Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Moordfoto Russische ambassadeur wint World Press Photo 2016

maandag 13 februari 2017, 12:24 door | 4.852x gelezen | 12 reacties

De World Press Photo organisatie heeft zojuist aangekondigd welke foto gekroond wordt tot World Press Photo van het jaar. Het is de 60ste keer dat de prestigieuze fotoprijs wordt uitgereikt.

De jury heeft een foto van de Turkse fotograaf Burhan ÷zbilici geselecteerd als winnaar. Hij krijgt de prijs voor zijn foto van de dader van de aanslag op de Russische ambassadeur in Turkije, vorig jaar december.

Winnaar World Press Photo 2016, door Burhan ÷zbilici

Winnaar World Press Photo 2016, door Burhan ÷zbilici

Volgens de jury is de foto van de 22-jarige MevlŁt Mert Altintas 'Een explosief beeld dat de haat in onze tijd uitbeeldt. Elke keer dat de foto in beeld kwam, schrok je terug omdat het zo explosief is. Het is de belichaming van wat de World Press Photo van het jaar is en moet zijn.'

Burhan Ozbilici's foto toont hoe de 22-jarige off-duty politieagent MevlŁt Mert Altıntaş, de Russische ambassadeur in Turkije (Andrey Karlov) vermoordt op een kunsttentoonstelling in Ankara. Op 19 december 2016 verwondde Altıntaş ook nog drie andere mensen alvorens hij zelf in een vuurgevecht met de politie werd gedood.

Burhan ÷zbilici werkt als vaste fotograaf voor persbureau Associated Press, dat gevestigd is in Istanbul.

World Press Photo


De World Press Photo wordt jaarlijks uitgereikt aan de fotograaf wiens 'visuele creativiteit en vaardigheden een beeld hebben opgeleverd van een belangrijk evenement van groot journalistiek belang'. De winnaar, Burhan Ozbilici, krijgt 10.000 euro.

Dit jaar stuurden 5.034 fotografen uit 125 landen 80.408 beelden in. In totaal zijn er in acht categorieŽn prijzen uitgereikt aan 45 fotografen uit 25 landen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

12 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 13 februari 2017 om 12:54  | reageer

  Waarom wordt de foto in landscape afgebeeld met zo'n blur eromheen? Voor verticaal geschoten video kan ik het me nog voorstellen, maar dit doet echt afbreuk aan het beeld

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 13 februari 2017 om 13:23  | reageer

  Oorspronkelijk is het inderdaad een portrait-uitsnede die ze naderhand in een landscape fitting (met geblurrede zijranden) hebben gegoten. Ben met je eens dat het afbreuk doet aan de foto!

 3. Huub Sanders
  Huub Sanders schreef op maandag 13 februari 2017 om 13:45  | reageer

  Vind die 'blur' totaal geen probleem. Ik ben wel in staat om hier doorheen te kijken.....en vind het totaal geen afbreuk doen aan de originele foto.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 13 februari 2017 om 14:05  | reageer

  Ik heb de blur zelf nog even weggehaald. Volgens mij is dit geen toegevoegde waarde (in tegendeel), maar wellicht dat ie in de presskit zo zat voor televisie uitzendingen. Dan kunnen we het tenminste gewoon hebben over de foto. knipoog

 5. Marcel van den Heuvel
  Marcel van den Heuvel schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 11:31  | reageer

  dramatisch detail: de bril op de grond......

 6. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 12:28  | reageer

  Als je de moeite neemt om bij AP te gaan kijken zie je dat zijn hele serie in landscape is opgenomen,...Uitgaande van een internationaal persagentschap is de regel dat je alles in landscape opneemt of je moet explosie portretten maken.

 7. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 12:31  | reageer

  explosie moet expliciet zijn ...heb je met die appels tegenwoordig gaan hun eigen gang.

 8. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 13:41  | reageer

  Ok dat van die landscape regel wist ik niet. Het viel me wel op inderdaad. In dit geval vind ik de portrait-uitsnede juist heel sterk omdat alle 'rommel' links en rechts van het hoofdonderwerp (camera's, kabels, etc.) weggesneden zijn maar dat wel het slachtoffer op de grond (en de bril inderdaad!) tevens te zien is.

 9. Robert
  Robert schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 16:30  | reageer

  Bij direct nieuws gaat het het vaak om secondes. De impact en boodschap is belangrijker dan, 'klopt het beeld fotografisch' en 'is hij scherp'. Kijk maar eens terug naar vorige winnaars en bij de zilvere camera. De boodschap, het moment. ....die doet het hem. Enne....waren wij blijven staan op dit moment?! Met fotoschietgroeten Robert

 10. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 17:02  | reageer

  Inderdaad, een hele goeie Robert! Ik zou het lef niet hebben gehad denk ik....

 11. Palex
  Palex schreef op donderdag 16 februari 2017 om 11:27  | reageer

  Ik kan deze wedstrijd totaal niet waarderen. Egoïstisch iets proberen te winnen door grote ellende vast te leggen. En dat world press gebeuren draait enkel om ellende foto's. Als fotograaf profiteren van andermans ellende: bah !
  Als de fotograaf mans genoeg is wilt hij er geen prijs en naamsbekendheid voor ontvangen.

 12. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 16 februari 2017 om 11:47  | reageer

  @Palex: de fotografen maken de foto's niet voor de wedstrijd. Het zijn journalisten. Het is hun werk om de ellende vast te leggen. Als jij vindt dat de fotografen daarvan profiteren, stel je eigenlijk alle journalisten aan de kaak.
  Maar de vraag is: zou het de zaak niet erger maken als we niks horen van allerlei misstanden in de wereld? Ik zie een nuttige taak voor journalisten in onze maatschappij, inclusief de fotografen die de ellende vastleggen. Zolang ze natuurlijk geen rol spelen in het gebeuren door het vastleggen.

  En dan kun je een prijs geven aan de fotograaf die zijn werk het beste doet. Die het ondanks direkt levensgevaar belangrijker vindt om ons allemaal te laten zien hoe erg de haat in de wereld kan zijn dan zelf weg te rennen.
  Voor mij verdient zo iemand een prijs

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord