Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Ophef over vernieuwd upgradebeleid Adobe

donderdag 24 november 2011, 12:15 door | 6.060x gelezen | 16 reacties

Er is ophef ontstaan over het nieuwe upgradebeleid dat Adobe recentelijk aangekondigd heeft. Momenteel kun je voordelig upgraden naar een nieuwe versie van de Creative Suite software wanneer je tot maximaal drie versies achterloopt. Adobe wil bij de introductie van CS6 overstappen naar een upgradebeleid waarbij je alleen kunt upgraden vanaf de huidige naar de nieuwe versie.

Veel fotografen (en andere creatieve professionals) slaan nu vaak één of twee versies over voordat ze weer upgraden. De prijzen van Adobe's software zijn immers een aardige aanslag op de portemonnee. Adobe Creative Suite 6 wordt in het voorjaar van 2012 verwacht, dus dreigt er een behoorlijke kostenpost voor iedereen die nu nog CS4 of CS3 gebruikt.

Scott Kelby, voorzitter van de National Association of Photoshop Professionals met 70.000 leden, heeft een open brief naar Adobe geschreven om zijn ongenoegen te uiten. Hij vraagt hen hierin het upgradebeleid nogmaals te overdenken. Inmiddels zijn er bijna 500 reacties op zijn open brief, voornamelijk steun vanuit andere fotografen.

Of Adobe zich iets gaat aantrekken van de ophef valt natuurlijk nog te bezien. Zij hebben dit nieuwe beleid waarschijnlijk bedacht om hun nieuwe maandelijkse abonnement op de software aantrekkelijker te maken.

Lightroom & Photoshop

Aanbieding


Wil je niet afwachten of Adobe wellicht nog terug komt op hun beslissing dan is dit het moment om te upgraden naar CS5. Adobe biedt nu een korting van 20 procent op een upgrade (tot 31 december).

Daarnaast zijn er nu in verband met Thanksgiving in Amerika ook andere mooie aanbiedingen op de software! Ook Lightroom is met 40 procent korting te bestellen. Deze kortingsacties zijn geldig tot aanstaande maandag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 24 november 2011 om 12:30  | reageer

  Als je goed je best doet bij het maken van de foto en gewoon de journalistieke werkelijkheid wilt weergeven dan heb je helemaal geen Photoshop nodig vrolijk

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 24 november 2011 om 14:52  | reageer

  Boefjes... En dan - laat me raden - minimaal 1 nieuwe versie per jaar uitbrengen. vrolijk

  Laat maar weer rollen die marketingmachine. (maar het blijft wel een verrekte handig programmaatje...)

  Ps: de genoemde kosten zijn excl. de kosten voor een nieuwe pc/mac bij elke nieuwe versie omdat ze de specs vervolgens zo hebben gemaakt dat je oude pc/mac het niet meer trekt... knipoog

 3. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op donderdag 24 november 2011 om 15:30  | reageer

  @Arno voor journalistiek misschien niet, dan heb je idd genoeg aan vele andere alternatieven voor een beetje kleurcorrecties etc.
  Voor een boel andere vormen van fotografie daarentegen is Photoshop wel weer noodzaak.

 4. Marcel
  Marcel schreef op donderdag 24 november 2011 om 15:35  | reageer

  Adobe moet maar zijn software gaan verhuren op maandbasis. Zo weet je tenminste als huurder wat je kosten zullen zijn en dat je altijd de laatste versie gebruikt.

  Spaart Adobe marketingkosten uit en de gebruiker de frustratie als je een nieuwe camera koopt dat die niet meer ondersteund wordt, anders dan via een omweg via DNG, door de software. Een win win situatie lijkt mij. knipoog

 5. martinphili
  Profiel martinphili schreef op donderdag 24 november 2011 om 20:07  | reageer

  Tsja, je HOEFT niet te upgraden!
  Ik heb een oude 30D en gebruik Photoshop CS, ook al een oudje. Tot nu toe is gebrek aan creativiteit een veel grotere beperking geweest dan de spulletjes die ik gebruik.
  Mijn stelling: verreweg de meeste fotografen zouden al hun werk rustig kunnen doen met Elements. Alles daar boven is luxe.

 6. Jan
  Jan schreef op donderdag 24 november 2011 om 23:50  | reageer

  Als ik de open brief van Kelby goed begrijp is een belangrijk punt dat hij wil maken - voor gebruikers die gewend waren 1 of 2 upgrades over te slaan - dat Adobe door de wijziging nu oude gebruikers eigenlijk dwingt twee keer achter elkaar te upgraden. Hij had liever gezien dat ze nu hadden aangekondigd dat het beleid pas na de volgende upgrade zou gaan gelden. Dan voorkom je die situatie en weet iedereen tijdig waar hij/zij aan toe is. Daar is veel voor te zeggen.

 7. PehrG
  PehrG schreef op vrijdag 25 november 2011 om 12:03  | reageer

  Ik zie het probleem niet. Een goede fotograaf wil goed en eigentijds gereedschap. Ik heb elke upgrade van Lightroom gekocht, na de gratis beta van jaren terug. Ik zie het te budgetteren bedrijfskosten.

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 25 november 2011 om 12:13  | reageer

  De arrogantie van de macht. Een bolwek als Adobe dat de markt nog meer naar z'n hand wil zetten met alle gebruikers aan de leiband.

 9. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 25 november 2011 om 15:14  | reageer

  Ik vind de upgrade politiek van Adobe tamelijk belachelijk;
  Ik heb ooit een volledige versie van Photoshop gekocht en kom ieder jaar upgraden naar de volgende versie voor € 175 ex. BTW. Vanaf Photoshop CS moest ik weer een volledige versie kopen.
  Dat is tamelijk belachelijk: Photoshop is toch niet totaal vernieuwd?!?!
  Er zijn alleen wat nieuwe of extra functies aangehangen! Dat mag toch geen reden zijn om klanten weer een volledig nieuw pakket te laten betalen?
  Ik hoef toch ook geen nieuwprijs voor mijn auto te betalen als er nieuwe velgen en een nieuwe trekhaak zijn gemonteerd?
  Het enige wat Adobe hiermee bereikt is dat mensen hun toevlucht gaan zoeken in illegale kopieën......

 10. gast
  gast schreef op vrijdag 25 november 2011 om 15:30  | reageer

  @ PehrG: Het gaat hier niet zozeer over Lightroom (upgrade € 105,-), maar om bijvoorbeeld Photoshop (upgrade € 325 x 2= € 650,-), Photoshop Extended (upgrade vanaf € 525 x 2= € 1050,-) of Design Creative Suite (upgrade € 580 x 2= € 1160,-). En vervolgens elk jaar upgraden, want bijblijven moet je dan toch: da's andere koek.

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 25 november 2011 om 17:48  | reageer

  Jammer dat fotografen zich massaal hebben laten bezielen door de evangelisten van Adobe. Adobe heeft nu de facto de macht over de markt. Je zou kunnen stellen dat creatieven het probleem over zichzelf hebben afgeroepen. Het probleem bestaat overigens niet meer als CS 'in de cloud' wordt aangeboden. Maar dat schept misschien weer andere budgetproblemen bij Ps-gebruikers.

 12. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 25 november 2011 om 20:19  | reageer

  Flash op mobiel hebben ze ook al verloren en als ze op de route verder gaan zal er nog wel meer verloren gaan en zoals henri al aangaf dat gebruikers zich op het illegale pad gaan begeven.

 13. John
  Profiel John schreef op zaterdag 26 november 2011 om 10:54  | reageer

  Goed ik ben geen pro en ik gebruik elements maar is het niet zo dat iedere software boer dit allang doet? Het valt me nog mee dat dit niet eerder is gedaan. Ik begrijp de situatie wel vanuit de photograaf gezien. En ja misschien was het netjes om dat van na de nieuwe release te laten gelden maar de software wereld zit zo in elkaar. En ik heb geen upgrade gekocht van Vista (jazeker vista dat trage logge ding) en gewoon roeien met de riemen die ik heb. Als je echt design werk doet en niet allen foto's voorziet van opsmuk dan ben je inderdaad wel gefopt CS design is geen kleine uitgave. voor allen PS zou ik gewoon 5 versies overslaan en dan weer eens een nieuwe aanschaffen. Nieuwer is niet altijd beter. Adobe speelt hiermee goed in op het "er is een nieuwe versie die moet ik hebben!"gevoel. Terwijl je wellicht weinig van de nieuwe functies gebruikt. Kijk even kritisch naar je gebruik van de programma's en dan denk ik dat je tot de conclusie komt dat de jaarlijkse verbeteringen en nieuwe toevoegingen je toch niet zo raken als je dacht. Oh ja ik zit in de systeembouw (machines in combi met software) en daar zie je dit fenomeen ook helemaal terug in garantie periode 1 upgrade daarna nieuwe functies dus dokken en niet een upgrade prijs, de volle mep.

  Niet leuk en niet meteen goed te praten maar wel een algemeen toegepast marketing model. Verandering is nooit leuk zeker niet als het geld kost.

  Alle pro shoots zullen ook wel in prijs stijgen om deze kosten stijging te compenseren. Starten we dan ook een dergelijk discussie?

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 26 november 2011 om 13:37  | reageer

  @Arno
  Zeker nu de inkomsten van menig pro onder druk staat zal menigeen zich bedenken om de volle mep te betalen voor alweer een nieuwe versie of upgrade. Zoals jij zegt ligt het in de lijn van de verwachting dat Adobe met dit marketingbeleid piraterij stimuleert.

 15. leo
  Profiel leo schreef op maandag 28 november 2011 om 19:10  | reageer

  En dan lopen zeuren over illegale versies. Je hoeft echt niet elke keer allemaal onzin te hebben in de nieuwe versies, maar het is wel heel prettig om al je lensprofielen in de raw converter te hebben. Die is ook niet voor oudere versies te upgraden. Photoshop is voor mij voor een groot gedeelte de fijne rawconverter. En Photoshop zelf een centrale plek een al je plug-ins van bedrijven die dat veel beter kunnen dan Adobe. Hoe langer ik Photoshop gebruik, des te minder ik van de mogelijkheden gebruik maak. Lagen, beetje stempelen, eventueel wat aanpassingen in het histogram, dat is het zo'n beetje. Omzetting naar z/w doe ik mbv Nik Software. Ik heb ook geen enkel moreel bezwaar tegen illegaal downloaden, een beetje programmeur deelt allang zijn software, ik tenminste wel.

 16. Jan
  Profiel Jan schreef op donderdag 12 januari 2012 om 13:33  | reageer

  Adobe volgt CS-upgradevoorstel Scott Kelby. Tot 31 december 2012 kunnen CS3 en CS4-gebruikers ook nog gunstig upgraden naar CS6. Daarna volgt nieuwe upgrade policy (upgraden alleen vanaf vorige versie; anders Creative Cloud).

  Bron: ProDesignTools.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord