Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Meer details over Photoshop CS4

dinsdag 9 september 2008, 14:30 door | 7.823x gelezen | 9 reacties

De afgelopen dagen was er in Amerika het Photoshop World congres waar Adobe een keynote heeft gegeven over de vernieuwingen in CS4. Uiteraard komt ook Photoshop CS4 ter sprake. Je kunt de keynote hier bekijken. De volledige keynote is een videobestand van 128 megabyte.

Zelf heb ik helaas nog niet de tijd gehad de video rustig te bekijken, maar het ziet er zo op het eerste gezicht best interessant uit. Zo heeft CS4 ook de beschikking over het slim herschalen van foto's. Eerder zagen we deze praktische oplossing al in andere pakketten. Goed te horen dat Adobe dit ook opgepakt heeft.

Ook blijkt Adobe bezig te zijn met een mobiele versie van Photoshop.com. Het wordt hierbij mogelijk je foto's via je mobiele telefoon te uploaden, te bekijken en te delen met anderen. De nieuwe dienst zou naar verluidt deze maand nog gelanceerd worden. De applicatie is bedoeld voor telefoons die gebruik maken van Windows Mobile.

Screenshot CS4 keynote


Bron: John Nack en Dutch Cowboys

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op dinsdag 9 september 2008 om 16:46  | reageer

  Ben benieuwd naar CS4, heb zelf CS3 nog lang niet onder de knie... Helaas werk ik op een niet al te krachtige laptop, dus de ondersteuning voor de rekenkracht van de grafische kaart zal misschien flink veel snelheidswinst opleveren.

 2. roger767
  roger767 schreef op dinsdag 9 september 2008 om 17:51  | reageer

  een half jaar geleden was er nog een persoon van Adobe die zei dat de UI van Photoshop helemaal zou veranderen. Ik ben benieuwd of dit gedaan is.

 3. Metin
  Profiel  Metin schreef op dinsdag 9 september 2008 om 18:12  | reageer

  Ik ben van plan een nieuwe pc te halen, kan ik dan beter even wachten met het aanschaffen, zodat ik weet welke specs ik nodig heb? Of zal dat wel meevallen denken jullie?

 4. Metin
  Profiel  Metin schreef op dinsdag 9 september 2008 om 18:13  | reageer

  Oei, lees ik nu net in een artiekel van april het volgende:
  "Photoshop CS4 wordt pas in 2010 verwacht"

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 9 september 2008 om 18:58  | reageer

  @Metin; Ja, Adobe onkende toen heel hard de geruchten dat het pakket in oktober uit zou komen. Die lijken nu toch aardig te gaan kloppen. Ik denk dat je met elke fatsoenlijke nieuwe pc prima CS kunt draaien. Zorg voor minimaal 2 GB intern geheugen.

  @Roger767; Volgens mij zijn er wel weer wat handige updates in de user interface doorgevoerd; maar helemaal omgooien lijkt me niet iets wat ze snel zullen doen.

  @Mattijs; Ik geloof dat het gebruik maken van de grafische kaart toch nog niet in deze versie opgenomen is. Maar wie weet; niemand die hele keynote al gekeken?

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 11 september 2008 om 00:30  | reageer

  De grafische kaart schijnt toch echt gebruikt te worden in de demo (nog steeds zelf niet gekeken knipoog). Je kunt hierdoor veel sneller inzoomen en afbeeldingen roteren.

  Ook bevat CS4 nieuwe technologie met de naam Pixel Bender waardoor filters supersnel worden. Andere features zijn bijvoorbeeld sferische panorama's en in 3D op 3D objecten tekenen.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 12 september 2008 om 14:25  | reageer

  John Nack van Adobe geeft op zijn blog wat info over de grafische kaart die 'nodig' is om gebruik te maken van de nieuwe grafische kaart ondersteuning in CS4.

  "We'll have more to say once the new version is announced, but very generally I can say you'll want at least 128MB RAM on a card that's Shader Model 3.0 and OpenGL 2.0 compatible. Of course, more brawn is always welcome, and if you anticipate working with numerous large documents and/or 3D, having 512MB RAM on your card is a good idea."

  Overigens wordt ook aangegeven dat een krachtige grafische kaart geen vereiste is. Ook zonder upgrade van je videokaart zal Photoshop CS4 blijven draaien.

  De vereisten vind ik overigens niet heel hoog. Voor een paar tientjes koop je tegenwoordig een kaart met 256 of 512 mb geheugen en in veel computers zal al een kaart zitten die er bruikbaar is voor Photoshop CS4.

 8. hilke
  Profiel hilke schreef op dinsdag 16 september 2008 om 16:41  | reageer

  even een offtopic vraagje
  ik was net wat aan het rondkijken om CS3 Design Standard aan te kopen en nu merk ik ineens op dat er al een 4 uitkomt.
  Ik wacht dus nog even beter, of gaat dat veel duurder zijn. Die Design Standard zou me €199 + BTW kosten.(leerkrachten versie)
  Weten jullie hoeveel die CS4 variant zou kunnen kosten?

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 16 september 2008 om 17:01  | reageer

  @Hilke; Ik verwacht dat de prijzen van CS4 gelijk zullen zijn aan die van CS3.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord