Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photoshop alleen nog maar te krijgen als Creative Cloud versie

zaterdag 28 januari 2017, 22:44 door | 8.085x gelezen | 36 reacties

Het zat er natuurlijk al even aan te komen, maar sinds 9 januari is Photoshop CS6 niet langer los aan te schaffen. Tot voor kort kon je het inmiddels vier jaar oude CS6 nog los aanschaffen. Nu is Photoshop alleen nog maar te verkrijgen in de CC versie.

Wil je nu starten met Photoshop, dan kun je er dus alleen nog maar voor kiezen om per maand te betalen. Je kunt de software niet langer aankopen voor een eenmalig bedrag waarna hij 'van jou' is. Waarschijnlijk zijn er best wat fotografen die dit jammer vinden.

Photoshop CS6 ten einde


Persoonlijk ben ik overigens best tevreden met het fotografie lidmaatschap. Voor 12,09 euro per maand kun je zowel Photoshop als Lightroom gebruiken en heb je altijd de laatste versie. Dan ben je wel een paar jaar verder voordat je de aanschaf van Photoshop en Lightroom los eruit had.

Lightroom 6 blijft voorlopig nog wel los verkrijgbaar. Ik zou er echter niet al te hard op rekenen dat er ooit nog een Lightroom 7 uit gaat komen. Gebruikers van Photoshop Elements hoeven ook nergens bang voor te zijn; dit programma blijft waarschijnlijk nog wel een tijd als los pakket verkrijgbaar en is nu zelfs niet in een lidmaatschap-vorm af te nemen.

Wat vind jij van de volledige overstap naar het lidmaatschapmodel bij Adobe?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

36 reacties

 1. Roelof Moorlag
  Roelof Moorlag schreef op zaterdag 28 januari 2017 om 23:52  | reageer

  Persoonlijk ben ik ook best tevreden over de CC fotografie lidmaatschap maar vooral de mensen die wat minder frequent met Lightroom werken zullen graag met de koopversie blijven werken. Gezien de grote weerstand die ik overal zie ben ik verbaasd dat Adobe toch voor deze stap heeft gekozen. Vooralsnog alleen voor Photoshop maar vermoedelijk zal Lightroom hetzelfde lot beschoren zijn.

 2. Wouter
  Wouter schreef op zondag 29 januari 2017 om 08:41  | reageer

  Ik denk dat er - als Lightroom in een nieuwe versie niet meer los verkrijgbaar zal zijn - veel amateurfotografen over zullen stappen naar een ander fotobewerkingsprogramma. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar voor bepaalde camera's schijnt Lightroom nu al niet meer altijd de beste keuze te zijn. Ik vraag me af of dit marketingtechnisch gezien een slimme zet is van Adobe, of wellicht kiest men er bewust voor een bepaald deel van de 'markt' niet meer te bedienen, maar ik vermoed wel dat dit de weg gaat vrijmaken voor nieuwe initiatieven op het gebied van fotobewerking en dat Lightroom en wellicht tzt ook Photoshop niet meer de 'standaard' in de fotobewerking zullen zijn. Voor pro's en 'semi-pro's'/zware bewerkers die nu toch al een abonnement hebben zal het voorlopig niets uitmaken. Maar de markt wordt interessanter voor nieuwe initiatieven en het is niet ondenkbaar dat er daardoor betere (en goedkopere) programma's voor fotobewerking op de markt zullen komen...

 3. Huub Keulers
  Huub Keulers schreef op zondag 29 januari 2017 om 10:58  | reageer

  Ben zeer tevreden over mijn Fotografie abonnement (Photoshop en Lightroom) vooral door de geregelde updates waardoor ik verzeker ben van de laatste ontwikkelingen. Zoals veel zaken waarbij je langdurig huurt ben je uiteindelijk natuurlijk goedkoper uit met een aankoop.

 4. patrick180
  Profiel patrick180 schreef op zondag 29 januari 2017 om 12:06  | reageer

  Genoeg alternatieve en 12,50 per maand voor hobby matig als je het niet elke dag gebruikt is voor velen op jaar basis veel geld.

 5. gast schreef op zondag 29 januari 2017 om 13:02  | reageer

  Er is nog steeds geen goed alternatief voor Photoshop. En dus zeker geen BETER alternatief. Adobe heeft groot gelijk. Software gebruiken op basis van een abonnement is de toekomst als een bedrijf continuiteit wil bieden. En daar heb je als klant dus alle belang bij. De (hoofdzakelijk) windows gebruikers die alles maar gratis kopiëren krijgen uiteindelijk hun verdiende loon.

 6. Moi
  Moi schreef op maandag 30 januari 2017 om 10:08  | reageer

  PS lijkt me niet vervangbaar, zeker als je het jaren gewend bent. Een lidmaatschap is wel veel geld als je een hobby-fotograaf bent. Maar goed, dat moet een ieder voor zichzelf bepalen. Overigens lijkt mij het soms vervelend dat je 'ineens' met een nieuwe versie moet werken omdat er een update is geweest.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 30 januari 2017 om 10:15  | reageer

  @Moi; Je moet nog zelf kiezen om de update uit te voeren. Je Creative Cloud app meldt dat er een update is, je kunt dan nog gerust maandenlang doorwerken op de oude versie.

  @Patrick180; Iedere hobbyfotograaf die Photoshop los kocht heeft ook geld voor het lidmaatschap van Adobe. Photoshop kostte je los een paar honderd euro, daar kun je jarenlang het lidmaatschap voor fotografen voor betalen.

  Er zijn inderdaad wel alternatieven, zoals Affinity Photo voor 50 euro eenmalig. Of ze net zo goed zijn weet ik niet, maar je kunt er in elk geval best veel mee.

 8. Henk
  Henk schreef op maandag 30 januari 2017 om 12:35  | reageer

  Ik ben gestopt met Lightroom, omdat ik me niet door een bijna-monopolist een bepaalde weg op wil laten dwingen. Reken maar eens uit wat je tot aan je creatieve dood kwijt bent aan dit abonnement. Ik heb een uitstekend alternatief gevonden in Affinity Photo, een Engels programma dat de strijd aanbindt met Adobe. Raw-converter en Photoshop-achtig programma in één pakket. Kost eenmalig vijf tientjes en je krijgt gratis upgrades. Dit was altijd een Mac-programma, maar is nu ook voor Windows verkrijgbaar.

 9. Lies
  Lies schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 10:49  | reageer

  Ik zal zeker geen abonnement nemen. Reken maar eens uit wat het je gaat kosten. 25 jaar lang bijvoorbeeld? En grote kans dat de prijs straks omhoog gaat als veel mensen een abonnement hebben genomen, dat gaat meestal zo.
  Ik vind het niet klantvriendelijk van Adobe.

 10. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 11:30  | reageer

  Ach, het gaat altijd om geld, en heb je het niet dan kun je bepaalde zaken niet. er komt een tijd aan dat office 365 ook per maand geld gaat rekenen, zo niet (betalen) dan werkt het programma niet meer. Op naar Apple en een ander foto-bew programma.

 11. Liesbeth
  Liesbeth schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 11:33  | reageer

  Op zoek naar een alternatief voor CC: heeft iemand ervaring met Luminar?

 12. Ton de V
  Ton de V schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 11:41  | reageer

  Ik denk Adobe de keuze bewust heeft gemaakt. Desondanks is de enorme bekendheid te danken aan de amateur fotografen die Photoshop op eenvoudige wijze konden bemachtigen door vaak illegale download. In de grafische sector was het programma, zoals ook Illustrator etc al lang favoriet. Zeker voor een cloud programma vind ik het te hoog geprijsd voor de amateur en kleinere consument. Adobe profiteert nu van de enorme bekendheid en kan qua distributie en verkoop achterover gaan leunen en via de bits and bytes, electronische weg, rollen de centjes wel binnen. Bedrijven kunnen hier wel hun voordeel mee doen en feitelijk is Adobe dus weer terug bij hun roots. In de toekomst zullen zij qua innovatie de amateur toch gaan missen. Uit die hoek zijn in het verleden namelijk veel verrassende ideeen ontwikkeld die niet altijd op naam van de commercie zijn te schrijven. De amateur/ kleine consument zal door dobberen op de CS versies en zal er stagnatie in de ontwikkeling van nieuwe technieken ontstaan en in de CS versie een verdieping van de vaardigheden met Photoshop. Al met al is het een goed recht van Adobe hun strategie zo te kiezen, maar men had zich ook kunnen afvragen of het programma niet te hoog geprijsd was en nu ook weer de CC versie. Van amateurzijde dus een kwestie van jammer, voor de commercie een vervolg op de weg die zij al waren ingeslagen.

 13. Leo van der Nat
  Leo van der Nat schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 11:48  | reageer

  Ik ben n og niet zo lang bezig met Lightroom en heb bewust gekozen voor de Lightroom 6 koopversie. Eer ik alles door heb, ben ik echt wel meer dan een jaar verder en ben dan in verhouding goedkoper uit. Ik vind de abonnementsversie dan eigen lijk te duur en klantonvriendelijk.

 14. Philip
  Profiel Philip schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 11:58  | reageer

  Ik ben inmiddels overgestapt op Capture One en Affinity, prima alternatieven. Inmiddels is er ook een Nederlandstalig platform voor Affinity actief met tutorials, het is nog vers maar meer content gaat er zeker komen knipoog https://goo.gl/SWDzX7

 15. Albert ter Harmsel
  Albert ter Harmsel schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 12:42  | reageer

  Ik ben overgestapt naar Corel PaintshopPro X7 toen Photoshop mijn licentie van CS6 domweg blokkeerde.
  Dit programma is misschien niet 100% professioneel maar het werkt gemakkelijk (b.v. eenstapsverbetering met aanpassing per onderdeel) en het kan gewoon heel veel.

  En laten wel wel wezen, de meesten van ons zijn gewoon amateurs.

 16. Roland
  Roland schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 12:43  | reageer

  Als Sony-gebruiker zeer tevreden met CaptureOne Pro for Sony.
  Kost €50,- (excl.VAT) maar meer dan tevreden.

 17. dominique
  dominique schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 13:10  | reageer

  De GIMP 0.00€

 18. Cor
  Cor schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 14:19  | reageer

  Dat is het resultaat van al het kopieëren

 19. Henny
  Henny schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 14:30  | reageer

  Ik had toevallig van de week een vraag gesteld over evt. cursussen in het Nederlands voor Affinity Photo.
  De site die Philip meldt heb ik vast opgeslagen. Bedankt.

 20. Tineke van Hattem
  Tineke van Hattem schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 14:39  | reageer

  Als je het niet veel gebruikt dan is het inderdaad veel geld per jaar!

 21. foxhusky
  Profiel  foxhusky schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 15:25  | reageer

  Ik ben zeer tevreden met mijn fotografie Creative Cloud abonnement. Ik gebruik dit nu zo'n twee jaar. Hiervoor had ik een gekochte Lightroom 4 en daarna Lightroom 5. Photoshop stond toen illegaal op mijn computer. Dat voelde niet goed. Ik ben blij nu een legale, volledige versie van Photoshop te gebruiken, die bovendien altijd up-to-date is. Naast het fotografie abonnement (Lightroom en Photoshop), heb ik ook een CC abonnement voor Premiere Pro, om dat ik ook veel met video werk. Bevalt ook uitstekend.

 22. Herman
  Herman schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 15:55  | reageer

  Jammer, voor een beginnende hobby is 12,50 per maand heel veel als je het maar heel af en toe gaat gebruiken.

 23. Evert
  Evert schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 16:00  | reageer

  Ik heb nog nooit Lightroom gebruikt. Is dat een stukje handiger met bewerken?
  Ik gebruik Adobe Photoshop CC 2015 en doe er niet zoveel mee alleen dat kleine beetje scherper maken van een foto die op het randje van onscherp zit zeg maar.
  Voor de kleuren, lichtsterkte enz. gebruik ik curven of Niveau maar is Lightroom hierin beter?

 24. Dick
  Dick schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 16:26  | reageer

  Voor mij zal het wel op Affinity uitdraaien en voor RAW developement gebruik ik Silkypix Developer Studio Pro 7 en binnenkort 8.

 25. Henk
  Henk schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 18:27  | reageer

  Henny en andere mogelijke Affinity-gebruikers: de producent van deze software heeft op de eigen site een reeks van Engelstalige tutorials staan. Zo krijg je een indruk. Ik ben er tevreden over. https://affinity.serif.com/forum/index.php?/topic/10119-in-house-affinity-photo-video-tutorials/

 26. Cees Boeve
  Cees Boeve schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 18:56  | reageer

  Ik was een spaarzame gebruiker van photoshop en lightroom. Ik heb mij toen door een aanbieding, die hier geadviseerd was om te nemen, geabonneerd. Ik wilde er vanaf na de periode dat dat kon, doch dit werd mij zeer moeilijk gemaakt. Kon alleen door te chatten in het engels. Uit eindelijk heeft het mij veel geld gekost. Zeer gebruiksonvriendelijk en veel gedoe. Voor mij nooit geen abonnement meer bij Adobe.

 27. Jaap
  Jaap schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 20:09  | reageer

  Ik ben erg tevreden over het Adobe fotografie programma, en heb zeker niet het gevoel dat ik door Adobe wordt gepakt, integendeel...
  En dat je er bijna niet vanaf komt, dat is met simpel inloggen in je account zo gebeurd, verder was Adobe heel behulpzaam om mijn volwaardige CC lidmaatschap van €65 om te zetten naar het fotografie programman van €12
  Daarnaast is er Lightroom op het web, overal op elke computer je programma beschikbaar, foto's importeren en via de creative cloud naar je desktop sturen.
  Met Lightroom mobile fotograferen met m'n iPhone en later alles in RAW beschikbaar op mijn desktop, op mijn iPhone (of tablet) de foto's alvast sorteren of bewerken en dat later voorzetten achter de computer.... hoe en waarmee doe je dat met al je losse programma's ?
  En hoe zit het dan met de steeds verder uitbreidende mogelijkheden van de camera's, door Adobe wordt ook daaraan constant aandacht besteedt.

 28. primefoto.nl
  Profiel primefoto.nl schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 21:13  | reageer

  Tja, en daar klapt de val dicht. Lightroom zal ook gaan volgen.
  Adobe heeft de mensen binnen en daarmee continuïteit gegarandeerd, net zoals Windows, althans als de mensen niet toch weg lopen want er zijn goede concurrenten. Zelf ben ik klaar met Windows en met Adobe. Ik gebruik nu LightZone op GNU/Linux en dat bevalt prima. Het kost ook nog eens helemaal niets. Daarnaast ben ik niet afhankelijk van de een of andere server waar mijn data op staat bij wie weet waar en waar wie weet wat mee gedaan wordt of wie weet welke achterdeur in zit verstopt. Ik ben niet afhankelijk van Adobe, Microsoft of Apple wat dat betreft. Dat is een lekker en vrij gevoel.

 29. Annie
  Annie schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 22:08  | reageer

  Ik werk sinds meer dan een jaar naar volle tevredenheid met het CC abonnement. En ik vind het argument dat 12 euro per maand duur is wel erg kort door de bocht. Kijk even wat (ook beginnend fotografen) uitgeven aan apparatuur. Ik zie dit als een net zo belangrijk stukje apparatuur. En het is erg prettig dat je altijd de laatste versie hebt zonder daarvoor (op een altijd ongelegen moment) diep in de buidel moet tasten. Daarnaast kost een hobby per definitie geld, als je bij een vereniging gaat betaal je ook voor je lidmaatschap.

 30. bas
  bas schreef op dinsdag 31 januari 2017 om 23:12  | reageer

  Ik heb in 2016 Lightroom 6 en Photoshop elements 14 LEGAAL aangeschaft, ik vind 12,50 per maand voor een hobby veel te veel, een beroepsfotograaf kan dit allemaal doorberekenen, ik als pensionada kan dat niet missen.

  Jammer dat er zo een monopolie ontslaat, waarbij dit nog maar een begin is.

 31. MIF
  MIF schreef op woensdag 1 februari 2017 om 00:04  | reageer

  Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om een CC abonnement te nemen. Ik kan nog jaren vooruit met mijn Photoshop CS 4.
  Ik werk als een van de eerste vanaf 1994 met Adobe Photoshop, dus voor er digitale camera's op de markt waren en dat voornamelijk om fotomontages te maken van analoog materiaal dat ik voorheen met knip en plakwerk moest doen.
  Gelukkig heeft Adobe niet meer het monopolie op professionele beeldbewerkingsprogramma’s en zijn er verschillende gelijkwaardige alternatieve op de markt.

 32. Kurt
  Kurt schreef op woensdag 1 februari 2017 om 10:55  | reageer

  maandelijks betalen slecht of goed ??
  SLECHT: voor een simpele & zeer eenvoudige reden.
  Dankzij maandelijkse betaling voor Adobe schieten Microsoft en andere software aanbieders ook wel wakker.

  Met een klein bedrag per maand voor windows 10, voor office enz ... al snel ben je 50 à 100 € / maand kwijt aan software abonnementen.

  Dat is een te grote hap uit een gezinsbudget van eenouder gezinnen.

 33. Demeyere Ph
  Demeyere Ph schreef op donderdag 2 februari 2017 om 08:32  | reageer

  12,50 per maand !
  Ik heb 2 jaar abonnement gehad bij Adobe photo CC en was er ook mee blij.
  Maar als je 150 photos bewerkt per jaar bv voor een photos boek is dat ong 1 eur per photo en één jaar is snel voorbij !
  Er zijn alternatieven voor Photoshop, Gimp is gratis maar vind ik niet gebruiksvriendelijk.
  Onlangs is Affinity op de mark het programma die goed op Photoshop lijkt en kost maar ong 50 eur.
  Als Lightroom niet meer los verkrijgbaar is dan zal ik voor een andere programma moeten kiezen. Ik vind dat wel spijtig want Ligthroom is zeer gebruiksvriendelijk.
  Ideal zo het moet een abonnement uitkomen voor Lightroom cc alléén bv 4 a 5 eur per maand ?

 34. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op donderdag 2 februari 2017 om 19:48  | reageer

  Op zich zelf niet zo erg,want er zijn genoeg andere..,kijk even op internet,zoals 10 gratis alternatieven voor Photoshop froot.nl,Er is leven na Photoshop: zeven volwassen alternatieven | ZDNet.be,Gratis alternatieven voor Photoshop, InDesign en Illustrator ...drukwerkdeal.nl.

 35. Christiaan
  Christiaan schreef op vrijdag 3 februari 2017 om 10:49  | reageer

  Op de voorpagina van DPReview nu melding dat de Britten en Zweden een prijsverhoging kunnen verwachten. Was natuurlijk al te verwachten het moment dat Adobe stopte met de losse versies.

 36. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 7 februari 2017 om 08:35  | reageer

  Sinds het betaalbaar is, gebruik ik de CC-versie en ik ben er heel tevreden mee. Altijd helemaal bij de tijd. Makkelijk dus. Commercieel gezien is dit de beste methode voor Adobe. Ze krijgen nu veel meer geld binnen dan uit de losse verkoop. Het abonnement is betaalbaar voor 'Jan met de pet'. Vroeger kon enkel de beroepsfotograaf het zich veroorloven de standalone versies te kopen. Nu kan elke hobbyfotograaf het zich veroorloven een abonnement te nemen. Dat legt Adobe duidelijk geen windeieren.

  @Huub Keulers: Met een aankoop ben je niet per definitie goedkoper uit dan met een abonnement. Bij een aankoop krijg je op den duur geen updates meer omdat de versie niet meer ondersteunt wordt. Je wordt dan gedwongen een nieuwe aankoop te doen van een nieuwe versie. Bij een abonnement doet zo'n probleem zich niet voor.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord