Elja Trum

Flickr verkoopt jouw Creative Commons foto's

zondag 7 december 2014, 23:20 door | 6.203x gelezen | 14 reacties

Flickr introduceerde in oktober dit jaar een nieuwe dienst: Flickr Wall Art. Met Wall Art kon je jouw foto's laten afdrukken door Flickr. Op 20 november werd deze dienst uitgebreid; je kunt nu ook foto's van anderen af laten drukken via de dienst. Inclusief foto's met een Creative Commons aanduiding. En als fotograaf zie je daar geen cent van terug.

Daar is juridisch niks mis mee; de foto's kunnen alleen afgedrukt worden als deze voorzien zijn van een creative commons aanduiding die het ook toestaat dat je foto's commercieel gebruikt worden.

Er zijn echter ook foto's te koop van fotografen met wie Flickr overeengekomen is dat hun foto's verkocht mogen worden op deze wijze. Deze fotografen bieden hun foto's niet met een Creative Commons licentie aan en krijgen de helft van de winst die Flickr (onderdeel van Yahoo) maakt op de afdrukken.

Flickr wall artWorden er echter foto's verkocht van iemand die zijn foto's vrijgegeven heeft, dan ontvangt de fotograaf niks en gaat de volledige winst naar Flickr. Zoals ik al zei; legaal. Maar netjes is het in elk geval niet. Flickr heeft immers alle gegevens om ook deze fotografen netjes een vergoeding te geven.

Niet vreemd dus dat er wat ophef is ontstaan over deze stap van Flickr. Als fotograaf kun je dan ook overwegen of je het nog wel prettig vind dat je jouw foto's met deze Creative Commons licentie aanbiedt op de fotowebsite.

Met dank aan Henk voor de tip.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Robert-Paul Jansen
  Robert-Paul Jansen schreef op zondag 7 december 2014 om 23:34

  Toen ik dit hoorde was dat voor mij de druppel en heb ik mijn foto's en pro account gedelete. Ondanks dat ik veel views had (1.5 miljoen+) was dit het zoveelste van Flickr waarvan ik dacht ..

  Het gaat er niet om dat ze dit juridisch kunnen doen, het gaat er om dat ze de fotografen niet gewoon betrekken bij de verkoop. Zo dom.. Het blijft voor mij een bedrijf dat niet weet wat de gebruikers willen en constant aan alle knoppen draaien met de hoop dat mensen wel tevreden worden.

 2. Pierre
  Pierre schreef op zondag 7 december 2014 om 23:38

  "Niet vreemd dus dat er wat ophef is ontstaan over deze stap van Flickr" - integendeel! Juist wel vreemd dat er ophef over ontstaat want blijkbaar hebben al die mensen een licentie aan hun foto's gehangen zónder er bij na te denken wat die licentie betekent.

  Ze (die fotografen) hadden er ook voor kunnen kiezen om "alle rechten voorbehouden" of alleen "niet-commercieel gebruik" toe te staan áls ze dit hadden willen voorkomen. Flickr is juist een van de sites die al heel lang en heel duidelijk de mogelijkheid geeft om licenties aan je foto's te hangen. Dat ze er nu zo van langs krijgen vanwege deze actie is dan ook verre van terecht.

 3. Robert-Paul Jansen
  Robert-Paul Jansen schreef op zondag 7 december 2014 om 23:43

  Beste Pierre, ik denk dat iedereen je daar gelijk in kan geven, maar het heeft denk ik meer met gevoel te maken.

  Natuurlijk mag je een cadeau dat je van je moeder krijgt meteen op marktplaats zetten en het geld houden, maar ik denk niet dat een moeder dat leuk vind. Er zijn betere manieren om dit in te voeren.. en of Flickr hier nu echt zoveel mee zal verdienen? Ik betwijfel het.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 7 december 2014 om 23:46

  @Pierre; volgens mij zit het probleem juist in het onrechtmatigheidsgevoel dat Flickr hier heeft gecreëerd. Door sommige fotografen 50% te betalen, maar niks te doen voor de fotografen die hun beeld volgens een vrije CC licentie aanbieden.

  Volgens mij zijn er veel fotografen die het niet erg vinden als hun foto's commercieel worden gebruikt, zelfs op deze manier. Daar hebben ze immers zelf toestemming voor gegeven. Het voelt echter niet lekker als iemand anders wel een vergoeding ontvangt voor dezelfde 'dienst'.

  Het is voor Flickr een kleine moeite om die vergoeding aan alle fotografen aan te bieden, ook al vind de fotograaf het goed dat je beeld vrij gebruikt wordt.

  Er is een verschil tussen doen wat legaal is en doen wat netjes is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord