Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Nikon-ambassadeur SebastiŠn Liste documenteert ontbossing in het Amazonegebied

woensdag 30 oktober 2019, 17:17 door | 2.568x gelezen | 0 reacties

De gerenommeerde fotograaf en Nikon-ambassadeur SebastiŠn Liste heeft een prachtige nieuwe fotoserie uitgebracht. Hierin onderzoekt hij de gevolgen van kolonisatie en ontbossing voor de lokale werkgelegenheid, handel, verdrijving van gemeenschappen en het milieu in het Amazonegebied.

Sebastian Liste


Deze beelden zijn de nieuwste in het omvangrijke oeuvre van SebastiŠn, die het Amazonegebied de afgelopen acht jaar heeft vastgelegd. Uitgerust met de D850, Z 7 en NIKKOR-objectieven heeft SebastiŠn zich nu gericht op de Transamazonica, een snelweg dwars door de Amazone, en de dorpen die er langs liggen.

Het is zijn doel om nieuwe generaties kennis bij te brengen over de veranderende geografie van het Amazonegebied, met name de sociale en politieke gevolgen en de invloed op het milieu van deze snelweg.

Transamazonica


De Transamazonica is de op twee na langste snelweg van BraziliŽ* en deelt het Amazoneregenwoud in tweeŽn. De snelweg, waarvan met de aanleg werd begonnen in de jaren 70 maar die nooit is voltooid, was in eerste instantie bedoeld om de integratie te bevorderen in BraziliŽ en met de omringende landen.

De snelweg wordt nog steeds gebruikt en sinds het begin worden af en toe nieuwe pogingen gedaan om verder te gaan met de aanleg, wat leidt tot nog meer veranderingen voor de omringende omgeving en de mensen die er wonen.

Sebastian Liste


SebastiŠn zegt hierover: BraziliŽ heeft de ontwikkeling van deze snelweg toegestaan om zichzelf in de markt te zetten als een van de belangrijkste exporteurs ter wereld. Van rundvlees en kip tot koffie, suiker en sojabonen: de snelweg heeft economische groei met zich meegebracht en gezorgd voor werkgelegenheid in de regio.

Maar hij heeft ook geleid tot massale ontbossing en vernietiging van het Amazoneregenwoud. De kolonisatie waarmee dit gepaard gaat, heeft ingrijpende gevolgen voor het leven van de lokale bevolking.


Hoewel de mogelijkheid om te groeien en goederen te vervoeren goed was voor de economie van BraziliŽ, heeft de kolonisatie van het Amazonegebied ook controverse en verandering teweeggebracht.

SebastiŠn: De aanleg van de snelweg heeft een positieve invloed op de economie gehad, maar heeft er ook toe geleid dat de lokale bevolking uit hun gemeenschappen is verdreven, dat openbare stukken land illegaal zijn geprivatiseerd en dat duizenden mensen werken in moeilijke omstandigheden in landbouw- en veeteeltbedrijven.

Er leven veel geÔsoleerde gemeenschappen in het regenwoud. Ze hebben nu werk, maar hun leven is voorgoed veranderd.


Sebastian Liste


D850 en Z 7


Om deze dorpen en hun bewoners vast te leggen, gebruikte SebastiŠn de D850, met zijn hoge snelheid, resolutie en lichtgevoeligheid, samen met de bekroonde full-frame Z 7 systeemcamera.

De drie objectieven die nooit van zijn zijde weken, zijn de AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G,de AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G en het NIKKOR Z 24-70mm f/4 S-objectief voor systeemcamera's.

Hij voegt eraan toe: Ik had betrouwbare en robuuste apparatuur nodig terwijl ik werkte in de hete, vochtige en uitdagende omstandigheden. Ik wilde de situatie op objectieve wijze vastleggen en schoonheid vinden in het alledaagse.

Hiervoor moest ik in een fractie van een seconde beelden van hoge kwaliteit kunnen vastleggen, maar toch volledige controle houden over licht en kleur. Alleen zo kon ik recht doen aan het onderwerp en het publiek bewust maken van de realiteit van de veranderingen in dit afgelegen, maar zo belangrijke deel van de wereld.


Het programma voor speciale projecten van Nikon Europe


Het Programma voor speciale projecten van Nikon Europe biedt Nikon-ambassadeurs, getalenteerde en invloedrijke fotografen uit heel Europa, de kans om hun droomprojecten te realiseren.

Het programma maakt deel uit van de continue missie van Nikon om inspirerende fotografen te ondersteunen door hen een platform te bieden voor projecten waarvoor ze een passie hebben en tegelijk een gemeenschap te creŽren van creatieve kunstenaars die ernaar streven om dingen op een andere manier te doen.

Ga voor meer informatie over het project van SebastiŠn naar zijn pagina Speciaal project.

De uitrusting


Tijdens zijn project maakte SebastiŠn gebruik van de volgende apparatuur:
Camera's:
o D850
o Z 7
Objectieven:
o AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
o NIKKOR Z 24-70mm f/4 S
o AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord