Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nieuwe Polaroid PX film vandaag verkrijgbaar

donderdag 25 maart 2010, 09:14 door | 13.049x gelezen | 10 reacties

Sinds de zomer van 2008 was de Polaroid fabriek in Enschede gesloten, maar vanaf vandaag zijn er nieuwe films voor de beroemde Polaroid camera verkrijgbaar. Een groep enthousiastelingen hebben onder de naam The Impossible Project een nieuwe film ontwikkeld voor de directklaar camera's. In eerste instantie gaat het om zwart-wit, maar deze zomer moet ook een kleurvariant volgen.

Omdat een deel van de 31 chemicaliŽn voor het maken van de film niet langer verkrijgbaar was, moest het bedrijf opnieuw aan de slag om de zelfontwikkelende Polaroidfilm te maken. Dit was dan ook de basis voor de bedrijfsnaam; het project leek onmogelijk.

Het bedrijf heeft nu twee type films gemaakt; de PX 100 en de PX 600. Hiermee kunnen acht zwart-wit foto's gemaakt worden met de bekende Polariod camera. De films kunnen worden gebruikt in de Polaroid 600-series en de SX-70 directklaarcamera's. De prijs voor een filmpakket bedraagt zo'n 18 euro. Geen goedkope manier van fotograferen dus!

De merknaam Polaroid is oveirgens in handen van een ander bedrijf. Daarom kan The Impossible Project de bekende naam niet gebruiken. Het blog British Journal of Photography probeerde een pakje uit. Door de kou leverde dat vooral verkeerd belichte beelden op, dus echt succesvol was deze eerste test nog niet te noemen. Volgens de bloggers is de film erg onvoorspelbaar en weet je dus nooit wat je krijgt.

PX film voor Polaroid


Lijkt het je leuk om zelf ook eens aan de slag te gaan met deze nostalgische camera's dan is dat niet moeilijk. Voor circa 25 euro kun je op Marktplaats al een Polaroid camera aanschaffen. De film is bijna duurder dan de camera dus. Zelf heb ik inmiddels een Polaroid 600 camera via Marktplaats besteld en vandaag zal ik proberen wat van de PX 600 film te bestellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Jeroen
  Jeroen schreef op donderdag 25 maart 2010 om 10:49  | reageer

  Leuk! Ik ga vandaag ook proberen te bestellen. Duidelijk is echter niet hoelaat de films beschikbaar komen.

 2. rbrt
  Profiel rbrt schreef op donderdag 25 maart 2010 om 11:29  | reageer

  Zelf kan ik mij een dergelijke prijzige vorm van fotografie niet veroorloven, maar ik vind het een goed initiatief.

  En kijkend naar het grote aantal (vooral jonge) fotografen dat op fotoblogs en Flickr met Polaroid en bijvoorbeeld ook LOMO experimenteert - enigszins uitgekeken op de zielloze digitale perfectie - lijkt mij dat er ook wel een markt voor is.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 25 maart 2010 om 11:37  | reageer

  Lijkt me een 'avontuurlijke' vorm van fotografie als je in de meeste gevallen moet gissen wat eruit komt. Maar soms kan het toeval natuurlijk ook een handje helpen. Blijft toch een prijzige hobby...

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 25 maart 2010 om 11:46  | reageer

  Zojuist las ik op DigiFoto Pro dat vandaag alleen de verkoop van de PX 100-variant van start. Een woordvoerder van Impossible zou tegenover een Brits tijdschrift verklaard hebben dat de productie van de PX 600-film is uitgesteld.

  Als oorzaak wordt de onverwachte vraag naar de PX 100-film genoemd. Alle capaciteit moet ingezet worden om hier aan te kunnen voldoen, aldus de woordvoerder. Zodra er genoeg PX 100 is geproduceerd begint de massaproductie van de PX 600-film. Naar verwachting zal dat half april zijn.

  Wel jammer, want ik heb natuurlijk net een Polaroid 600 gekocht. vrolijk

 5. Valerie
  Valerie schreef op donderdag 25 maart 2010 om 13:47  | reageer

  Nog steeds niks te bestellen, ben de hele dag al aan het refreshen! Ik ben blij dat de SX-70 film eerst uitkomt, heb nog 600 film.. maar wel jammer voor de 600 liefhebbers hoor. Ik kan niet wachten! En onvoorspelbaar = uitdaging vrolijk

 6. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op donderdag 25 maart 2010 om 23:49  | reageer

  Ik heb hier nog twee dubbelpacks SX70 van polaroid liggen. Heb je daar wat aan? Krijg je helemaal voor niks vrolijk

 7. Jane
  Jane schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 16:49  | reageer

  Oeh, als Valerie niet meer reageert wil ik ze wel, Jac! :D

 8. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 23:28  | reageer

  @ Elja... Die had je bij je ouweheer gratis kunnen meenemen vrolijk

 9. merlin
  merlin schreef op woensdag 31 maart 2010 om 19:18  | reageer

  mja... ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Naar mijn idee is het gedoemd te mislukken. Afgezien van een handvol liefhebbers, experimenteer-grage cultfotografen en kunstenaars die er het geld voor over hebben, zie ik het er niet van komen dat dit tot een enigszins commercieel aantrekkelijk project wordt.
  Professionele fotografen gebruikten vroeger veel polaroid als "testkiekje" bij een fotoshoot, maar dat is door de moderne techniek inmiddels toch wel ingehaald. In de tijd van digitale camera's is dit gewoon ernstig achterhaald.
  En als het nou nog MOOIE foto's zou opleveren... kwalitatief zijn ze doorgaans om te huilen.

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 16 april 2010 om 15:30  | reageer

  De PX 600 film is nu ook verkrijgbaar. Ik heb drie pakjes film besteld. Best prijzig. Ben benieuwd!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord