Ger de Gram

Casio beste digitale compactcamera tot 150 euro

zondag 22 februari 2009, 10:46 door | 11.242x gelezen | 12 reacties

Een tijdje geleden blogde ik over de kwaliteit van de camera op de iPhone. Die is namelijk ronduit pet. Ik was en ben gefrustreerd. De trouwe Photofacts-lezers gaven mij destijds het volgende advies: koop voor de noodsituaties een handzame digitale compactcamera, in plaats van te vertrouwen op het flutlensje op je mobiel. Welnu, ik zou geen redacteur van HetBesteProduct.nl zijn, als ik daar niet eerst even wat onderzoek naar zou doen.

Conclusie: met Canon speel je altijd op safe, maar de Casio Exilim Z150 is op dit moment het beste model in de categorie tot 150 euro.

Casio Z150


Persoonlijk ken ik Casio alleen van de rekenmachines. De grafische calculators van dit bedrijf maakten op mijn middelbare school furore, omdat je er spelletjes op kon spelen en (belangrijker) spiekbriefjes op kon programmeren. Goed, het is voor de gemiddelde web 2.0-internetter natuurlijk lachwekkend, maar ik bewaar er goede herinneringen aan. Het heeft mij een VWO-papiertje opgeleverd.

Terug naar de camera’s. De Casio Exilim Z150 wordt anno nu door experts met een 7.8 beoordeeld. Dit cijfer komt tot stand door tests van verschillende vakbladen met elkaar te vergelijken en te combineren.

De volledige top 5* ziet er zo uit.

1. Casio EX Z150 – 7.8
2. Canon Powershot E1 – 7.3
3. Canon Powershot A590IS – 7.2
4. Samsung Digimax L210 – 7.2
5. Canon Digital Ixus 80 IS – 7.2


*= Peildatum van dit onderzoek is 1 februari 2009.

Het is opvallend dat er drie toestellen van Canon staan genoteerd. Drie uit vijf is een behoorlijke score. Toch valt dit wel te verklaren. Als je kijkt naar een algehele stand (alle camera’s tot 150 euro van een bepaald merk), scoort Canon een gedeelde tweede plek, samen met – jawel – Casio.

MerkCijferAantal camera's tot 150 euro getest*
1Panasonic7.08
2Canon6.74
3Casio6.710
4Sony6.56
5Fujifilm6.511

Nummer 1 is Panasonic. Van de vijf camera’s die zij in de categorie tot 150 euro hebben, wordt de DMC FS3 het beste beoordeeld. Dat toestel krijgt een 7.1 en wordt geroemd om zijn Leicalens en de beeldstabilisator. Een goedkope digitale camera van Panasonic is dus een aanrader.

Koop geen Kodak
Canon maakt relatief veel camera’s en scoort toch een redelijke voldoende. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Kodak. Dat bedrijf heeft op dit moment tien camera’s tot 150 euro op de markt, maar gemiddeld scoren ze niet hoger dan een 5.7.

Casio heeft daarentegen een lage productie, maar de kwaliteit is redelijk hoog. Hun slechtste (wat is slecht in dezen, maar dat terzijde) toestel scoort nog altijd een 6.1.
Maar wat maakt Casio dan zo goed? De Z150 wordt vooral geroemd om zijn groothoeklens en zijn 3.0 inch LCD-scherm. De Youtube-videomode is grappig, maar niet meer dan dat. Met 3x optische zoom en 8.1 megapixels kan je in ieder geval prima foto’s maken.

Ook is het een behoorlijk stijlvolle camera (afgezien van de YouTube-reclame, maar dat is weg te halen). Anders gezegd: een metroman als ondergetekende kan er mee gezien worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de nummer 2 uit ons onderzoek, de Canon Powershot E1. Wat een hondslelijk toestel.

De keuze is dus gemaakt, zou je zeggen. Maar ik ben natuurlijk niet voor een gat te vangen, dus daarom de vraag: welk toestel tot 150 euro zouden jullie kiezen?

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

12 reacties

 1. aradilon
  aradilon schreef op zondag 22 februari 2009 om 10:59

  Ik zou de canon a590 is kopen omdat ik er al goede ervaring mee heb en ik kan dan ook niet geloven dat jullie de casio hebben gekozen as beste product.
  Aan gezien ik met beide producten heb gewerkt vind ik de canon veel beter vooral omdat je er alles mee kan doen wat je met duurdere modelletjes kan doen.
  Maar ik zou zeker en vast eens kijken naar de nieuwe canon compactjes die gaan uitkomen.

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 22 februari 2009 om 15:42

  Ik kijk natuurlijk op een heel andere manier tegen deze materie aan als de meeste mensen. Ik werk o.a. in een winkel waar per week een paar honderd camera's over de toonbank (ook postorder hoor) gaan, en ik zie dat Casio helemaal niet zo goed scoort als het gaat om klant tevredenheid. Sterker nog, als ik kiek hoeveel er terug komen van ontevreden klanten, dan zet ik mijn vraagtekens bij deze test. De FS3 ben ik het wel mee eens, dat is voor weinig geld een hele redelijke camera waarover de meeste klanten inderdaad heel tevreden zijn. Maar dit geldt zeer zeker ook voor nagenoeg alle Canon en Nikon modellen in deze prijsklasse.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 22 februari 2009 om 15:46

  Wellicht dat de Casio wel goed uit de tests komt, maar zelf zou ik inderdaad ook eerder gaan voor een Canon of Nikon. vrolijk

 4. George
  George schreef op zondag 22 februari 2009 om 21:41

  Ik heb een beetje ene hekel aan test aggregatie. De huidige generatie internetters nemen zowiso te veel voor waar aan, maar door deze praktijken ben je als lezer nog meer verwijderd van de nuance van de review en zijn bias, deskundigheid en onafhankelijkheid nog maar lastig vast te stellen.

  In dit geval gebuikt HetBesteProduct.nl drie "Expert tests" om tot de waardering van 7.6 te komen. Geen van de drie vakbladen zijn "experts" op het gebied van fotografie, maar PC/Computerbladen (PC WORLD en twee franstalige magazines).

  Zonder context van de individuele reviews kan je aan de score van 7.6 eenvoudigweg geen waarde hechten. En vergelijkingen in tienden punten zijn naar mijn mening helemaal niet te onderbouwen.

  Er zijn genoeg fotografie sites die ook (eigen) reviews doen van compact camera's. Afhelopen december heeft DPReview zelfs een aantal populaire modellen met elkaar vergeleken.

  Kort gesteld: aggregatie sites zijn misschien handig voor het bepalen van een short-list, maar zeker gene basis voor het doen van aankopen.

  Groet,
  George.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord