Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flickr verkoopt jouw Creative Commons foto's

zondag 7 december 2014, 23:20 door | 6.596x gelezen | 14 reacties

Flickr introduceerde in oktober dit jaar een nieuwe dienst: Flickr Wall Art. Met Wall Art kon je jouw foto's laten afdrukken door Flickr. Op 20 november werd deze dienst uitgebreid; je kunt nu ook foto's van anderen af laten drukken via de dienst. Inclusief foto's met een Creative Commons aanduiding. En als fotograaf zie je daar geen cent van terug.

Daar is juridisch niks mis mee; de foto's kunnen alleen afgedrukt worden als deze voorzien zijn van een creative commons aanduiding die het ook toestaat dat je foto's commercieel gebruikt worden.

Er zijn echter ook foto's te koop van fotografen met wie Flickr overeengekomen is dat hun foto's verkocht mogen worden op deze wijze. Deze fotografen bieden hun foto's niet met een Creative Commons licentie aan en krijgen de helft van de winst die Flickr (onderdeel van Yahoo) maakt op de afdrukken.

Flickr wall artWorden er echter foto's verkocht van iemand die zijn foto's vrijgegeven heeft, dan ontvangt de fotograaf niks en gaat de volledige winst naar Flickr. Zoals ik al zei; legaal. Maar netjes is het in elk geval niet. Flickr heeft immers alle gegevens om ook deze fotografen netjes een vergoeding te geven.

Niet vreemd dus dat er wat ophef is ontstaan over deze stap van Flickr. Als fotograaf kun je dan ook overwegen of je het nog wel prettig vind dat je jouw foto's met deze Creative Commons licentie aanbiedt op de fotowebsite.

Met dank aan Henk voor de tip.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Robert-Paul Jansen
  Robert-Paul Jansen schreef op zondag 7 december 2014 om 23:34  | reageer

  Toen ik dit hoorde was dat voor mij de druppel en heb ik mijn foto's en pro account gedelete. Ondanks dat ik veel views had (1.5 miljoen+) was dit het zoveelste van Flickr waarvan ik dacht ..

  Het gaat er niet om dat ze dit juridisch kunnen doen, het gaat er om dat ze de fotografen niet gewoon betrekken bij de verkoop. Zo dom.. Het blijft voor mij een bedrijf dat niet weet wat de gebruikers willen en constant aan alle knoppen draaien met de hoop dat mensen wel tevreden worden.

 2. Pierre
  Pierre schreef op zondag 7 december 2014 om 23:38  | reageer

  "Niet vreemd dus dat er wat ophef is ontstaan over deze stap van Flickr" - integendeel! Juist wel vreemd dat er ophef over ontstaat want blijkbaar hebben al die mensen een licentie aan hun foto's gehangen zónder er bij na te denken wat die licentie betekent.

  Ze (die fotografen) hadden er ook voor kunnen kiezen om "alle rechten voorbehouden" of alleen "niet-commercieel gebruik" toe te staan áls ze dit hadden willen voorkomen. Flickr is juist een van de sites die al heel lang en heel duidelijk de mogelijkheid geeft om licenties aan je foto's te hangen. Dat ze er nu zo van langs krijgen vanwege deze actie is dan ook verre van terecht.

 3. Robert-Paul Jansen
  Robert-Paul Jansen schreef op zondag 7 december 2014 om 23:43  | reageer

  Beste Pierre, ik denk dat iedereen je daar gelijk in kan geven, maar het heeft denk ik meer met gevoel te maken.

  Natuurlijk mag je een cadeau dat je van je moeder krijgt meteen op marktplaats zetten en het geld houden, maar ik denk niet dat een moeder dat leuk vind. Er zijn betere manieren om dit in te voeren.. en of Flickr hier nu echt zoveel mee zal verdienen? Ik betwijfel het.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 7 december 2014 om 23:46  | reageer

  @Pierre; volgens mij zit het probleem juist in het onrechtmatigheidsgevoel dat Flickr hier heeft gecreëerd. Door sommige fotografen 50% te betalen, maar niks te doen voor de fotografen die hun beeld volgens een vrije CC licentie aanbieden.

  Volgens mij zijn er veel fotografen die het niet erg vinden als hun foto's commercieel worden gebruikt, zelfs op deze manier. Daar hebben ze immers zelf toestemming voor gegeven. Het voelt echter niet lekker als iemand anders wel een vergoeding ontvangt voor dezelfde 'dienst'.

  Het is voor Flickr een kleine moeite om die vergoeding aan alle fotografen aan te bieden, ook al vind de fotograaf het goed dat je beeld vrij gebruikt wordt.

  Er is een verschil tussen doen wat legaal is en doen wat netjes is.

 5. Pierre
  Pierre schreef op zondag 7 december 2014 om 23:59  | reageer

  OMG...OK, laatste poging:

  Een CC-licentie is geen cadeau van je moeder (die vergelijking slaat nergens op). Het is een ook in Nederland rechtsgeldige licentie waarmee deze fotografen in dit geval gezegd hebben "hele wereld, iedereen (ook Yahoo! / Flickr), je hebt bij deze mijn expliciete toestemming om deze foto commercieel te gebruiken!"

  Andere fotografen zeiden "nee, je moet mij eerst om toestemming vragen" of "je mag ze alleen zomaar gebruiken als het voor niet commerciële doelen is". Andere licentie, andere verwachtingen.

  Ik vind het juist niet netjes om eerst wel te roepen dat je foto's zonder aanvullende toestemming (of betaling) voor commercieel gebruik beschikbaar zijn en dan achteraf te zeggen "ja hé zeg, nou betaal je die anderen (die zeggen dat ze betaald willen krijgen voor hun foto) wel geld en mij (die zei dat ik niet betaald hoefde te krijgen voor mijn foto) betaal je geen geld".
  Zeg dan meteen vooraf dat je geld wil hebben voor je foto. Dat is pas netjes.

 6. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op maandag 8 december 2014 om 07:40  | reageer

  Flickr doet het in deze denk ik nog best netjes. Ik ben benieuwd hoe fotografen denken over de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook. Hier wordt denk ik pas echt schaamteloos diefstal gepleegd!

 7. gast schreef op maandag 8 december 2014 om 08:12  | reageer

  Hoewel de titel van dit artikel juist is, je kunt immers foto's kopen, gaat de inhoud eigenlijk over "jouw foto's".
  Die ene letter maakt een groot verschil.

 8. Brian
  Brian schreef op maandag 8 december 2014 om 10:51  | reageer

  Volledig met Piere eens.
  Je kiest hier als gebruiker zelf voor en als er nou één site is die heel duidelijk is over je rechten, dan is het Flickr.

 9. Mabel Amber
  Profiel  Mabel Amber schreef op dinsdag 9 december 2014 om 10:54  | reageer

  De Creative Commons Licentie om zonder vergoeding je foto's commercieel te laten gebruiken is zeker NOOIT in het leven geroepen om grote corporaties van te laten profiteren. Integendeel! Hij is bedacht door mensen die het goed bedoelen maar wel heel naïef zijn, vanuit een of ander verwaterd idealistisch "gemeenschapsgevoel". De grondgedachte is geweest: laat de kleine luitjes hier onderling financieel wat beter van worden: elkaars gratis foto's verkopen en het geld mogen houden! Een "aansporing tot verhoogde creativiteit", zoals ik het ergens verwoord heb gezien. Ook de mensen die zo'n licentie aan hun foto's hangen geven blijk van grote naïveteit. Want je kunt wel op je tien vingers natellen dat een machtige corporatie tenslotte met gespreide klauwen op je gratis fotootjes neerdaalt, ha een lekker hapje wat daar voor het oprapen ligt, pak mee.
  Stewart Butterfield, de grondlegger van Flickr, heeft dit trouwens ooit zien aankomen en noemt het een "boneheaded decision" van Yahoo wat het verlies van "goodwill" niet zal compenseren. Waar Yahoo trouwens z'n gat mee afveegt, de buit is binnen en leve de luitjes in deze wereld met hun hoofd in de wolken, doei, en Yahoo lacht in het vuistje.

  "Zelf kiezen"? Naïeve mensen kunnen niet kiezen omdat ze blind zijn voor de risico's.

 10. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 december 2014 om 12:51  | reageer

  Dat is nu precies de reden waarom ik geen foto's plaats bij flickr, google of fb. Een ander buit uw foto's commercieel uit en je kunt naar je centen fluiten. Flickr mag dan van Yahoo zijn dat dan weer eigendom is van microsoft.

 11. primefoto.nl
  Profiel primefoto.nl schreef op dinsdag 9 december 2014 om 18:51  | reageer

  Laten we wel zijn. Als je zelf een CC aangeeft vertel je Flickr dus wat ze er mee mogen. Dan is het vreemd als je gaat klagen als ze dit dan ook doen. Het is aan je zelf om er dan een All rights reserved op te plakken. Dat je dit niet netjes vindt begrijp ik dan weer niet. Je hebt er zelf voor gekozen, toch?

 12. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op woensdag 10 december 2014 om 09:32  | reageer

  Wat een gedoe, amateur fotografen zijn voor hun plezier een hobby aan het bedrijven komt weer dat GELD om de hoek kijken, fotografeer gezellig door en deel met mede fotografen die geweldige hobby, bewonder elkaars foto's en vergeet even het aspect GELD!

 13. Thoon_Loque
  Profiel Thoon_Loque schreef op donderdag 11 december 2014 om 12:57  | reageer

  Hmm, noem me naïef, maar ik hoor niemand klagen dat je GRATIS 1TB tot je beschikking hebt.
  Mijn oma zei ooit tegen me: "Jongen, voor niets gaat de zon op"
  En dat een bedrijf nu je foto's verkoopt omdat je er een cc aan vast hebt geplakt. We zullen er maar lering uit trekken dan toch!?

 14. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 21 december 2014 om 14:27  | reageer

  Flickr is inmiddels teruggekomen op het verkopen van foto's met een CC licentie. Deze worden nu niet langer verkocht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord