Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

De spectaculairste foto's van 2008

woensdag 17 december 2008, 22:50 door | 10.981x gelezen | 8 reacties

The Telegraph publiceerde op haar website onlangs de 28 meest spectaculaire foto's van 2008. Ik vind sommige foto's wat gekunsteld.

Crash and burn


Neem bovenstaande plaat. Ik begrijp dat de foto an sich heel spectaculair is. Al dat vuur, met daarvoor twee kleine stuntvliegtuigjes die tegen elkaar aanvliegen - dat moet wat uitstralen. Alleen, de dramatiek ontbreekt. Dat vuur is 'gemaakt' voor de show. En bovendien is het rechtervliegtuigje onscherp.

In mijn ogen moeten foto's zo 'echt' mogelijk zijn. Stuntfoto's vind ik daarom per definitie niet mooi. Misschien wel qua compositie, maar niet qua inhoud. In de lijst van Telegraph zijn er nogal wat van dat soort foto's. Een brandende man, een man die uit een brandende ring springt, stuntmotoren en ga zo maar door. Het is een kwestie van smaak, maar ik vind het in ieder geval niet overmatig bijzonder.

Ik begrijp best dat 'spectaculair' en 'echt' natuurlijk twee totaal verschillende dingen zijn. Dat wil echter niet zeggen, dat ze niet samen kunnen gaan. Juist de combinatie levert de mooiste foto's op. Wie herinnert zich niet de World Press Photo van 2006?

Welke foto ik uit de lijst van Telegraph het mooiste vind, weet ik niet precies. Ik twijfel tussen onderstaande foto en de kiek die ik als thumbnail gebruikt heb. Eerstgenoemde oogt een beetje mal, maar toch straalt de vissende man toch een soort van treurigheid uit. Tragikomisch, of zo.

Wat de thumbnail betreft: dat is natuurlijk een typische wallpaper. Rustgevend, maar toch heel bijzonder. Nu valt over smaak niet te twisten, maar ik ben toch heel benieuwd welke foto jullie het mooist vinden en vooral: waarom?

Vissen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

8 reacties

 1. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op donderdag 18 december 2008 om 02:29  | reageer

  In alle twee de foto's zit dramatiek. Deze twee foto's vergelijken is appels met peren vergelijken. Toch alle twee fruit.

  Wat wil je zeggen met "En bovendien is het rechtervliegtuigje onscherp." scherpte is geen criterium bij beoordeling van foto's door mensen die er 'verstand' van hebben. Spectaculair, is niet iets waar ik aan denk bij de man met vis. Volgens mij hebben ze die foto in een verkeerde rubriek geplaatst.

  Moet een foto mooi zijn?

 2. RobertW
  Profiel RobertW schreef op donderdag 18 december 2008 om 09:01  | reageer

  Precies, het gaat niet om de scherpte. Zaterdag was ik bij een workshop van Peter Blok, een reportagefotograaf. Zat er een deelnemer in de zaal die begon te zeuren over het onthoeken van opnames, omdat lijnen perspectivisch niet goed zouden lopen… Dit sloeg zo de plank mis vwb de bedoeling van de opname! Men slaat veel te ver door in techniek, zonder de bedoeling van een opname te snappen…

 3. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op donderdag 18 december 2008 om 09:07  | reageer

  @Hans,

  Scherpte is op zichzelf geen criterium. Zelf vind ik het alleen niet mooi.
  En nee, natuurlijk hoeft een foto niet per definitie 'mooi' te zijn. Het gaat hier echter om persoonlijke voorkeuren. Dat is dan ook het mooie aan fotografie: er is niet een eenduidig antwoord te vinden.

  Welke foto van The Telegraph waardeert het mest en waarom?

 4. Margo
  Profiel Margo schreef op donderdag 18 december 2008 om 11:56  | reageer

  Een goede foto raakt me. Dat is eigenlijk het criterium voor mij. Ik heb door de foto's gebladerd die door The Daily Telegraph als meest spectaculair, grappig, weird enzovoort werden verkozen. Ik moet eerlijk zeggen, van geen enkele foto was ik kapot. Een slechte foto van een mismaakt mens... wat moet ik daarbij denken, wat heeft dat met fotografie te maken?? Ik kan zo wat foto's van mij bekende fotobloggers laten zien die mij veel meer doen dan deze verzameling.

 5. Rob
  Profiel Rob schreef op donderdag 18 december 2008 om 18:25  | reageer

  Dan zie ik liever de foto's van The Boston Globe (The Big Picture).
  Dit is deel 1 van in totaal 3 delen.

  Deze site heeft trouwens regelmatig zeer mooie en aansprekende rapportages!

 6. Rob
  Profiel Rob schreef op donderdag 18 december 2008 om 18:45  | reageer

  Deel 2 staat er trouwens ook al op.

 7. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op donderdag 18 december 2008 om 23:38  | reageer

  "In mijn ogen moeten foto's zo echt mogelijk zijn..." ja daar zeg je wat:
  Dfpro - De neefjes van Jean Pierre Jans

  goodbye, zwaai, zwaai

 8. Peter
  Peter schreef op vrijdag 19 december 2008 om 10:00  | reageer

  Eerste foto is zeker wel mooi, het moment van opname is per-fect! Ben het helemaal met Hans Braakhuis eens dat het totaal niet uitmaakt dat het rechter vliegtuig "onscherp" is, sterker nog het geeft juist alleen maar meer dynamiek dan een geheel statisch beeld dat perfect scherp zou zijn! Ik vind het eigenlijk jammer dat steeds meer mensen "zeuren" (no offence) over wat onscherpte in een foto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord