Elja Trum

Nieuwsfoto van het jaar 2008

vrijdag 16 januari 2009, 22:24 door | 9.297x gelezen | 13 reacties

Dit jaar werd voor het vijfde jaar de 'Nieuwsfoto van het Jaar' gekozen. Deze jaarlijkse verkiezing is de enige verkiezing waarbij jongeren geheel bepalen wie er wint. Er zijn vijf categorieŽn: Binnenland, Buitenland, Sport, Entertainment en Opvallend. In de hoofdcategorie Binnenland won een foto van een meisje dat gered werd uit het drijfzand gemaakt door Maurice Hamming.

Giel van 3fm had afgelopen week zowel het meisje als de fotograaf in zijn ochtendshow. De jongedame, de twaalfjarige Anne uit Drachten, was eigenlijk niet al te blij met alle aandacht over de foto omdat ze het vervelend vond dat ze op zo'n moment gefotografeerd werd. Ook brengt de foto bij haar een nare herinnering naar boven.

Uiteraard ging Giel verhaal halen bij de jonge fotograaf. Die had daarbij wel wat meer op mogen komen voor zijn vak, want hij liet zich door Giel een beetje onder sneeuwen (hoewel ik me dat kan voorstellen). Giel gooide het een beetje op het gebrek aan toestemming voor het publiceren van een foto, maar bij nieuwsfoto's heb je geen toestemming nodig van de geportreteerden.

Uiteindelijk werd het 'dispuut' opgelost doordat Giel een fotoshoot voor Anne regelde bij Maurice. Kan ze ook nog eens met een vrolijk gezicht door Maurice op de foto gezet worden. Overigens denk ik dat Anne over een jaar of tien helemaal geen moeite meer heeft met deze geslaagde foto.

De foto zelf had in mijn ogen baat gehad bij een iets betere compositie (onderwerp uit het midden), maar de situatie en de prachtige uitdrukking op het gezicht van het meisje zijn zeker geweldig. Wat mij betreft een prima winnaar.

Initiatiefnemers van de verkiezing zijn jongerenkrant Kidsweek, Villa Zebra en ANP. Er deden in totaal 110 foto's mee aan de wedstrijd die bij een voorselectie door de Kidsweek LezersRaad waren gekozen.

Nieuwsfoto van het Jaar 2008
Nieuwsfoto van het Jaar 2008, door Maurice Hamming, ANP


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op vrijdag 16 januari 2009 om 23:04

  Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij ook een terechte winnaar is. Anne kijkt op de foto niet echt blij maar dat is op zich ook niet zo vreemd in deze situatie. Gelukkig is alles weer goed gekomen.

  Giel Beelen is inderdaad niet de meest ideale om je te interviewen.

 2. Kees Krick
  Profiel Kees Krick schreef op zaterdag 17 januari 2009 om 10:34

  Tsja. Compositie tijdens een reddingsoperatie. Waarom blijft iedereen niet even netjes stilstaan tot de fotograaf klaar is knipoog Hij heeft vast heel veel foto's gemaakt, met fototechnisch ongetwijfeld betere exemplaren dan deze. Maar ik denk dat met name de gezichtsexpressie op deze ene foto, in één klap het hele verhaal vertelt.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 17 januari 2009 om 14:17

  Ik begrijp dat je een foto van jezelf in een benarde situatie niet leuk vindt. Aan de andere kant maken jonge mensen onvoordeliger foto's en filmpjes van elkaar. De fotograaf heeft zijn werk correct gedaan. Enne.. als we moeten gaan wachten op toestemming dan komt er geen foto meer in de krant. Je gaat US Airways ook niet vragen of het hen uitkomt een foto van de plane-crash te publiceren. En bij een brand wacht je ook niet op toestemming van de hulpdiensten en mensen in dekens. Maar het is natuurlijk mooi geprobeerd van Giel en hij heeft goed onderhandeld.

 4. Hans
  Profiel Hans schreef op zaterdag 17 januari 2009 om 14:52

  Beetje pretentieuze titel voor zo'n wedstrijd. Dé nieuwsfoto van het jaar blijft nog steeds de winnaar van de Zilveren Camera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.748 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.