Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het einde van Kodak lijkt nabij

donderdag 19 januari 2012, 10:53 door | 4.622x gelezen | 8 reacties

Kodak heeft in Amerika een zogenaamde 'Chapter 11' indiening aangevraagd. Enigszins te vergelijken met het 'surseance van betaling' zoals we dat in Nederland kennen. Het geeft aan dat Kodak in zwaar weer verkeert en op het randje van faillissement staat.

Nu was het al langer duidelijk dat het niet goed gaat met Kodak. Kodak heeft een speciale website gelanceerd om te vertellen over de veranderingen die ze aan doorvoeren zijn om er weer bovenop te komen. De meeste mensen is het echter al lang duidelijk dat Kodak in elk geval de verandering naar digitaal behoorlijk misgelopen heeft en dat de kans klein is dat dit alsnog gaat lukken.

Het bedrijf dat zo groot werd met fotorolletjes heeft in de afgelopen jaren al enkele reorganisaties achter de rug. Hierbij werden bedrijfsonderdelen werden afgestoten, productiefaciliteiten verkocht en 47.000 medewerkers werden ontslagen. Eastman Kodak is opgericht in 1892 en heeft nu nog zo'n 19.000 werknemers.

Onderstaande video 'Winds of Change' laat zien hoe Kodak in 2006 al probeerde de omslag van analoog naar digitaal te maken. Een mooie video, maar helaas lijkt Kodak er niet in geslaagd om ook daadwerkelijk te veranderen.


Kodak stond in 1975 nog aan de wieg van de digitale camera toen de eerste digitale camera door techneut Steven Sasson uitgevonden werd. In 1986 kwam Kodak als eerste met een sensor die over meer dan een miljoen pixels beschikte; een 1,4 megapixel sensor. Later werd het bedrijf echter aan alle kanten ingehaald door de concurrentie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. SK
  SK schreef op donderdag 19 januari 2012 om 12:41  | reageer

  Ik ben toch benieuwd wat er met de sensor divisie gebeurt. Leica gebruikt namelijk ook Kodak sensoren.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 19 januari 2012 om 12:52  | reageer

  Hiermee wordt weer eens bewezen dat succes niet eeuwigdurend is. Enkele decennia geleden had niemand dit durven voorspellen. Niettemin is het sneu dat zo'n iconische onderneming nu het loodje legt, temeer voor alle mensen die op straat komen te staan. Maar ook giganten die nu de markt domineren is hetzelfde lot beschoren; alles is eindig.

 3. Benny
  Profiel Benny schreef op donderdag 19 januari 2012 om 13:21  | reageer

  Hoi,

  Zeer jammer!

  Hopen nu dat ze het optijd rond krijgen, of anders hopen op een doorstart. Het is somber, maar hoop mag je nooit weggooien.

  Benny

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 20 januari 2012 om 11:34  | reageer

  Alles heeft helaas een einde. Fotografen klagen zelf dat ze te weinig verdienen maar daar in tegen zoeken ze zelf ook naar de goedkoopste oplossingen. Dat gaat van foto afdruk t/m de goedkoopste aanbieder van photo equipment. Heeft niet helemaal met Kodak te maken maar wel met de hedendaagse mentaliteit te maken en daar gaan er velen aan onder door want hierdoor gaan in de gehele linie de prijzen gewoon steeds verder omlaag.

 5. Benny
  Profiel Benny schreef op vrijdag 20 januari 2012 om 14:50  | reageer

  Arno,

  Waar het ook door moge komen: het blijft jammer.

  Het is niet waar, dat fotografen altijd ook zelf naar de goedkoopste oplossing zoeken. Zo stel ik kwaliteit van mijn producten boven de prijs ervan. Nadeel voor de consument/afnemer: De verkoopprijs zal dan ook duurder zijn.

  Ik vind, dat je dat vooral als beroepsfotograaf niet moet willen, dat je kwalitatief gezien minderwaardige prints aflevert.

  Kodak had er in mijn ogen verstandiger aan gedaan, door zich veel selectiever in de markt te brengen. Kodak hield zich o.a. met analoog en digitaal bezig; ik zou voor één van beiden gekozen hebben.

  De mentaliteit van tegenwoordig ken ik: Kwantiteit gaat vaak voor kwaliteit, helaas. Daarom is het ook zo belangrijk, dat je jezelf als fotograaf dergelijke opdrachtgevers mijdt, want er zijn heus nog opdrachtgevers die wél om kwaliteit geven. Soms wel behoorlijk zoeken, maar ze zijn er... Bovendien, zouden fotografen veel meer voor hun brood op moeten komen. Niet individueel, maar als groep. Maar dit laatste is nooit te bereiken...

  Dus dat Kodak in zwaar weer komt, heeft zeker met bovengenoemde alinea te maken. Dus wat jij zegt: De hedendaagse mentaliteit.

  Benny

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 20 januari 2012 om 14:55  | reageer

  Ik bedoel eigenlijk ook niet alle fotografen maar wel veel helaas vrolijk

 7. gast schreef op vrijdag 20 januari 2012 om 17:18  | reageer

  Lees net dat zich hadden verslikt in de filmindustrie die hadden per dag 3km 35mm film nodig,zins die zijn gedigitaliseerd is het mis gegaan.

 8. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zaterdag 21 januari 2012 om 13:43  | reageer

  Er staat een interessant artikel in de Volkskrant van vrijdag 20 januari j.l. met een foto van de eerste digitale camera die Steven J. Sasson in 1975 voor Kodak ontwierp en waar Kodak voorts niet mee gedaan heeft. Geen visie dus!
  Kijk ook op Volkskrant.nl

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord