Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nieuwsfoto van het jaar 2008

vrijdag 16 januari 2009, 22:24 door | 10.723x gelezen | 13 reacties

Dit jaar werd voor het vijfde jaar de 'Nieuwsfoto van het Jaar' gekozen. Deze jaarlijkse verkiezing is de enige verkiezing waarbij jongeren geheel bepalen wie er wint. Er zijn vijf categorieŽn: Binnenland, Buitenland, Sport, Entertainment en Opvallend. In de hoofdcategorie Binnenland won een foto van een meisje dat gered werd uit het drijfzand gemaakt door Maurice Hamming.

Giel van 3fm had afgelopen week zowel het meisje als de fotograaf in zijn ochtendshow. De jongedame, de twaalfjarige Anne uit Drachten, was eigenlijk niet al te blij met alle aandacht over de foto omdat ze het vervelend vond dat ze op zo'n moment gefotografeerd werd. Ook brengt de foto bij haar een nare herinnering naar boven.

Uiteraard ging Giel verhaal halen bij de jonge fotograaf. Die had daarbij wel wat meer op mogen komen voor zijn vak, want hij liet zich door Giel een beetje onder sneeuwen (hoewel ik me dat kan voorstellen). Giel gooide het een beetje op het gebrek aan toestemming voor het publiceren van een foto, maar bij nieuwsfoto's heb je geen toestemming nodig van de geportreteerden.

Uiteindelijk werd het 'dispuut' opgelost doordat Giel een fotoshoot voor Anne regelde bij Maurice. Kan ze ook nog eens met een vrolijk gezicht door Maurice op de foto gezet worden. Overigens denk ik dat Anne over een jaar of tien helemaal geen moeite meer heeft met deze geslaagde foto.

De foto zelf had in mijn ogen baat gehad bij een iets betere compositie (onderwerp uit het midden), maar de situatie en de prachtige uitdrukking op het gezicht van het meisje zijn zeker geweldig. Wat mij betreft een prima winnaar.

Initiatiefnemers van de verkiezing zijn jongerenkrant Kidsweek, Villa Zebra en ANP. Er deden in totaal 110 foto's mee aan de wedstrijd die bij een voorselectie door de Kidsweek LezersRaad waren gekozen.

Nieuwsfoto van het Jaar 2008
Nieuwsfoto van het Jaar 2008, door Maurice Hamming, ANP

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op vrijdag 16 januari 2009 om 23:04  | reageer

  Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij ook een terechte winnaar is. Anne kijkt op de foto niet echt blij maar dat is op zich ook niet zo vreemd in deze situatie. Gelukkig is alles weer goed gekomen.

  Giel Beelen is inderdaad niet de meest ideale om je te interviewen.

 2. Kees Krick
  Profiel Kees Krick schreef op zaterdag 17 januari 2009 om 10:34  | reageer

  Tsja. Compositie tijdens een reddingsoperatie. Waarom blijft iedereen niet even netjes stilstaan tot de fotograaf klaar is knipoog Hij heeft vast heel veel foto's gemaakt, met fototechnisch ongetwijfeld betere exemplaren dan deze. Maar ik denk dat met name de gezichtsexpressie op deze ene foto, in één klap het hele verhaal vertelt.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 17 januari 2009 om 14:17  | reageer

  Ik begrijp dat je een foto van jezelf in een benarde situatie niet leuk vindt. Aan de andere kant maken jonge mensen onvoordeliger foto's en filmpjes van elkaar. De fotograaf heeft zijn werk correct gedaan. Enne.. als we moeten gaan wachten op toestemming dan komt er geen foto meer in de krant. Je gaat US Airways ook niet vragen of het hen uitkomt een foto van de plane-crash te publiceren. En bij een brand wacht je ook niet op toestemming van de hulpdiensten en mensen in dekens. Maar het is natuurlijk mooi geprobeerd van Giel en hij heeft goed onderhandeld.

 4. Hans
  Profiel Hans schreef op zaterdag 17 januari 2009 om 14:52  | reageer

  Beetje pretentieuze titel voor zo'n wedstrijd. Dé nieuwsfoto van het jaar blijft nog steeds de winnaar van de Zilveren Camera.

 5. Ron
  Ron schreef op zaterdag 17 januari 2009 om 20:26  | reageer

  @Kees: Foto's vertellen zelden een verhaal. Foto's zijn 'maar gewoon plaatjes'. Het zijn de woorden van de maker, of de kijker die het verhaal vertellen, het verhaal invullen, van een context voorzien.
  Zonder woorden is ook op deze foto niet te zien wat er aan de hand is. Ik kan zo tig andere interpretaties bij dit plaatje, dit beeld opschrijven. Kennelijk hebben we dus de woorden van de maker nodig om te snappen wat hier aan de hand is. En dat is vrijwel altijd zo. Dat wordt (ook op dit forum) nogal eens vergeten.
  Deze foto, dit plaatje, is an sich tamelijk nikserig, naar mijn mening.

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 18 januari 2009 om 05:43  | reageer

  Ik denk dat foto's ook een vorm van 'openbaarmaking' zijn zodat mensen kennis kunnen nemen van het 'gebeurde'. Wanner we - zoals EdC stelt - voor alles en nog wat toestemming moeten vragen kunnen we onze camera's beter aan de wilgen hangen. Uiteraard mag de privacy en het portretrecht niet worden geschonden maar als het nieuwsfeiten betreft ligt dat volgens mij anders. In China fotografeer ik o.a. minoriteiten en volgens de regels zou ik met een stapel copyrichtformulieren rond moeten zeulen om het eventuele 'portretrecht' ter plekke te regelen. Wanneer ik - na het maken van een foto - zo iemand een formulier onder z'n neus schuif lopen ze gillend weg. In de praktijk werkt dat niet is mijn ervaring. Hoe dan zo'n foto eventueel gebruikt kan worden voor publicatie ga ik op korte termijn eens uitzoeken...

 7. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zondag 18 januari 2009 om 11:52  | reageer

  @tonv er heeft laatst in Zoom Magazine een heel stuk over dit onderwerp gestaan. Ik zal het eens opzoeken en nog een bericht plaatsen met de uitgave van Zoom Magazine.

 8. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zondag 18 januari 2009 om 12:19  | reageer

  @tonv ik heb het artikel gevonden waar ik al een berichtje over geschreven had:
  Het artikel gaat over de geschreven en de ongeschreven wetten van de Straatfotografie. Dit artikel staat in het Zoom Magazine de Winterspecial van 2008 op BLZ 64 t/m 69.

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 18 januari 2009 om 13:18  | reageer

  Voor TonV gelden de Nederlandse regels pas weer als hij uit China overkomt. vrolijk
  Voor fotografen in Nederland is het hier eerder beschreven boek 'Buiten Beeld' over het auteursrecht interessant. Daarin staat ook een hoofdstuk over Portretrecht. Elja heeft vast nog ergens het linkje naar Bol.com.

  Overigens, aan ongeschreven wetten heb ik niet veel. Daar kun je je niet op beroepen.

 10. Kees Krick
  Profiel Kees Krick schreef op zondag 18 januari 2009 om 22:08  | reageer

  @Ron: Ik schrijf toch net iets anders: "...de gezichtsexpressie op deze ene foto, in één klap het hele verhaal vertelt"

  Verder zie ik een meisje vaststaan in de blubber, met een lijn om haar middel en een reddingswerker op de voorgrond. Nee, dan heb je volkomen gelijk dat "foto's maar gewoon plaatjes zijn". Zonder woorden van de maker had ik echt niet geweten dat ze haar verjaardagsfeestje viert en dolgelukkig is knipoog

 11. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op zondag 18 januari 2009 om 23:25  | reageer

  @ ik ben het met Ron eens dat de context in deze foto ver te zoeken is. Nu geldt dat voor 95% van de foto's gemaakt met een telelens. Maar goed ik respecteer de keuze van de jongeren..

 12. Dr.Hook
  Dr.Hook schreef op maandag 19 januari 2009 om 00:30  | reageer

  Dit is een echte "Hart van Nederland" foto, iets voor een plaatselijke bokkebladje en meer niet.

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 19 januari 2009 om 01:31  | reageer

  @TommyMan
  In ieder geval bedankt voor je attentie! Zoals EdC zegt zijn de Nederlandse auteurswetten of regels momenteel niet op mij van toepassing omdat ik in China woon en werk. Niettemin ga ik het artikel eens opduiken want het kan altijd verhelderend werken...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord