik gemaakt kan worden van video opname.

Zijn oplossing omvat onder andere een semitransparante spiegel die 70 procent van het licht doorlaat naar de sensor en 30 procent naar de autofocus sensor. Hierdoor kan de autofocus nog steeds gebruikt worden tijdens de video opname. De autofocus wordt voor video echter wel op een andere manier gebruikt dan bij foto opname; de autofocus werkt dan minder nauwkeurig en de snelheid waarmee scherpgesteld wordt is vertraagd. Dit geeft een natuurlijkere effect tijdens het filmen. Door het videobeeld een stukje uit te snijden wordt de veranderende beeldgrootte tijdens het scherpstellen gecorrigeerd.

Waarschijnlijk zullen we binnen nu en een jaar of twee wel de beschikking hebben over video op de nieuwe digitale spiegelreflex modellen. Via deze of een andere techniek. Of we er ook echt de behoefte aan zullen hebben is natuurlijk een andere vraag..

Patentaanvraag film op digitale spiegelreflex camera's


Bron: Photography Bay

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. anoniem
  anoniem schreef op maandag 18 februari 2008 om 23:14  | reageer

  persoonlijk zou ik dit erg jammer vinden als ze dit er ook echt in gaan zetten.
  dit zou het idee van het fotograferen met een spiegelreflex helemaal weg nemen.
  daarbij zal dan ook wel komen dat er ook nog kinder ziektes in zitten dus hoop dat de prof. spiegelreflex dit niet gaat krijgen.
  ik zou er in iedergeval van balen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 18 februari 2008 om 23:47  | reageer

  Groot kans dat dit eerst geintroduceerd wordt in de instap digitale spiegelreflex camera's. Als je het niet gebruikt zul je er waarschijnlijk ook geen last van hebben dat het erop zit. In de praktijk lijkt het me dus geen storende toevoeging.

  En waarschijnlijk blijkt dan waarschijnlijk dat je de videofunctie stiekum vaker gebruikt dan je gedacht had.

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 07:04  | reageer

  Ik blijf het 3x niks vinden, net zoals ik het bij de compacts vind en net zoals ik de fotofunctionaliteit op een mobieltje niks vind. Leuk dat het er op zit, maar in de praktijk doe je er geen fluit mee. Tenminste ik niet. Misschien wat achterhaald, maar voor mij een een fotocamera om te fotograferen, een videocamera om te filmen en een mobieltje om te bellen.

 4. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 10:55  | reageer

  Nou ik moet zeggen dat ik er wel wat voor voel want af en toe zou ik naast een mooie plaat maken ook een stukje willen filmen. Zeker als de filmkwaleit goed genoeg is vind ik het best een aanvulling. Maar staat een goede camera voor het maken van foto's.

  Groeten Marcel.

 5. David
  Profiel David schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 13:05  | reageer

  Ik maak zelf altijd ontzettend veel filmpjes. Foto's zijn mooi, maar na een vakantie of iets dergelijks zegt 1 filmpje toch veel meer dan 100 foto's - mits een redelijk goede kwaliteit, natuurlijk.
  Nu moet ik dus altijd 2 camera's bij me hebben: een spiegelreflex en een ixus. Als dat in de toekomst 1 kan worden, hoor je mij niet klagen.

 6. H.G. Tan hoogantan.nl
  H.G. Tan (hoogantan.nl) schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 13:15  | reageer

  Uhm... was het niet zo dat de invoerrechten op videocamera's (en fotocamera's met videofunctie) hoger liggen dan bij fotocamera's... Hoop niet dat we strakjes meer moeten betalen voor onze DSLR's, omdat er een -in mijn ogen- nutteloze functie op zit.

 7. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 13:35  | reageer

  @H.G. Tan: als de resolutie boven VGA-kwaliteit uitkomt (zoals 720p HDTV 30bps) is dat inderdaad het geval. Dat kan dus nog wel een heikel punt worden, want dat maakt die instappers weer duurder. Maar vroeg of laat zal een merk met een D-SLR met videomogelijkheden komen, daar ben ik - net als Elja - van overtuigd. De sensor biedt betere kwaliteit en potentieel hogere resoluties dan compacts. Of die videofunctie ook vaak gebruikt zal worden is een tweede.

 8. Gerrit
  Gerrit schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 14:24  | reageer

  Ooit heb ik in een vakantie zowel gefilmd als gefotografeerd. Beide hadden te lijden van elkaar. De foto's waren bagger en de film bracht de sfeer niet echt over (eigenlijk ook bagger dus). Een echte filmer doet mijns inziens weinig of niets met foto's, en een echte fotograaf doet weinig of niets met film. Het zijn twee verschillende disciplines.
  De kwalitiet van een goede fotograaf is dat ie in één shot vast kan leggen datgene wat ie wil overbrengen (spanning, schoonheid, diepte, enz). Dit ligt bij film heel anders, daar ben je veelal bezig een verhaal te vertellen in meerdere shots (misschien wel met hetzelfde doel, alleen via een andere weg). En dat is weer een heel andere kwaliteit om dat mooi te doen.
  Maar net als bij telefoons wordt er meer mee ge-sms-d (hoe schrijf je dat?) en gefilmd/gefotografeerd dan getelefoneerd.
  Er zal vast wel weer een markt voor zijn, anders ceeëren ze er wel één.
  Maar is het niet al langer zo dat digitale videocamera's ook foto's kunnen maken? Daar hoor ik nooit iemand over. Of is de kwaliteit bagger? Zo ja, dan beloofd dat wat voor de ongekeerde combinatie.

 9. Sjoerd
  Sjoerd schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 15:38  | reageer

  De digitalisering gaat nu eenmaal door en waarom is dit jammer?? Je moet een goede fotograaf blijven om mooie foto's te maken. Staat volledig los van de technische gadgets.. De ontwikkeling zien als een bedreiging is het niet waard..

 10. Loden Deur
  Loden Deur schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 19:11  | reageer

  De Professionele spiegel-reflexcamera kent zijn fans maar had zijn beperkingen en een technische aanvulling zal daar niets aan afdoen.
  Een opname van 60 beelden per seconde met 7 miljoen pixel en 3200 ASA.

  Sluitertijd van 60 sec tot 1/40.000 sec.
  Naar mijn bescheiden mening is dit de spiegel-reflex waarvan je alleen maar kan dromen en komt eind maart, begin april te koop en heet CASIO EIXLIM PRO EX-F1 MET 12 X ZOOM.

 11. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 20:52  | reageer

  Een dSLR met video functie zal zeker niet lang op zich laten wachten en de techniek om dit te doen is zelfs al gewoon voorhanden en te koop! Het principe waarop de Alpha 300 en Alpha 350 van Sony werken maakt het namelijk al mogelijk om video opnamen te maken met een spiegelreflex terwijl de autofocus gewoon met hoge snelheid blijft werken. Eerlijk gezegd verbaasde het mij al dat de 300 en 350 geen video functie hebben, maar kennelijk vond Sony dat op dit moment nog niet nodig in een spiegelreflex.

 12. Derk
  Profiel Derk schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 21:16  | reageer

  Mmm, inderdaad, kwam ook meteen in me op waarom die Sony A 350 dat bijvoorbeeld niet heeft. Met die losse sensor zou toch 640x480 o.i.d mogelijk moeten zijn... Misschien een firmware update?

  Of het nuttig is? Mwa, maar het kan soms handig zijn om video te hebben. En als je het niet gebruikt dan heb je er ook geen last van. Kan me voorstellen dat het leuke effecten oplevert als je video's kunt maken met allemaal verschillende objectieven....

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 19 februari 2008 om 22:48  | reageer

  Wat ik uit dit patent begrijp is er nog meer nodig om fatsoenlijke video opnamen te maken dan alleen de live-view functie van de Sony a300/350. Zoals jullie kunnen lezen moet onder andere de autofocus op een andere manier werken dan gebruikelijk.

  Ik kan me voorstellen dat dit de reden is waarom deze videofunctie nog niet op de nieuwe Sony's zit. Maar die camera laat inderdaad wel zien dat het niet lang meer hoeft te duren.

 14. Sjoerd
  Sjoerd schreef op woensdag 20 februari 2008 om 12:38  | reageer

  @ Loden Deur

  Die Casio is geen spiegelreflex..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.132 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord