Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Elja Trum

Nieuwe firmware Canon 5D mark II beschikbaar

woensdag 17 maart 2010, 23:06 door | 5,251x gelezen | 8 reacties

Sinds gisteren is de eerder aangekondigde firmware update (versie 2.0.3) van de Canon 5D mark II beschikbaar. De update biedt vooral updates voor de filmfuncties van de camera. Daarnaast hebben ze een kleine aanpassing aan de handmatige sensorreiniging doorgevoerd.

Met de nieuwe firmware kan de Canon 5D mark II ook in 24 (feitelijk 23,976) en 25 beelden per seconde filmen. Daarnaast is de standaard 30 fps modus aangepast naar 29,97 beelden per seconde. Dit komt overeen met de standaard die op de (Amerikaanse) televisie gebruikt wordt. Ook is er meer controle over geluidsopname mogelijk met deze update. De kwaliteit van opslag is verhoogd en het geluidsniveau is nu in te stellen.

Grote ontbrekende in de update is een 720p stand (in plaats van de hoger 1080p). Deze is wel te vinden op bijvoorbeeld de Canon 7D en kan tot een snelheid van 60 beelden per seconde. Op de 5D mark II is deze stand echter niet toegevoegd. Filmmakers zijn enthousiast over deze snellere stand omdat deze erg geschikt is voor slow-motion opnamen.

Canon 5D mark II update


Ik heb mijn eigen Canon 5D mark II inmiddels aan de update onderworpen. Altijd een beetje spannend, want als het mis gaat kan je camera in theorie onbruikbaar worden (wat natuurlijk wel op te lossen is door Canon).

Na het kopieren van de firmware op een schoon CF kaartje stop je deze in de camera en kies je in het menu 'firmware' Hier is dan de optie 'update' beschikbaar. In circa drie minuten is de update uitgevoerd. De camerainstellingen die je reeds had blijven bij een update intact.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, portret- en flitsfotografie.

8 reacties

 1. Jan Verbeke
  Jan Verbeke schreef op donderdag 18 maart 2010 om 00:16

  High end tv's gaan beter om met 1080p en kunnen dat native displayen zonder interpolatie. De keuze is begrijpelijk en geeft ook een betere/hogere resolutie.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 18 maart 2010 om 07:00

  Persoonlijk vind ik updaten van firmware via Canon utilities veel efficienter en 'cleaner'. Niks spannends aan, ik heb nog nooit problemen ondervonden.

 3. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op donderdag 18 maart 2010 om 08:03

  Canon heeft de update al weer terug getrokken.

 4. gast schreef op donderdag 18 maart 2010 om 09:46

  Toch nog een foutje in de nieuwe firmware.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.966 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.966 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.