Michelle Peeters

Moordfoto Russische ambassadeur wint World Press Photo 2016

maandag 13 februari 2017, 12:24 door | 4.355x gelezen | 12 reacties

De World Press Photo organisatie heeft zojuist aangekondigd welke foto gekroond wordt tot World Press Photo van het jaar. Het is de 60ste keer dat de prestigieuze fotoprijs wordt uitgereikt.

De jury heeft een foto van de Turkse fotograaf Burhan Özbilici geselecteerd als winnaar. Hij krijgt de prijs voor zijn foto van de dader van de aanslag op de Russische ambassadeur in Turkije, vorig jaar december.

Winnaar World Press Photo 2016, door Burhan Özbilici

Winnaar World Press Photo 2016, door Burhan Özbilici

Volgens de jury is de foto van de 22-jarige Mevlüt Mert Altintas 'Een explosief beeld dat de haat in onze tijd uitbeeldt. Elke keer dat de foto in beeld kwam, schrok je terug omdat het zo explosief is. Het is de belichaming van wat de World Press Photo van het jaar is en moet zijn.'

Burhan Ozbilici's foto toont hoe de 22-jarige off-duty politieagent Mevlüt Mert Altıntaş, de Russische ambassadeur in Turkije (Andrey Karlov) vermoordt op een kunsttentoonstelling in Ankara. Op 19 december 2016 verwondde Altıntaş ook nog drie andere mensen alvorens hij zelf in een vuurgevecht met de politie werd gedood.

Burhan Özbilici werkt als vaste fotograaf voor persbureau Associated Press, dat gevestigd is in Istanbul.

World Press Photo


De World Press Photo wordt jaarlijks uitgereikt aan de fotograaf wiens 'visuele creativiteit en vaardigheden een beeld hebben opgeleverd van een belangrijk evenement van groot journalistiek belang'. De winnaar, Burhan Ozbilici, krijgt 10.000 euro.

Dit jaar stuurden 5.034 fotografen uit 125 landen 80.408 beelden in. In totaal zijn er in acht categorieën prijzen uitgereikt aan 45 fotografen uit 25 landen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

12 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 13 februari 2017 om 12:54

  Waarom wordt de foto in landscape afgebeeld met zo'n blur eromheen? Voor verticaal geschoten video kan ik het me nog voorstellen, maar dit doet echt afbreuk aan het beeld

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 13 februari 2017 om 13:23

  Oorspronkelijk is het inderdaad een portrait-uitsnede die ze naderhand in een landscape fitting (met geblurrede zijranden) hebben gegoten. Ben met je eens dat het afbreuk doet aan de foto!

 3. Huub Sanders
  Huub Sanders schreef op maandag 13 februari 2017 om 13:45

  Vind die 'blur' totaal geen probleem. Ik ben wel in staat om hier doorheen te kijken.....en vind het totaal geen afbreuk doen aan de originele foto.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 13 februari 2017 om 14:05

  Ik heb de blur zelf nog even weggehaald. Volgens mij is dit geen toegevoegde waarde (in tegendeel), maar wellicht dat ie in de presskit zo zat voor televisie uitzendingen. Dan kunnen we het tenminste gewoon hebben over de foto. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.140 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord