Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Canon werkt aan snelle autofocus tijdens live-view

woensdag 11 februari 2009, 22:40 door | 6.836x gelezen | 3 reacties

De digitale spiegelreflex camera's van Sony staan momenteel bekend om hun snelle autofocus tijdens live-view. Uit een recent ontdekte patent aanvraag blijkt echter dat Canon ook bezig is met oplossingen voor de trage autofocus tijdens live-view waar haar camera's nu nog last van hebben. Een patent voor een dergelijke oplossing is in augustus vorig jaar aangemeld.

Momenteel maakt de live-view bij Canon (en anderen zoals Nikon) nog gebruik van relatief trage contrastdetectie. Doordat de spiegel die normaal gebruikt wordt in het autofocus systeem opgeklapt wordt kan er geen gebruik gemaakt worden van de sneller fasedetectie.

In de oplossing van Canon wordt er gebruik gemaakt van drie standen van de spiegel. Opgeklapt, voor tijdens het maken van een foto. Schuin naar beneden geklapt, zodat het grootste gedeelte van het licht naar de optische zoeker wordt weerkaatst en een klein gedeelte door de halfdoorlatende spiegel (en een tweede spiegeltje daarachter) naar de autofocus sensor.

En de nieuwste stand is een stand waarbij de spiegel verder doorgedraaid wordt zodat deze bijna tegen de sensor aan komt. Hierbij wordt een via de hoofdspiegel de autofocussensor belicht en zorgt de halfdoorlatende eigenschap van de spiegel voor de belichting van de sensor.

Deze oplossing wijkt af van die van Sony. Het voordeel ten opzichte van de oplossing van Sony is dat deze ook gebruikt kan worden wanneer de camera beschikt over een pentaprisma in plaats van een pentamirror. De prismavariant wordt vooral gebruikt in de duurdere spiegelreflex modellen en levert een beter beeld in de zoeker op.

Nadeel van de Canon oplossing zou kunnen zijn dat er minder licht op de beeldsensor valt wat ten kosten kan gaan van de kwaliteit van de live-view weergave. Overigens is het maar afwachten of dit patent ook daadwerkelijk zijn weg gaat vinden naar digitale spiegelreflex camera's van Canon. Er worden veel meer patenten ingediend dan dat er uitgewerkt worden.

Patent voor snelle live-view


In de afbeelding hierboven zie je links de gebruikelijke stand van de spiegel waarbij het beeld naar de optische zoeker wordt gestuurd en via de halfdoorlatende spiegel en de tweede spiegel eveneens naar de autofocus sensor. Rechts is de nieuwe live-view modus te zien waarbij het beeld via de grote spiegel naar de autofocus sensor wordt gestuurd en via de halfdoorlatende spiegel naar de sensor.

Bron: Tweakers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 11 februari 2009 om 22:57  | reageer

  Ik neem aan dat Canon hiermee ook autofocus mogelijk wil maken tijdens het filmen. Manueel scherpstellen is op zich geen probleem, maar bij filmopnamen uit de hand (met de camera als een P&S voor je neus gehouden) is dat bij de 5D mark II van het Japanse merk praktisch niet te doen.

 2. aradilon
  aradilon schreef op donderdag 12 februari 2009 om 10:55  | reageer

  T'is maar de vraag of ten eerste ze het ooit gaan bouwen en ten tweede of het dan ook zou werken.
  Ik vind het autofocusen met een video camera een beetje overrated, ik krijg het vak filmen op school en daar mogen we zelfs nooit autofocus gebruiken.

 3. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 12 februari 2009 om 19:17  | reageer

  En nou maar hopen dat die spiegel blijft zitten. ;D

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord