Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Canon ontwikkelt camerasensor met 120 megapixel

woensdag 25 augustus 2010, 00:11 door | 5.064x gelezen | 11 reacties

In 2007 produceerde Canon reeds een 50 megapixel APS-H CMOS sensor. Die prestatie hebben ze nu ruim overtroffen met de productie van een 120 megapixel CMOS sensor met hetzelfde APS-H formaat. Naast foto's van 13.280 bij 9.184 pixels kan de sensor ook full HD video (1.920 bij 1080 pixels) vastleggen.

Het APS-H formaat meet zo'n 29,2 bij 20,2 millimeter en wordt momenteel ook gebruikt in de Canon 1D camera's. Het is een formaat dat tussen de APS-C (van bijvoorbeeld de Canon 550D) en de full-frame sensoren (bijvoorbeeld de 5D) in zit. De huidige APS-H sensor die in een productiecamera gebruikt wordt bevat momenteel 16,1 megapixel; op deze nieuwe sensor wordt zo'n zeven en een half maal het aantal pixels gepropt.

Canon 120 megapixel APS-H CMOS sensor


De full HD video kan opgenomen worden door slechts 1/16 deel van de sensor te gebruiken. Volgens Canon zijn zelf uitsnedes van de foto's die met deze sensor gemaakt zijn hoger van kwaliteit dan wat nu bestaat. De sensor is ook in circa 60 secties te verdelen van zo'n 2 megapixel. Elk van deze secties kan full HD video opname maken.

Op de volle resolutie van 120 megapixel kunnen 9,5 foto's per seconden uitgelezen worden. Een stevige snelheid die waarschijnlijk met de huidige geheugenkaartjes niet bij te houden is. Een RAW bestand van deze camera zou waarschijnlijk zo'n 140 megabyte groot zijn.

Een interessante en leuke ontwikkeling door Canon, maar je hoeft deze sensor voorlopig nog niet te verwachten in een productiecamera. Het geeft echter wel aan dat de grens voor sensoren nog lang niet bereikt is. Over de lichtgevoeligheid van de sensor is overigens niks bekend gemaakt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 05:01

  Mischien dat ik toch eens aan 'n tuningkit voor m'n computer moet gaan denken om al dat toekomstige geweld een beetje aan te kunnen. Spannend is het zeker als je dit leest; er staat ons nog veel moois te wachten in de toekomst.

 2. PeterB
  Profiel PeterB schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 07:58

  Mij maken specs als deze nieuwsgierig naar het ruisniveau. Een 5D MkII heeft een pixeldichtheid van 2,4 Mp/cm^2. Deze superchip haalt een onwaarschijnlijke 20,3...

  Tsja, en om met Ton mee te denken: hoe groot zou een JPEG en RAW worden?

 3. jl
  jl schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 08:14

  Mischien heeft de Canon 1Ds mk XVL deze wel aan boord!

 4. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op woensdag 25 augustus 2010 om 09:43

  Alhoewel 120 megapixel klinkt als muziek in mijn oren vraag ik me toch af in hoeverre het werkelijk toegevoegde waarde heeft. Ja, je kunt lekker croppen. Maar hoe zit het met het glas ? Dat kan nooit die 120 mpx beleveren met een scherp (gedetailleerd) genoeg beeld. Of zie ik dat nou helemaal verkeerd ?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord