Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Microsoft komt met concurrent voor het Jpeg formaat

zaterdag 27 januari 2007, 17:57 door | 6.633x gelezen | 1 reactie

Samen met Windows Vista introduceert Microsoft ook een eigen bestandsformaat voor afbeeldingen; HD Photo. Het is de bedoeling van Microsoft dat dit 'nieuwe' formaat dé standaard wordt voor digitale foto's. Een belangrijke speler in de markt hebben ze al binnen; Adobe zorgt voor ondersteuning door Photoshop CS3. Eerder probeerde Microsoft hetzelfde onder de naam Windows Media Photo.

Bij het opstellen van het formaat is rekening gehouden met de mogelijkheid voor ondersteuning in apparaten, zoals digitale camera's. Dit zou hierdoor relatief eenvoudig moeten zijn. Voordelen voor HD Photo ten opzicht van Jpeg zijn er legio. Zo kan de data opgeslagen worden zonder dat er dataverlies optreed, kan er 16-bit aan kleurinformatie worden opgeslagen (in plaats van 8-bit).

Bij een afbeelding van dezelfde kwaliteit is de bestandsgrootte van HD Photo de helft van die van een Jpeg. Er wordt bij een afbeelding ook direct een thumbnail aangemaakt zodat deze niet meer aangemaakt hoeft te worden wanneer de foto's verkleind in een overzicht bekeken worden.

Klinkt als een bruikbaar formaat, maar uiteraard zal het eerst door veel partijen ondersteund moeten worden. Ik ben benieuwd of het gaat doorbreken.

Bron: Tweakers.net

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 2 augustus 2007 om 00:05  | reageer

    HD Photo lijkt onder de naam Jpeg XR gestandariseerd te gaan worden. Positief nieuws dus over deze verbeterde variant op Jpeg.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord