Elja Trum

Photoshop alleen nog maar te krijgen als Creative Cloud versie

zaterdag 28 januari 2017, 22:44 door | 7.461x gelezen | 36 reacties

Het zat er natuurlijk al even aan te komen, maar sinds 9 januari is Photoshop CS6 niet langer los aan te schaffen. Tot voor kort kon je het inmiddels vier jaar oude CS6 nog los aanschaffen. Nu is Photoshop alleen nog maar te verkrijgen in de CC versie.

Wil je nu starten met Photoshop, dan kun je er dus alleen nog maar voor kiezen om per maand te betalen. Je kunt de software niet langer aankopen voor een eenmalig bedrag waarna hij 'van jou' is. Waarschijnlijk zijn er best wat fotografen die dit jammer vinden.

Photoshop CS6 ten einde


Persoonlijk ben ik overigens best tevreden met het fotografie lidmaatschap. Voor 12,09 euro per maand kun je zowel Photoshop als Lightroom gebruiken en heb je altijd de laatste versie. Dan ben je wel een paar jaar verder voordat je de aanschaf van Photoshop en Lightroom los eruit had.

Lightroom 6 blijft voorlopig nog wel los verkrijgbaar. Ik zou er echter niet al te hard op rekenen dat er ooit nog een Lightroom 7 uit gaat komen. Gebruikers van Photoshop Elements hoeven ook nergens bang voor te zijn; dit programma blijft waarschijnlijk nog wel een tijd als los pakket verkrijgbaar en is nu zelfs niet in een lidmaatschap-vorm af te nemen.

Wat vind jij van de volledige overstap naar het lidmaatschapmodel bij Adobe?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

36 reacties

 1. Roelof Moorlag
  Roelof Moorlag schreef op zaterdag 28 januari 2017 om 23:52

  Persoonlijk ben ik ook best tevreden over de CC fotografie lidmaatschap maar vooral de mensen die wat minder frequent met Lightroom werken zullen graag met de koopversie blijven werken. Gezien de grote weerstand die ik overal zie ben ik verbaasd dat Adobe toch voor deze stap heeft gekozen. Vooralsnog alleen voor Photoshop maar vermoedelijk zal Lightroom hetzelfde lot beschoren zijn.

 2. Wouter
  Wouter schreef op zondag 29 januari 2017 om 08:41

  Ik denk dat er - als Lightroom in een nieuwe versie niet meer los verkrijgbaar zal zijn - veel amateurfotografen over zullen stappen naar een ander fotobewerkingsprogramma. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar voor bepaalde camera's schijnt Lightroom nu al niet meer altijd de beste keuze te zijn. Ik vraag me af of dit marketingtechnisch gezien een slimme zet is van Adobe, of wellicht kiest men er bewust voor een bepaald deel van de 'markt' niet meer te bedienen, maar ik vermoed wel dat dit de weg gaat vrijmaken voor nieuwe initiatieven op het gebied van fotobewerking en dat Lightroom en wellicht tzt ook Photoshop niet meer de 'standaard' in de fotobewerking zullen zijn. Voor pro's en 'semi-pro's'/zware bewerkers die nu toch al een abonnement hebben zal het voorlopig niets uitmaken. Maar de markt wordt interessanter voor nieuwe initiatieven en het is niet ondenkbaar dat er daardoor betere (en goedkopere) programma's voor fotobewerking op de markt zullen komen...

 3. Huub Keulers
  Huub Keulers schreef op zondag 29 januari 2017 om 10:58

  Ben zeer tevreden over mijn Fotografie abonnement (Photoshop en Lightroom) vooral door de geregelde updates waardoor ik verzeker ben van de laatste ontwikkelingen. Zoals veel zaken waarbij je langdurig huurt ben je uiteindelijk natuurlijk goedkoper uit met een aankoop.

 4. patrick180
  Profiel patrick180 schreef op zondag 29 januari 2017 om 12:06

  Genoeg alternatieve en 12,50 per maand voor hobby matig als je het niet elke dag gebruikt is voor velen op jaar basis veel geld.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.140 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord