Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Canon ontwikkelt ernorme CMOS sensor

dinsdag 31 augustus 2010, 23:41 door | 5.226x gelezen | 6 reacties

Vorige week liep Canon nog te pronken met een camera sensor die 120 megapixels huisvest. Vandaag komt Canon met het bericht dat ze een CMOS sensor gemaakt hebben met een afmeting van 20,2 bij 20,5 centimeter. Ongeveer veertig keer zo groot als een standaard full-frame sensor.

Uiteraard past een dergelijke sensor niet in je camera, nog in elke andere camera die op de markt is. In onderstaande afbeelding zie je een foto van de sensor naast een 35mm (full-frame) sensor. Het voordeel van een dergelijke enorme sensor is volgens Canon de hoge lichtgevoeligheid die ermee te behalen is.

Canon 20 bij 20 sensor
De nieuwe sensor vergeleken met een 35mm full-frame sensor

Wanneer je er in het maanlicht (0,3 lux) video mee schiet krijg je nog goed belichte beelden. Deze sensor kan dan zelfs nog 60 beelden per seconde halen. Ook in deze snelheid zit de innovatie; door een nieuw elektrisch circuit zijn de uitleestijden van de data razendsnel.

Toepassingen moeten gezocht worden in het gebruik in telescopen en in het maken van nachtbeelden. Het aantal megapixels van de sensor is niet bekend gemaakt. Ook zijn er nog geen daadwerkelijke producten voor de sensor bekend gemaakt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Willem
  Willem schreef op woensdag 1 september 2010 om 04:48  | reageer

  Oeps, daar hadden ze bij Barbie geen rekening mee gehouden. HaHa....

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 1 september 2010 om 05:18  | reageer

  Het staat de laatste tijd bol van duizelingwekkende innovaties bij Canon maar ik zou liever zien dat ze eens aandacht besteden aan de optische verfijning van hun groothoeklenzen die op een full frame camera door de mand vallen. Met zo'n reuzensensor kun je de kraters op Mars wellicht scherp in beeld krijgen en daar haal je natuurlijk eerder de krant mee...

 3. Timosterrenkunde
  Timosterrenkunde schreef op woensdag 1 september 2010 om 06:40  | reageer

  Groter kunnen ze niet gaan. Dit is eigenlijk al een beetje oudnieuws vaak zijn er vandaar grote sensors alleen bestaan ze dan uit meerdere kleine
  Als je gaat kijken hoe ze gemaakt worden is dit een heel normaal formaat chip en sensors worden gemaakt op wafels die een doorsneden van 21cm hebben en wordt het later opgedeeld is de vele kleine 35mm sensoren

  Waarom dit bijzonder is is allleen omdat je een hele wafel foutloos moet produceren zonder dode pixels etc.

  Maar toch leuk doet zij denken aan de oude camera met die zwarte doeken volgens mij krijg je ongeveer dat formaat. Wel leuk in de tijd dat alles juist kleiner moet

 4. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 1 september 2010 om 20:19  | reageer

  @Timosterrenkunde;
  Klopt niet helemaal wat jij zegt.
  Aan deze sensor is vooral bijzonder dat door een nieuwe elektronica lay-out de sensor veel sneller is dan de tot nu toe bekende grote sensors.
  Deze sensor zorgt voor normale korte sluitertijden zoals we die kennen uit onze DSLR. (De meest middenformaat camera's gaan to ca. 400/800 ISO)
  Deze sensor kan zelfs filmen met 60 beelden per seconde bij een lichthoeveelheid van 0,3 Lux! Dat is 100x gevoeliger dan bijvoorbeeld de Canon 5D MkII e.d.
  Da's heel bijzonder en belooft heel veel voor de toekomst, te weten zonder flitser....

 5. Pieter
  Profiel Pieter schreef op woensdag 1 september 2010 om 21:10  | reageer

  Hoeveel zou dat ding waard zijn?

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 1 september 2010 om 23:53  | reageer

  Flinke body voor nodig, moet ik weer andere tassen en pelican trolly's gaan kopen :-(

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord