Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Henri Brands

Nieuw Canon objectief op konijnenberg.nl

zaterdag 6 september 2008, 12:29 door | 8.522x gelezen | 4 reacties

In de webshop van Foto Konijnenberg, de bekende fotozaak, trof ik een nieuw objectief aan. Naast de Canon EF 35mm f/1.4 L USM, die nu aanzienlijk in prijs is gedaald, wordt een Canon EF 35mm f/1.4 L USM mark II vermeld. Op aanvraag geeft Foto Konijnenberg aan nog geen verdere informatie te hebben omtrent dit nieuwe objectief.

Vorig jaar werd al een herziene versie van de Canon EF 14mm f/2.8 L USM uitgebracht, de Canon EF 14mm f/2.8 L II USM en nu is kennelijk de Canon EF 35mm f/1.4 L USM aan de beurt. Met de EF 85mm f/1.2 L USM is overigens al eerder hetzelfde gebeurd. Een goede ontwikkeling dat naast al het 'zoomgeweld' de vaste brandpunten niet worden vergeten bij Canon!

Ik heb met de EF 35mm F 1.4 L USM gewerkt en ik vond het eigenlijk al een erg fraai objectief, dus ik ben heel benieuwd naar zijn opvolger. Bij mijn Nikon F3 en mijn Leica M6 heb ik altijd een f/1.4 35 mm gehad en veel gebruikt: ideale objectieven voor reportagewerk!

Eigenlijk wél jammer dat bij de nieuwe generatie lichtreuzen van Canon, zoals de nu nieuw (voor de handel) aangekondigde f/1.4 35 mm en de eerder uitgebrachte f/1.2 50mm geen IS wordt toegepast. Deze lichtreuzen zijn toch objectieven die op de rand van schemer en donker worden ingezet, bij inmiddels zeer bruikbare hoge gevoeligheidsinstellingen. Een Image Stabiliser zou dan meer dan erg welkom zijn.

Ik kan me echter voorstellen dat door de constructie van deze lichtreuzen het erg moeilijk is om IS in te bouwen: aangezien het lenselement dat voor het IS effect zorgt supersnel moet kunnen bewegen zal dit in de praktijk erg moeilijk worden. Immers, dit zijn objectieven met een grote lensdiameter en elementen uit echt glas in plaats van kunststof, zodat het lenselement dat moet bewegen erg zwaar is. Hier zien we dan weer het nadeel van IS inbouwen in het objectief in plaats van in de body.

Maar goed, als de 'aankondiging' die ik uit de website van deze fotozaak destilleer correct is komt er weer een fraaie aanvulling in het objectievenpallet van Canon.....

Canon 35mm f/1.4 mark II


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Henri Brands

Over de auteur

Henri fotografeert al vanaf zijn twaalfde en heeft gewerkt met onder andere Nikon, Leica en middenformaat camera's. Momenteel fotografeert hij met een Canon 5D mark IV. Henri heeft de Fotovakschool afgerond en jaren gewerkt als reportage-fotograaf en in fotowinkels. Ook gaf hij workshops over zelf afdrukken van foto's.

4 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 6 september 2008 om 12:49  | reageer

  Lijkt me een mooi lensje (wel prijzig waarschijnlijk), maar ik vraag me af wat er verbeterd zou kunnen zijn. Wat ik zo lees valt er niet heel veel aan te verbeteren.

  Ook heb ik nog twijfels bij Foto Konijnenberg als bron. Op internet kom ik verder zo snel eigenlijk niks tegen over dit objectief. Als dit objectief echt is ben ik erg benieuwd naar hun bron. vrolijk

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 6 september 2008 om 14:05  | reageer

  De verbetering zal wel in de optiek zitten, nodig om zo'n objectief bruikbaar te houden voor het megapixel-geweld dat er aan zit te komen. Ik verwacht dat Canon de komende dagen meer nieuwe objectieven bekend zal maken. De Canon-website wijst wel op

 3. Henri
  Profiel Henri schreef op zaterdag 6 september 2008 om 14:22  | reageer

  @Elja Trum;
  Waarschijnlijk is de bron zeer betrouwbaar. Ik heb jaren in fotozaken gewerkt en meestal weet je via de vertegenwoordigers al geruime tijd voor de intro van een nieuw product dat er een opvolger zit aan te komen.
  Dit om de handel te waarschuwen om hun oude voorraad op tijd weg te verkopen. Dit is ook in het belang van de leverancier, want als je nog veel voorraad van een oud model hebt liggen ben je meestal niet genegen er ook nog eens die nieuwe bij te bestellen!

  @EdC;
  Canon is inderdaad heel druk met upgraden van het bestaande objectievenpalet.
  Meer pixels op je sensor stelt weer hogere eisen aan je objectieven. Het wordt steeds mooier.....

 4. Martijn
  Martijn schreef op dinsdag 9 september 2008 om 14:43  | reageer

  Is er inmiddels al meer uitgelekt over nieuwe objectieven?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord