Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Lightroom Mobile for Android 1.2 is uit

zaterdag 25 juli 2015, 14:34 door | 4.902x gelezen | 0 reacties

Gebruikers met een Android-tablet of –smartphone én een Adobe Creative Cloud abonnement hebben de afgelopen dagen versie 1.2 van Lightroom mobile kunnen installeren. Belangrijkste vernieuwing: het kopiëren van bewerkingen naar andere foto's.

Aanvankelijk was Lightroom mobile 'slechts' geschikt om snel foto's te screenen en te selecteren. Uitermate handig, maar niet per se iets waarmee je je workflow al significant verbeterde. Met enkele van de features in deze versie van Lr Mobile wordt dat zeker al beter.

Adobe belooft in versie 1.2 een aantal bugs te repareren. Het ongewenst automatisch uitloggen, wat ook bij mij nog wel eens gebeurde, zou nu bijvoorbeeld niet meer moeten plaatsvinden. Daarnaast zijn de prestaties verbeterd en worden raw-files van de Panasonic Lumix CM1 nu ook ondersteund. Het belangrijkste zijn echter een aantal nieuwe functionaliteiten:

Nieuwe manier van croppen


Een van de vernieuwingen in deze versie van Lightroom mobile is de manier waarop je een foto kunt croppen of recht kunt zetten. Dat werkt iets intuïtiever en daardoor ook sneller.

Crop functie


Gesegmenteerd overzicht


Wat ik een waardevolle verandering vindt is de gesegmenteerde view van de verzamelingen. In plaats van een lappendeken van al het beeld kun je nu op basis van een aantal criteria de foto's in een folder sorteren. Op basis van opnametijdstip of –dag, maar bijvoorbeeld ook op aantal sterren of op vlag. Handig!

Segmented view


Bewerkingen syncen


Het is en blijft nog steeds één van de belangrijkste features van de reguliere Lightroom: de mogelijkheid om bewerkingen van één foto direct de synchroniseren naar de hele serie. Met de 1.2-Android-versie van Lr Mobile kun je iets dergelijks nu ook al op een tablet doen.

Je kunt bewerkingen van één foto naar andere overbrengen. Een functie die in de iOS-versie (die al aan 1.3 toe is) al aan het begin van dit jaar beschikbaar was overigens.

Copy settings


Wat jammer is hieraan, is dat het niet echt gaat om het synchroniseren van je bewerkingen, maar daadwerkelijk om het knippen en plakken van settings. En dat kun je alleen 1 op 1 doen. Een grote serie snel bewerken is er dus niet bij. De vraag is ook of je iets dergelijks op een tablet wilt doen.

Keywords


Maar dan het grootste gemis aan Lightroom Mobile. Het is nog steeds niet mogelijk om keywords en dergelijke in te voeren. Terwijl dat bij uitstek iets is om op een tablet te doen (in tegenstelling tot uitgebreide bewerkingen. Hopelijk ziet Adobe die behoefte ook en krijgt 1.4 (of waarschijnlijker versie 2.0) die functionaliteit ook nog eens mee!

Lr Mobile is gratis te downloaden in de Play Store. Om de app te kunnen gebruiken moet je over een Creative Cloud-lidmaatschap beschikken. Android-toestellen moeten minstens Android 4.1 Jelly Bean draaien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord