Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Canon 5D probleem met de spiegel

vrijdag 6 februari 2009, 19:39 door | 8.492x gelezen | 6 reacties

Als je nog in het bezit bent van een originele 5D (dus NIET de Canon 5D mark II) dan is er de mogelijkheid dat de spiegel loslaat van het mechanisme waaraan het bevestigd zit. Canon heeft dit gisteren middels een servicebericht naar buiten gebracht. De lijm waarmee de spiegel aan het meganisme bevestigd is, blijkt niet stevig genoeg te zijn.

Logischerwijs repareert Canon alle 5D's waarbij dit euvel op voor komt. Het is echter niet mogelijk om je spiegel vast preventief te laten verstevigen. Vanaf 9 februari kunnen de defecte modellen ter reparatie aangeboden worden.

Het probleem lijkt zich voornamelijk voor te doen wanneer de camera gebruikt wordt in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Eerder had ook de Canon 300D last van een euvel waarbij de secundaire spiegel vast kon komen te zitten. Een probleem waar ik jaren geleden met mijn eigen Canon 300D tegenaan gelopen ben.

Canon 5D spiegel probleem


Bron: Tweakers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Harmen
  Harmen schreef op vrijdag 6 februari 2009 om 22:16  | reageer

  Tja, voor deugdelijkheid kan je ook beter een Nikon kopen..

 2. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op vrijdag 6 februari 2009 om 23:12  | reageer

  Ja dat is makkelijk praten nu Nikon na 4 jaar pas een deugdelijke ff d3 heeft, eens kijken of die blijft deugen tot en met 2011, zonder loslatend rubber o.i.d..

  Hans

  Ken Rockwell ordered an L-lens from Nikon, and got one.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 7 februari 2009 om 08:53  | reageer

  @Harmen
  Wat een flauwe opmerking zeg, alsof Nikon het alleenrecht heeft op duurzaamheid ... Ik ga er verder maar niet op in.

 4. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zondag 8 februari 2009 om 17:07  | reageer

  Handig dit bericht zal het aan mijn vader doorgeven, die heeft een EOS5D in z'n bezit. Toch maar een klein beetje in de gaten houden dat dit probleem zich niet voor gaat doen. Het gebeurt natuurlijk altijd op een moment dat het dus helemaal niet uitkomt.

 5. Eugène
  Eugène schreef op maandag 9 februari 2009 om 23:45  | reageer

  Vreemd dat dit zomaar zou kunnen na ? jaar spiegel reflex in deze prijsklasse. Over de spiegel van deze camera is meer te melden. Ik heb de beeldsensor van mijn 5D laten schoonmaken vanwege spikkels die zeer hardnekkig vast zaten. Dit terwijl het in vrij nieuwe en ongebruikte staat was. De specialist (www.chipclean.nl) gaf aan dat juist nieuwe camera's (ook andere types) direct worden binnengebracht na een gering aantal foto's. Reden? De spiegel kan in het begin VET rondklapperen dat beslist binnen een jaar verwijderd dient te worden. Het is miniem OK, maar het gebeurt en goed te zien (doorschijnende kringetjes bij sterke uitvergroting). Verder is de assemblage van je camera alles behalve stofvrij. Sensor wordt direct al met stof erop afgeleverd. Tijdens een geweldige schoonmaakbeurt met meekijk mogelijkheid op een beeldscherm bleek ook spiegeldemper stof (pluisachtig) vrij te komen (weer dat rondklapperen). Dus er was een flinke "sterrenhemel" te zien. Dus vet, stof en demperrestant en alles onder de noemer nieuwigheid. Verder 3 dooie pixels geloof ik. Alles is verder goed gekomen nu blijkt alleen de hele spiegel d'r af klapperen en door mijn beeldsensor heen te kunnen denderen. Ben benieuwd.

 6. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 19 februari 2009 om 16:31  | reageer

  @Eugène
  Wat een drama zeg, en nog wel met een 5D.
  Bedankt voor de tip, na korte tijd dus al naar de cleaner.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord