Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Canon ontwikkelt camerasensor met 120 megapixel

woensdag 25 augustus 2010, 00:11 door | 5.619x gelezen | 11 reacties

In 2007 produceerde Canon reeds een 50 megapixel APS-H CMOS sensor. Die prestatie hebben ze nu ruim overtroffen met de productie van een 120 megapixel CMOS sensor met hetzelfde APS-H formaat. Naast foto's van 13.280 bij 9.184 pixels kan de sensor ook full HD video (1.920 bij 1080 pixels) vastleggen.

Het APS-H formaat meet zo'n 29,2 bij 20,2 millimeter en wordt momenteel ook gebruikt in de Canon 1D camera's. Het is een formaat dat tussen de APS-C (van bijvoorbeeld de Canon 550D) en de full-frame sensoren (bijvoorbeeld de 5D) in zit. De huidige APS-H sensor die in een productiecamera gebruikt wordt bevat momenteel 16,1 megapixel; op deze nieuwe sensor wordt zo'n zeven en een half maal het aantal pixels gepropt.

Canon 120 megapixel APS-H CMOS sensor


De full HD video kan opgenomen worden door slechts 1/16 deel van de sensor te gebruiken. Volgens Canon zijn zelf uitsnedes van de foto's die met deze sensor gemaakt zijn hoger van kwaliteit dan wat nu bestaat. De sensor is ook in circa 60 secties te verdelen van zo'n 2 megapixel. Elk van deze secties kan full HD video opname maken.

Op de volle resolutie van 120 megapixel kunnen 9,5 foto's per seconden uitgelezen worden. Een stevige snelheid die waarschijnlijk met de huidige geheugenkaartjes niet bij te houden is. Een RAW bestand van deze camera zou waarschijnlijk zo'n 140 megabyte groot zijn.

Een interessante en leuke ontwikkeling door Canon, maar je hoeft deze sensor voorlopig nog niet te verwachten in een productiecamera. Het geeft echter wel aan dat de grens voor sensoren nog lang niet bereikt is. Over de lichtgevoeligheid van de sensor is overigens niks bekend gemaakt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 05:01  | reageer

  Mischien dat ik toch eens aan 'n tuningkit voor m'n computer moet gaan denken om al dat toekomstige geweld een beetje aan te kunnen. Spannend is het zeker als je dit leest; er staat ons nog veel moois te wachten in de toekomst.

 2. PeterB
  Profiel PeterB schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 07:58  | reageer

  Mij maken specs als deze nieuwsgierig naar het ruisniveau. Een 5D MkII heeft een pixeldichtheid van 2,4 Mp/cm^2. Deze superchip haalt een onwaarschijnlijke 20,3...

  Tsja, en om met Ton mee te denken: hoe groot zou een JPEG en RAW worden?

 3. jl
  jl schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 08:14  | reageer

  Mischien heeft de Canon 1Ds mk XVL deze wel aan boord!

 4. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 09:43  | reageer

  Alhoewel 120 megapixel klinkt als muziek in mijn oren vraag ik me toch af in hoeverre het werkelijk toegevoegde waarde heeft. Ja, je kunt lekker croppen. Maar hoe zit het met het glas ? Dat kan nooit die 120 mpx beleveren met een scherp (gedetailleerd) genoeg beeld. Of zie ik dat nou helemaal verkeerd ?

 5. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 10:33  | reageer

  ik heb niet eens een muur zo groot om de maximale vergroting te kunnen benutten, dus mijn 10,0 mpx volstaan nog prima

 6. Jerrybig
  Jerrybig schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 13:40  | reageer

  Zullen ze toch eerst lenzen moeten gaan maken die dat geweld aankunnen, want anders worden het zinloze Gigabytes per foto.

 7. PehrG
  PehrG schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 17:15  | reageer

  Goede ontwikkeling. Maar als ontwikkeling. Zo zijn er meer ontwikkelingen. Nu moet de optica-afdeling van dat concern eens gaan aantonen dat ze progessie maken. Ze doen hun best, neem ik aan, maar ze leunen op de copiers en lenzen voor camera's zijn echt wat anders. Maar nu Canon 'onze' Océ heeft overgenomen komt er misschien weer meer tijd vrij om hier de copiers te ontwikkelen en in Japan alle aandacht te besteden aan optiek.

 8. DJ
  DJ schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 17:30  | reageer

  M'n Mac met i7 processor en 12 GB werkgeheugen werkt prima voorlopig

 9. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 19:50  | reageer

  Mijn systeem kan een Hasselblad H4D-60 ook prima aan dus die 120 megapixel van Canon zal geen problem zijn. Voordeel van Apple hoef je niet zoveel aan te tunen vrolijk

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 22:25  | reageer

  Arno. Mooie nuancering! 120 megapixel is niet zo schokkend als je naar de sensors en de sensorontwikkeling in medium format-bodies kijkt. Misschien is de 120 megapixel sensor wel het element in de camera waarover al heel lang wordt gespeculeerd: de Canon-MF.

 11. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op donderdag 26 augustus 2010 om 00:09  | reageer

  Dit artikel doet me denken aan het volgende. (excuses als ik al te veel off-topic ga) Vorig jaar was ik bij een oogarts in het ziekenhuis. Zij had een nogal grote installatie in haar onderzoekskamer met aan de achterkant, jawel, een Canon 40D. Ze heeft daarmee een foto van de achterkant (binnenkant) van mijn oog gemaakt. Vervolgens zag ik mijn oog ter grootte van een kleine skippybal op scherm verschijnen. (erg onsmakelijk trouwens) Ik raakte met de arts aan de praat over fotografie etc. en zij vertelde mij dat het menselijk oog te vergelijken is met ongeveer 120 Megapixel. Leuk dat dit artikel nu verschijnt, ik moest er opeens weer aan denken.

  Voor de vooruitstrevende fotografen onder ons: wellicht interessant om een 'nieuwe' categorie te ontwikkelen: anatomacrofotografie knipoog

  PS: ik mocht 'mijn' foto niet mee naar huis. Was wel leuk geweest om op een muismat te drukken...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord