Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photoshop CS4 gaat de grafische kaart gebruiken

zondag 25 mei 2008, 23:43 door | 14.893x gelezen | 4 reacties

PhotoshopDe volgende versie van Photoshop (codenaam Stonehenge) zal gebruik gaan maken van de kracht van de videokaart die in de computer aanwezig is. Momenteel worden berekeningen binnen Photoshop uitgevoerd door de (main)processor, moderne grafische kaarten beschikken echter over een enorm vermogen aan rekenkracht die tijdens het gebruik van photoshop nauwelijks aangesproken wordt. Door de grafische processor (GPU) ook berekening uit te laten voeren zijn bewerkingen in Photoshop aanzienlijk te versnellen.

Aangezien grafische kaarten ook nog eens geoptimaliseerd zijn voor berekeningen die met beelden te maken hebben zijn deze uitermate geschikt voor de beeldbewerking-berekeningen die Photoshop uit voert.

Ook zogenaamde 'physics'-kaarten (specifiek voor realistische games) zullen door Photoshop gebruikt gaan worden. Adobe brengt hiermee het eerste softwarepakket op de markt dat gebruik gaat maken van deze processoren.

Tijdens een demo van de nieuwe functionaliteit werd een foto van 442 megapixel bewerkt alsof het een 5 megapixel afbeelding betrof. Volgens deze bron zou Photoshop CS Next (ofwel CS4) al in oktober dit jaar het levenslicht zien. Eerder werd 2010 aangegeven als het jaar waarin Photoshop CS4 uit zou komen.

Bron: Tweakers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. mreys
  Profiel mreys schreef op maandag 26 mei 2008 om 10:30  | reageer

  En Tweakers is blijkbaar niet zo'n betrouwbare bron. Had je John Nack van Adobe erop nageslaan had je gezien dat van wat er geschreven wordt, heel wat wordt verzonnen (en lustig gekopieerd).

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 26 mei 2008 om 10:48  | reageer

  @mreys; Goed punt; ik heb John Nack nog wel in mijn RSS reader staan, maar loop een beetje achter met mijn feeds. Bedankt voor de nuttige toevoeging!

 3. Bart
  Profiel Bart schreef op maandag 26 mei 2008 om 16:04  | reageer

  Goede zaak. Zou mooi zijn als ze ook support stoppen in hun SDK, zodat ook anderen de plugins kunnen maken die gebruik maken van de GPU.
  Nieuw voor mij was overigens dat je een 3D object kunt inladen in photoshop (te lezen in het artikel onder de link 'demo').

 4. Rick
  Profiel Rick schreef op maandag 26 mei 2008 om 21:11  | reageer

  Vers van de pers: Adobe heeft bij monde van John Nack laten weten dat de opvolger van Photoshop CS3 niet noodzakelijkerwijs de beschikking zal krijgen over gpu- of physiscsondersteuning, iets wat zaterdag wel op het internet was verschenen.
  Bron: Bron van Tweakers

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord