100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Instagram gaat je foto's verkopen

dinsdag 18 december 2012, 09:40 door | 11.532x gelezen | 29 reacties

In april dit jaar werd Instagram overgenomen door Facebook voor het onvoorstelbare bedrag van 1 miljard dollar. Dat Facebook alle intentie heeft om dat geld terug te verdienen bleek uit een wijziging in de gebruikersvoorwaarden die gisteren doorgevoerd werd. Instagram gaat binnenkort jouw foto's verkopen voor gebruik in advertenties.

Eerder werd al bekend dat niet uitgesloten werd dat advertenties binnen de Instagram app getoond zouden worden, maar nu gaat het bedrijf van Mark Zuckerberg dus weer een stap verder. De nieuwe voorwaarden zijn hier te vinden.

Instagram voorwaarden

De nieuwe voorwaarden gaan in op 16 januari 2013. De enige manier om onder de voorwaarden uit te komen is je account opheffen en de applicatie niet meer gebruiken. Dat lijkt dan ook de enige verstandige keuze..

Je Instagram account verwijderen kun je doen via deze pagina. Download vooraf nog even al je foto's. Dat kan bijvoorbeeld met Instaport.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

29 reacties

 1. Michael
  Profiel  Michael schreef op dinsdag 18 december 2012 om 10:08  | reageer

  Cool advies!
  Gewoon niet meer gebruiken.

 2. gast
  gast schreef op dinsdag 18 december 2012 om 10:10  | reageer

  wat een paniek stuk is dit zeg. Alsof opeens al je foto's worden verkocht.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 december 2012 om 10:18  | reageer

  @Gast; waarschijnlijk niet. Het gaat ook meer om het feit dat Instagram beslist dat ze dat mogen doen in een onopvallende wijziging van de voorwaarden. Ik denk dat veel fotografen daar niet blij mee zijn. Vanuit Facebook gezien snap ik best dat ze op deze manier geld proberen te verdienen aan de verder gratis dienst.

 4. Theo
  Theo schreef op dinsdag 18 december 2012 om 10:25  | reageer

  Volgens mij doen al meer social media services dit.

  Netjes of niet ergens moet geld aan verdient worden.

  Tuurlijk kan je je account opzeggen, maar wat ga je dan gebruiken? De volgende service zal ook ergens geld aan moeten verdienen.

  Andere gelijkwaardige services zijn:
  - Streamzoo
  - Hipstamatic
  - Picplz

  Moet je natuurlijk alleen wel je vriendjes zover krijgen dat ze ook overstappen! vrolijk

 5. Marco
  Marco schreef op dinsdag 18 december 2012 om 10:27  | reageer

  Dan moeten ze dat bij het begin aangeven op het moment dat je de app opstart. Dan kun je er voor kiezen of niet.

 6. Frank
  Frank schreef op dinsdag 18 december 2012 om 10:44  | reageer

  Goed advies! Facebook en nu dus ook Instagram gaan steeds een stukje verder in de beperkingen van de privacy, anders gezegd het openstellen daarvan. Info, kennis en gegevens zijn geld waard voor de bedrijven, de macht van de grote getallen. Vele zullen het niet lezen en of merken totdat ze iets van hunzelf tegen komen op een website zonder daar akkoord voor te hebben gegeven.

  In nog geen 10 jaar tijd zijn we van schuilnamen en aparte email adressen over gegaan naar naam en toenaam. Internet veranderd snel, en wij gaan vrolijk mee in alle wijzigingen zonder na te denken over de evt gevolgen daarvan. De keus ligt bij de gebruiker...

  Een goed alternatief kan de nieuwe Flickr App zijn, ook met filters en div upload mogelijkheden. 500px volgt ook binnenkort. Er blijven genoeg alternatieven over om je ding te blijven doen op internet. zoals ik al zei: De keus ligt bij de gebruiker.

 7. H. Schoemaker
  H. Schoemaker schreef op dinsdag 18 december 2012 om 11:10  | reageer

  Het zelfde geldt al geruime tijd voor alle foto's die je op Facebook publiceert, vandaar dat ik daar mijn foto's alleen in minder goede kwaliteit en in zo'n klein formaat toon dat er nog geen fatsoenlijke 10x15cm foto van af te drukken is.

 8. Robert
  Profiel Robert schreef op dinsdag 18 december 2012 om 11:11  | reageer

  Nee, er zullen weinig bedrijven zijn die een advertentie willen opleuken met een gefilterd plaatje van 612x612px.

  Maar het gaat om het principe. Instagram roept gewoon: we worden eigenaar van al je foto's en metadata, we mogen ermee doen wat we willen, en je hebt er zelf niks meer over te zeggen. En die spelregels worden halverwege de wedstrijd veranderd, nu veel gebruikers al honderden foto's gepost hebben.

  Veel mensen gebruiken Instagram voor privé-momentjes. Het lijkt me zeer onaangenaam om te weten dat je juist over de foto's van je kinderen of andere dierbaren niks meer te vertellen hebt. Dat staat los van gebruik in advertenties.

  En dat Instagram een gratis service is, vind ik geen argument. Platforms als Tumblr en Posterous zijn ook gratis, maar daar houd je alle rechten over je (hoge resolutie!) foto's.

 9. mecx
  Profiel mecx schreef op dinsdag 18 december 2012 om 11:16  | reageer

  Uiteindelijk gaat het net als met vele andere progs/apps, eerst worden de mensen gelokt met een zgn. gratis applicatie, en als ze voldoende gebruikers hebben worden dezen 'gebruikt'cq. 'misbruikt'. Hoewel ik het absoluut geen nette manier van handelen vind, is het wel de realiteit van de huidige maatschappij.

  En niet alles kan weggeschoven worden onder het mom van 'er moet ook geld verdiend worden'. Ze kunnen ook beginnen met het achterwege laten van het betalen van disproportionele bedragen voor dit soort dingen en vervolgens een structuur neerzetten die kosten/baten in balans brengt. Mijn bescheiden mening is, dat ik deze manier afkeur.

 10. Martin
  Martin schreef op dinsdag 18 december 2012 om 11:27  | reageer

  Heb mijn account verwijderd. Je kunt het allemaal laten gebeuren, maar zo'n toko moet ook beseffen dat ze leven bij de gratie van de grote getallen, en dat deze grote getallen ook zomaar verdwenen kunnen zijn.

 11. MeRy
  MeRy schreef op dinsdag 18 december 2012 om 11:46  | reageer

  zijn er eigenlijk leuke alteratieven? http://lifehacker.com/5899690/dont-bother-with-instagram-here-are-five-better-alternatives-for-android heb alleen deze gevonden maar de 1e app (bijv.) is er alleen voor android.

 12. Robert
  Profiel Robert schreef op dinsdag 18 december 2012 om 11:53  | reageer

  @MeRy: eyeem-photo-filter-camera

 13. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 12:10  | reageer

  Ik vreesde er al voor. Het zijn precies de voorwaarden van Facebook, die mij er van weerhouden foto's op facebook te plaatsen. Facebook eigent zich alle eigendomsrechten toe van hetgeen je op facebook plaatst.
  Ik las het volgende in de gebruiksvoorwaarden van Facebook:
  In de kleine lettertjes staat het volgende: 1. For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos (IP content), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (IP License). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.

  Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

 14. Elbee
  Profiel Elbee schreef op dinsdag 18 december 2012 om 13:36  | reageer

  Wanneer je een foto op Facebook plaatst ben je alle rechten daarover kwijt en iedereen mag die foto's gebruiken. Dit is een logisch gevolg

 15. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 14:23  | reageer

  Als Instagram (en Facebook ook trouwens) dit ook echt massaal in de praktijk gaat brengen, lopen al hun gebruikers weg en dus de belangrijkste asset waarmee ze hun geld verdienen. Het zal dus in de praktijk wel meevallen.

  Maar los daarvan:
  Juridisch gezien kunnen ze met mij wel een 'overeenkomst' hebben dat ze mijn foto's zouden mogen verkopen, maar hoe zit dat dan met portretrecht van personen die eventueel op mijn foto's staan? Want onder 4(ii) staat weliswaar dat ze dat terugleggen bij de fotograaf, maar dat krijgen ze in een heleboel rechtssystemen never nooit hard. Ze zullen er in ieder geval geen grote rechstzaken voor riskeren.

  Zijn er nog advocaten/juristen/rechtenstudenten in de zaal die daar wat over weten?

  Noem het naïef, maar ik denk dat het niet zo'n vaart zal lopen. Daarbij, uit de voorwaarden blijkt nergens dat die adverteerders de foto's ook >buiten Instagram mogen gebruiken?

  En de foto's die ik op Instagram post, zijn in de categorie #skyfetish #cloudporn en andere 'flauwekul'-segmenten... Ik schort mijn accountje dus (nog) niet op, voor nu. Maar het is wel een ontwikkeling om in de gaten te houden, maar dat is veel breder dan alleen Instagram.

 16. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 15:01  | reageer

  @Erik. Het portretrecht ligt onvervreembaar bij de geportretteerde. Als je een contract hebt opgesteld van rechten en plichten van de fotograaf en de foto wordt gebruikt voor doeleinden die niet zijn afgesporken en vastgelegd in het contract, dan ben je als fotograaf aansprakelijk als de geportretteerde bezwaar heeft tegen verspreiding van haar beeld.

  Zaak is dus om goede afspraken te maken als fotograaf en die afspraken ook schriftelijk vast te leggen. Als je dan een juridische procedure wilt opstarten tegen Facebook, dan wens ik je veel succes, want verliezen doe je bij voorbaat. De geportretteerde kan een schadeclaim indienen bij de fotograaf en de fotograaf moet een verloren gevecht aangaan met facebook?

 17. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 15:33  | reageer

  Dank voor de reactie Donnie. Toch herinner ik me een geval, zou het op moeten zoeken, dat niet de fotograaf maar de publicerende partij (website, krant, blad) verantwoordelijk was voor de manier waarop een foto gebruikt wordt. De fotograaf kan met een model afspreken dat een foto 'in de krant' gepubliceerd mag worden, maar als de krant mijn geportretteerde vervolgens bij een artikel over drugsverslaving zet, is dat hun verantwoording en niet van de fotograaf om dat van tevoren af te dichten. Volgens mij is daar in ieder geval in Nederland jurisprudentie over, maar zeker weten doe ik het niet.

  Wereldwijd zal het wellicht ook op verschillende plekken weer anders werken. Ik denk daarom ook datFacebook/Instagram zich niet aan een proefproces wil branden en dat het dus wel mee zal vallen. En wat ik al zeg: mogen adverteerders ook buiten Instagram met foto's aan de haal? Dat lees ik nergens. En overigens zul je op mijn Instagram-stream ook weinig portretten tegenkomen... vrolijk

 18. Robert
  Profiel Robert schreef op dinsdag 18 december 2012 om 17:35  | reageer

  @Donnie+Erik: vooral dit aspect van aansprakelijkheid werd vandaag op Twitter al door een aantal fotografen besproken.

  Stel, je maakt in de Starbucks een sfeerfoto van een aantal mensen die daar koffie drinken. Post je die foto op Instagram, dan geef je volgens de nieuwe voorwaarden aan dat jij als fotograaf al met de afgebeelde personen de rechtenkwestie geregeld hebt. Zou Starbucks je foto van Instagram kopen en gebruiken voor promotiedoeleinden, dan komt een eventueel bezwaar van de geportretteerden op jouw bord terecht.

  Zal het in de praktijk zo'n vaart lopen? Wellicht niet. De vraag is alleen of je principieel als fotograaf akkoord wil gaan met zo'n wurgcontract.

 19. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 18:18  | reageer

  Ik snap wat je bedoelt Robert. Maar wat ik me dus afvraag is of die rechtenkwestie overal ter wereld wel op het bord van de fotograaf terecht komt. Wetgeving is overal anders en zal FB/Instagram zich daar in willen storten is de vraag.

  Het zou me zelfs niks verbazen als Amerikaanse rechtbanken een dergelijk geval al naar Instagram zou verleggen in plaats van de fotografen, omdat Starbucks en Instagram redelijkerwijs kunnen weten dat het voorbijgangers zijn waar geen quit claim van is vastgelegd. De praktijk zal het moeten uitwijzen.

 20. Robert
  Profiel Robert schreef op dinsdag 18 december 2012 om 18:33  | reageer

  @ Erik:

  "... the posting and use of your Content on or through the Service does not violate, misappropriate or infringe on the right of any third party, including, without limitation, privacy rights, publicity rights, copyrights, trademark and/or other intellectual property rights (...) you agree to pay for all royalties, fees and other monies owed by reason of Content you post on or through the Service."

  Zou jij het gokje wagen dat je hier wel onderuit komt, tegenover het leger sterrenjuristen van de firma Facebook?

 21. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 20:04  | reageer

  Nee, dat zeg ik ook niet. Maar ik ben erg benieuwd naar de eerste jurisprudentie die zal ontstaan, al is het maar volgens het voorbeeld hierboven. FB kan het zich immers niet permitteren dat om die redenen bezoekers massaal weglopen of dat er jurisprudentie ontstaat die nadelig is voor hen. Als een rechtbank een keer oordeelt dat het risico niet bij de fotograaf ligt? Dan zitten ze met een wereldwijd probleem. En met zoveel rechtstelsels wereldwijd kan dat zomaar ergens gebeuren. Ik blijf er dus bij dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend.

  Wat niet wegneemt dat het dus een ontwikkeling is om in de gaten te houden. En qua principes ben ik het absoluut met je eens, dat moet je eigenlijk niet willen. Maar zoals ik al aangaf zul je op mijn Instagram geen portretten tegenkomen, laat staan commercieel werk, in principe.

 22. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 18 december 2012 om 21:24  | reageer

  Ik snap echt de ophef niet!!!!!!

  Facebook heeft als business model het verzamelen van gegevens van haar leden en die dan te verkopen.

  Ja, ik heb sinds kort een FB profiel maar daar staat niets over mijzelf wat ik ook al niet publiek toegankelijk hebt gedeeld met de mensheid, Google, Microsoft etc.

 23. Wunigard
  Wunigard schreef op dinsdag 18 december 2012 om 21:48  | reageer

  Mijn facebook profiel is maar kort actief geweest. Ik werd gek van al die vriendschapsaanvragen, waarbij een aantal dubieuze.
  Overigens hebben kennissen van mij door mij gemaakte foto's (dus foto's waarvoor ik mondeling toestemming heb gegeven, maar waarvan ik de rechten heb) op hun facebookaccount gezet.

  Het lijkt me dubieus dat FB het recht heeft om foto's te verkopen die niet van de FB vriend zijn en ook dateren van voor de wijziging van de voorwaarden. Verder ben ik op Instagram nooit actief geweest.

 24. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 december 2012 om 23:45  | reageer

  Instagram heeft vanavond in een reactie laten weten dat zij hun nieuwe voorwaarden niet zo bedoeld hebben als zo opgevat zijn. Ze geven aan de voorwaarden aan te gaan passen om hun intenties te verduidelijken.

 25. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 23:51  | reageer

  Wilde die link net komen posten. Wat ik al zei,de soep wordt niet zo heet gegeten... Zoals bij elke ophef over social media en content ownership.

 26. Martin
  Martin schreef op woensdag 19 december 2012 om 09:11  | reageer

  Er zullen teveel mensen zijn gaan lopen. Werk zelf nu met Streamzoo. Naar tevredenheid.

 27. Marcel
  Marcel schreef op woensdag 19 december 2012 om 12:04  | reageer

  Instagram is alweer teruggekomen op die voorwaarden, gaan de kunstwerkjes niet verkopen of zelf mee adverteren. Methode piep lijkt het te zijn.

  Alleen Mark kreeg bijna een rolberoerte en wil wel de foto's blijven gebruiken op faceboek waar methode piep ook gehanteerd wordt maar zich daar niets van aantrekt zolang de geldgevers niet piepen.

 28. Robert
  Profiel Robert schreef op woensdag 19 december 2012 om 12:17  | reageer

  Nogal slap verhaal van Instagram.

  Allereerst is het een tegenstrijdige boodschap. "We hebben naar jullie geluisterd, en we gaan het veranderen." Maar ook: "Jullie hebben gewoon niet goed gelezen." Dat rijmt niet met elkaar.

  De "damage control" zegt nu: we gaan misschien niet jullie foto's verkopen, maar wel alles wat we via jullie foto's en data over jullie weten. Moet dat een geruststelling zijn? Exact de reden waarom ik al eerder mijn Facebook-account heb verwijderd.

  En terechte ophef of niet: het is in ieder geval een gigantische PR-blunder van Instagram. Grote nieuwszender als CNN en BBC World meldden gisteravond in de berichtgeving nadrukkelijk dat je voor 16 januari je account moet verwijderen. High profile gebruikers (zie de fotojournalisten bij Time, of National Geographic) namen openlijk afstand van Instagram.

  Afgaande op mijn Twitter timeline, hebben Flickr en EyeEm in de afgelopen dagen goede zaken gedaan.

 29. Robert
  Profiel Robert schreef op woensdag 19 december 2012 om 16:22  | reageer

  Nog even voor de liefhebbers. Hier is het Facebook/Instagram allemaal om te doen:
  Instagram Don’t Want Your Pictures, They Want Your Influence

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord