Elja Trum

Ophef over vernieuwd upgradebeleid Adobe

donderdag 24 november 2011, 12:15 door | 5.505x gelezen | 16 reacties

Er is ophef ontstaan over het nieuwe upgradebeleid dat Adobe recentelijk aangekondigd heeft. Momenteel kun je voordelig upgraden naar een nieuwe versie van de Creative Suite software wanneer je tot maximaal drie versies achterloopt. Adobe wil bij de introductie van CS6 overstappen naar een upgradebeleid waarbij je alleen kunt upgraden vanaf de huidige naar de nieuwe versie.

Veel fotografen (en andere creatieve professionals) slaan nu vaak één of twee versies over voordat ze weer upgraden. De prijzen van Adobe's software zijn immers een aardige aanslag op de portemonnee. Adobe Creative Suite 6 wordt in het voorjaar van 2012 verwacht, dus dreigt er een behoorlijke kostenpost voor iedereen die nu nog CS4 of CS3 gebruikt.

Scott Kelby, voorzitter van de National Association of Photoshop Professionals met 70.000 leden, heeft een open brief naar Adobe geschreven om zijn ongenoegen te uiten. Hij vraagt hen hierin het upgradebeleid nogmaals te overdenken. Inmiddels zijn er bijna 500 reacties op zijn open brief, voornamelijk steun vanuit andere fotografen.

Of Adobe zich iets gaat aantrekken van de ophef valt natuurlijk nog te bezien. Zij hebben dit nieuwe beleid waarschijnlijk bedacht om hun nieuwe maandelijkse abonnement op de software aantrekkelijker te maken.

Lightroom & Photoshop

Aanbieding


Wil je niet afwachten of Adobe wellicht nog terug komt op hun beslissing dan is dit het moment om te upgraden naar CS5. Adobe biedt nu een korting van 20 procent op een upgrade (tot 31 december).

Daarnaast zijn er nu in verband met Thanksgiving in Amerika ook andere mooie aanbiedingen op de software! Ook Lightroom is met 40 procent korting te bestellen. Deze kortingsacties zijn geldig tot aanstaande maandag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 24 november 2011 om 12:30

  Als je goed je best doet bij het maken van de foto en gewoon de journalistieke werkelijkheid wilt weergeven dan heb je helemaal geen Photoshop nodig vrolijk

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 24 november 2011 om 14:52

  Boefjes... En dan - laat me raden - minimaal 1 nieuwe versie per jaar uitbrengen. vrolijk

  Laat maar weer rollen die marketingmachine. (maar het blijft wel een verrekte handig programmaatje...)

  Ps: de genoemde kosten zijn excl. de kosten voor een nieuwe pc/mac bij elke nieuwe versie omdat ze de specs vervolgens zo hebben gemaakt dat je oude pc/mac het niet meer trekt... knipoog

 3. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op donderdag 24 november 2011 om 15:30

  @Arno voor journalistiek misschien niet, dan heb je idd genoeg aan vele andere alternatieven voor een beetje kleurcorrecties etc.
  Voor een boel andere vormen van fotografie daarentegen is Photoshop wel weer noodzaak.

 4. Marcel
  Marcel schreef op donderdag 24 november 2011 om 15:35

  Adobe moet maar zijn software gaan verhuren op maandbasis. Zo weet je tenminste als huurder wat je kosten zullen zijn en dat je altijd de laatste versie gebruikt.

  Spaart Adobe marketingkosten uit en de gebruiker de frustratie als je een nieuwe camera koopt dat die niet meer ondersteund wordt, anders dan via een omweg via DNG, door de software. Een win win situatie lijkt mij. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord