Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels Willems

Nikon moet zich zorgen maken

dinsdag 26 juni 2007, 23:10 door | 8.217x gelezen | 5 reacties

De populariteit van Nikon-camera's neemt af. De Japanse producent, die volgens de deskundigen de beste digitale spiegelreflexcamera's maakt, heeft opnieuw marktaandeel moeten inleveren, constateert het Amerikaanse marktonderzoeksbureau IDC.

Volgens IDC kelderde het wereldwijde marktaandeel van Nikon in het eerste kwartaal van 2007 van 13 naar 7 procent. Dat zijn toch cijfers waarover de Japanners zich langzamerhand zorgen moeten maken. De oorzaak van de terugval moet vooral gezocht worden in de productie van de compact camera's. Niet alleen qua aantallen modellen maar ook in de kwaliteit, moet Nikon het daar afleggen tegen de concurrentie. De Coolpix-modellen hebben toch niet gebracht wat Nikon ervan had verwacht.

Het blijft vreemd, dat de camerafabrikant die door vriend en vijand wordt geroemd om zijn beeldkwaliteit in de spiegelreflex-klasse er niet in slaagt om goede compactcamera's te fabriceren. Een vergelijking met de auto-industrie is dan snel gemaakt. Daar lukt het prestigieuze merken als Mercedes en Jaguar ook niet met kleinere modellen potten te breken. De liefhebber moet het wel pijn doen. Nikon voert, met topproducten als de DX2s, de D200 en D80, al heel lang de lijst aan met beste digitale spiegelreflexcamera's.

Dat het wel degelijk mogelijk is goede compact en spiegelreflexcamera's te maken, bewijst concurrent Canon. Het leiderstricot zit deze Japanse producent inmiddels als gegoten. Ook in het eerste kwartaal van 2007 verkocht Canon veruit de meeste camera's. Het marktaandeel bedroeg over die periode 21 procent. Zeker een op de vijf camera's die over de toonbank gaat, is dus een Canon. De nummers twee en drie zijn Sony (16 procent) en Kodak (13 procent). IDC becijferde dat de markt voor digitale camera's nog lang niet verzadigd is. Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar is de verkoop gestegen met 6 procent.

Een opmerkelijke (en indrukwekkende) prestatie levert Samsung. In een jaar tijd groeide het marktaandeel van deze elektronicareus van 4 naar 11 procent. Een verklaring daarvoor wordt niet gegeven. Ik heb er onze database met testen van deskundigen nog even op nageslagen, maar vind daar ook geen verklaring. De gemiddelde beoordeling van de vak- en consumentbladen voor de digitale camera's van Samsung ligt al jaren rond de 6,5. Uitschieter lijkt de nieuwe digitale spiegelreflexcamera te worden: de Samsung GX-10. In de eerste testen zijn de deskundigen lovend over de camera. Binnenkort meer daarover.

Nikon Coolpix

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

5 reacties

 1. Michel van den Hoven
  Profiel Michel van den Hoven schreef op woensdag 27 juni 2007 om 22:44  | reageer

  Zolang Nikon spiegelrefex camera's blijft maken, maakt het mij niet veel uit.
  Dit zal helaas niet het geval zijn ben ik bang als het zo door gaat.

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 27 juni 2007 om 23:58  | reageer

  Niet om afbreuk te doen aan wat de schrijver hier zegt, maar dit soort verhalen steken altijd de kop op nadat Nikon een tijdje niets van zich heeft laten horen voor wat betreft nieuwe inovatieve producten, Maar... Het is al jaren zo dat Nikon de markt een beetje volgt in plaats dat ze een leidende rol hebben. Ik maak me dus voorlopig ook totaal geen zorgen om Nikon en al helemaal niet over de producten die het bedrijf (binnenkort) zal gaan uitbrengen. Het najaar is traditiegetrouw het moment dat er weer een hoop nieuws komt, en dit jaar zal daar geen uitzondering in vormen.

 3. L. de Nikonlover
  L. de Nikonlover schreef op donderdag 28 juni 2007 om 00:28  | reageer

  Nikon maakt fantastische spiegelreflexen en waardeloze compactcamera's en bij Canon is het net andersom. En toch is Canon degene die winst maakt, erg jammer

  Ik maak me verder geen zorgen om Nikon. Ze komen er wel weer bovenop

 4. Freddy
  Freddy schreef op donderdag 28 juni 2007 om 14:47  | reageer

  Niet verwonderlijk met de absolute zeer slechte sevice van Nikon. Bij ons in de fotoclub negen mensen hun Nikon verkocht wegens serviceproblemen

 5. Erwin70
  Profiel Erwin70 schreef op vrijdag 20 juli 2007 om 13:29  | reageer

  Totaal niet spannend! Nikon is en blijft een toonaangevend merk, levert produkten van zeer hoge kwaliteit en heeft zijn kwaliteit al jarenlang bewezen met vele topprodukten. Dat de compacte camera's wellicht wat minder lopen? Ach.. Elk merk heeft wel produkten die minder goed lopen maar in het assortiment MOETEN omdat de markt daar naar vraagt!

  En voor wat betreft service; het is maar net welke ervaring je er zelf mee hebt!
  Mijn vader fotografeert al ruim 10 jaar met verschillende Nikon camera's. Ik persoonlijk heb hele goede ervaringen met de service van Nikon terwijl mijn buurman juist heel veel problemen heeft met de service van Canon! toeval? zou kunnen!

  Ik heb alle vertrouwen in Nikon

  Keep up the good work Nikon

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord