Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nog sneller en grotere SD kaartjes met SDXC standaard

donderdag 8 januari 2009, 23:41 door | 4.635x gelezen | 4 reacties

SDXC geheugenOp de CES beurs heeft de SD-association een nieuwe SD standaard geintroduceerd. De opvolger van de huidige SDHC standaard zal SDXC genoemd worden. De afkorting staat voor Secure Digital eXtended Capacity. Met de nieuwe standaard wordt de maximale opslagcapaciteit van 32 gigabyte naar 2 terabyte verhoogd. Ook de lees- en schrijfsnelheden worden hoger.

Dat de standaard onderhand nodig wordt blijkt wel uit het feit dat de grens van 32 gigabyte op SDHC kaartje bereikt wordt. Die was vanaf de 2 gigabyte van het standaard SD ook al aardig opgerekt, maar nu moeten we weer even vooruit kunnen.

De maximale snelheid van de kaartjes zou op 300 MBps liggen, maar in de praktijk zullen de eerste kaartjes waarschijnlijk rond de 104 MBps komen te liggen. Overigens ook niet langzaam. Het maken van HD video en (snel achter elkaar nemen van) hoge resolutie foto's is daarmee ook goed mogelijk.

Exacte specificaties van de nieuwe standaard worden later dit kwartaal pas onthuld. Ook zal dan pas blijken of de SDXC kaartjes ook nog te gebruiken zullen zijn in de apparatuur die nu gemaakt wordt voor SDHC. In elk geval goed om te zien dat er nog voldoende rek zit in de kleine geheugenkaartjes.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Patrick
  Patrick schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 08:09  | reageer

  Doe mij maar zo'n schijfje van 2 terabyte want dan heb ik mijn externe hardeschijf ook niet meer nodig vrolijk

 2. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 12:39  | reageer

  Leuk zo'n groot kaartje, maar als een bijna vol kaartje stuk gaat???
  Weg alle mooie plaatjes van een paar weekjes Verwegistan???
  Het lijkt mij niet onverstandig om toch maar meerdere kaartjes met íets minder capaciteit te gebruiken om op safe te spelen. Niemand kan zó druk zijn dat hij geen tijd heeft om even een kaartje te verwisselen......
  En elke avond een back-upje op de Nextodi imagetank.....

 3. Kees Krick
  Profiel Kees Krick schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 13:05  | reageer

  Je mag best twee kaartjes van 2 TB gebruiken knipoog

  Vergeet niet dat een nieuwe standaard gericht is op de toekomst. Al wordt de 'reikwijdte' tegenwoordig steeds kleiner. Nu lijkt 2 TB nog belachelijk veel, maar vergis je niet. Vijftig MB voor één foto is al niet gek meer. Daarnaast zal de 2 TB versie er niet meteen zijn.

  Zelf heb ik nog gewerkt met 64 MB kaartjes (kosten anno 2000: 550 gulden per stuk). Ook toen vond men trouwens dat 2x32MB beter was. Zelf heb ik liever één grote kaart. Niemand zegt dat 'ie vol moet - maar als het nodig is kán het wel. Een kaartje kwijtraken of een storing tijdens verwisselen in het veld is (vooral bij elke standaard anders dan CF) ook een risico. Opslaan op schijf én daar een back-up van maken is los van de standaard en de grootte van de kaart belangrijk.

  Tot slot: je complete fotoarchief op een SDXC bij je dragen, dat is toch wel te gek!

 4. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op zaterdag 10 januari 2009 om 11:46  | reageer

  Hoe meer kaarten je gebruikt des te groter de kans dat er één stuk gaat. De oorzaak van het stuk gaan of verliezen van een kaart komt door het onzorgvuldig verwisselen. Net op momenten dat het niet gelegen komt om een geheugenkaart te wisselen. Hoe groter de opslag des te minder de noodzaak van een kaartwissel en minder kans op het missen van een foto.

  Ben benieuwd wat de prijzen worden van deze kaarten.

  Hans

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord