Elja Trum

Canon ontwikkelt camerasensor met 120 megapixel

woensdag 25 augustus 2010, 00:11 door | 4.841x gelezen | 11 reacties

In 2007 produceerde Canon reeds een 50 megapixel APS-H CMOS sensor. Die prestatie hebben ze nu ruim overtroffen met de productie van een 120 megapixel CMOS sensor met hetzelfde APS-H formaat. Naast foto's van 13.280 bij 9.184 pixels kan de sensor ook full HD video (1.920 bij 1080 pixels) vastleggen.

Het APS-H formaat meet zo'n 29,2 bij 20,2 millimeter en wordt momenteel ook gebruikt in de Canon 1D camera's. Het is een formaat dat tussen de APS-C (van bijvoorbeeld de Canon 550D) en de full-frame sensoren (bijvoorbeeld de 5D) in zit. De huidige APS-H sensor die in een productiecamera gebruikt wordt bevat momenteel 16,1 megapixel; op deze nieuwe sensor wordt zo'n zeven en een half maal het aantal pixels gepropt.

Canon 120 megapixel APS-H CMOS sensor


De full HD video kan opgenomen worden door slechts 1/16 deel van de sensor te gebruiken. Volgens Canon zijn zelf uitsnedes van de foto's die met deze sensor gemaakt zijn hoger van kwaliteit dan wat nu bestaat. De sensor is ook in circa 60 secties te verdelen van zo'n 2 megapixel. Elk van deze secties kan full HD video opname maken.

Op de volle resolutie van 120 megapixel kunnen 9,5 foto's per seconden uitgelezen worden. Een stevige snelheid die waarschijnlijk met de huidige geheugenkaartjes niet bij te houden is. Een RAW bestand van deze camera zou waarschijnlijk zo'n 140 megabyte groot zijn.

Een interessante en leuke ontwikkeling door Canon, maar je hoeft deze sensor voorlopig nog niet te verwachten in een productiecamera. Het geeft echter wel aan dat de grens voor sensoren nog lang niet bereikt is. Over de lichtgevoeligheid van de sensor is overigens niks bekend gemaakt.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

11 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 05:01

  Mischien dat ik toch eens aan 'n tuningkit voor m'n computer moet gaan denken om al dat toekomstige geweld een beetje aan te kunnen. Spannend is het zeker als je dit leest; er staat ons nog veel moois te wachten in de toekomst.

 2. PeterB
  Profiel PeterB schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 07:58

  Mij maken specs als deze nieuwsgierig naar het ruisniveau. Een 5D MkII heeft een pixeldichtheid van 2,4 Mp/cm^2. Deze superchip haalt een onwaarschijnlijke 20,3...

  Tsja, en om met Ton mee te denken: hoe groot zou een JPEG en RAW worden?

 3. jl
  jl schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 08:14

  Mischien heeft de Canon 1Ds mk XVL deze wel aan boord!

 4. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 09:43

  Alhoewel 120 megapixel klinkt als muziek in mijn oren vraag ik me toch af in hoeverre het werkelijk toegevoegde waarde heeft. Ja, je kunt lekker croppen. Maar hoe zit het met het glas ? Dat kan nooit die 120 mpx beleveren met een scherp (gedetailleerd) genoeg beeld. Of zie ik dat nou helemaal verkeerd ?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.418 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord