Elja Trum

Grafeen sensor lijkt toekomst voor fotografie

zaterdag 1 juni 2013, 23:56 door | 6.185x gelezen | 6 reacties

Onderzoekers uit Singapore hebben een nieuwe camerasensor ontwikkeld die duizend maal gevoeliger voor licht is dan reguliere sensoren. De sensor zou geschikt zijn voor normale digitale camera's, maar kan ook gebruikt worden in bijvoorbeeld satellieten.

De nanostructuur van grafeen zou licht langer vasthouden waardoor er meer elektrische signalen vrij komen. De sensor is niet alleen lichtgevoeliger, maar ook 10 keer zo zuinig en stukken goedkoper om te produceren dan reguliere sensoren.

Met een dergelijke sensor zou je onder slechte lichtomstandigheden (zelfs 's nachts) nog prima ruisvrije foto's moeten kunnen maken. De sensor kan ook een breed spectrum opvangen, van het zichtbare licht tot midden-infrarood.

Grafeen sensor
Bron: Nanyang Technological University

Grafeen wordt overigens wel voor meer toepassingen gezien als een wondermateriaal. Niet voor niks heeft de ontdekker (deels Nederlander) Andre Geim hier samen met zijn collega in 2010 de Nobelprijs voor gewonnen. Zij ontdekte het materiaal in 2004.

Het is natuurlijk nog even afwachten of een camerafabrikant brood ziet in de nieuwe sensor. De techniek is zo ontwikkeld dat bestaande CMOS fabricagelijnen eenvoudig omgebouwd kunnen worden voor het maken van de nieuwe grafeen sensor. Dit is ook de stap die de onderzoekers nu voor ogen hebben.

Bron: Tweakers


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Chris
  Chris schreef op dinsdag 4 juni 2013 om 10:36

  Dat ziet er veelbelovend uit!

 2. Patrick
  Patrick schreef op dinsdag 4 juni 2013 om 13:25

  Plots krijg ik last van vocht in mijn mondhoeken. Hoe kan je dat nu verklaren ?

 3. pierrre
  pierrre schreef op dinsdag 4 juni 2013 om 15:15

  Ik kan niet wachten ik zou een grafeen willen testen laat ze maar komen.

 4. Provorm
  Provorm schreef op woensdag 5 juni 2013 om 07:27

  Wanneer komt er eens een sensor waarin je een verloop in kan stellen die een grijsverloop filter onnodig maken?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord